Έχουμε διαβάσει 2998 βιβλία

ΘΑΝΑΤΟΣ ΣΤΟ ΒΑΛΠΑΡΑΪΖΟ

22.06.2013
Συντάκτης: Βασιλική Χρίστη
email
ΘΑΝΑΤΟΣ ΣΤΟ ΒΑΛΠΑΡΑΪΖΟ
Εκδοτικός Οίκος
ΠΑΤΑΚΗΣ
Συγγραφέας
Κατηγορία
ISBN
978-960-16-4834-7
Σελίδες
272
Ένας Έλληνας γιατρός (ψυχίατρος) που εργάζεται στη Χιλή συναντά, έπειτα από αίτημά του, τον τελευταίο πρόεδρο της Λαοκρατικής Δημοκρατίας της Γερμανίας, Έριχ Χόνεκερ, που έχει καταφύγει εκεί μετά την αποφυλάκισή του, χτυπημένος από τον καρκίνο. Ο Χόνεκερ φιλοξενείται μαζί με τη γυναίκα του, τη Μάργκοτ, σε μια από τις επαύλεις του Ελβετού «δόκτορα» Φέλζενστάιν στο Σαντιάγο. Εκεί διηγείται στον Έλληνα γιατρό, για τον οποίο φαίνεται να γνωρίζει πολύ περισσότερα απ’ ό, τι ο ίδιος φαντάζεται, τη σχέση του με τον δόκτορα και ένα ταξίδι μαζί του στην πόλη-λιμάνι Βαλπαραΐζο ή «Κοιλάδα του Παραδείσου».

Ο ηλικιωμένος και ταλαιπωρημένος από την αρρώστια Έριχ εκμυστηρεύεται στον 37χρονο γιατρό τις σκέψεις του για τον κομμουνισμό -στον οποίο παρέμεινε πιστός μέχρι τέλους- και την πορεία του κόσμου. Εκείνος αφηγείται και ο γιατρός κυρίως ακούει, παρεμβαίνοντας μόνο όταν κρίνει πως είναι απαραίτητο ή για να απαντήσει στις ερωτήσεις του. Ανάμεσά τους δημιουργείται μια σχέση εμπιστοσύνης η οποία βασίζεται στο ότι ο γιατρός υπήρξε στα νιάτα του κομμουνιστής, σπούδασε στο Βερολίνο κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου και τώρα που τελειώνει το συμβόλαιό του με το νοσοκομείο στο Σαντιάγο σχεδιάζει να επιστρέψει στην Ελλάδα, να ασχοληθεί με την πολιτική και να γράψει ένα μυθιστόρημα. Η δράση εκτυλίσσεται στα 1994, όμως ήδη από τις πρώτες σελίδες οι αναλογίες με το σήμερα είναι εμφανείς, όπως μαρτυρούν οι αναφορές στη γερμανική Ευρώπη (σελ. 29) και στις νεοναζιστικές οργανώσεις (σελ. 35). Καθώς εξελίσσεται η πλοκή και ο Χόνεκερ αποκαλύπτει το σχέδιο Μαύρη Πεταλούδα του δόκτορα Φέλζι, παράλληλα με την ιστορία της δόνα Κοντσέτα (που μπορεί να ήταν η ίδια γυναίκα που γνώρισε μια μεθυσμένη νύχτα στο Βαλπαραΐζο ο Έλληνας) η εικόνα διευρύνεται για να περιλάβει ένα νέο όραμα του κόσμου είτε πρόκειται για την κοινωνία των Αρίων, εκλεκτών του δόκτορα, είτε για μια δημοκρατία στη βάση της ισότητας που θα αναδειχθεί μέσα από τα συντρίμμια της ελεύθερης αγοράς (όχι ότι είναι το ίδιο οι δύο εκδοχές). Ο Έλληνας γιατρός επιφορτίζεται με μια αποστολή. Θα τη φέρει σε πέρας;

Το βιβλίο διαδραματίζεται μέσα σε ένα σκηνικό θεάτρου. Οι υπηρέτες με τις λιβρέες που πηγαινοέρχονται στο βάθος, το τύμπανο που παίζει, ο σωσίας του Έριχ που εμφανίζεται και εξαφανίζεται με την ίδια ευκολία. Το Βαλπαραΐζο με τους κάθετους βράχους στη θάλασσα, τα στενά δρομάκια, τον οίκο ανοχής της δόνα Κοντσέτα, τον ήχο του τσαράνγκο. Αυτά τα στοιχεία ενισχύουν τη μυθοπλασία και δίνουν κι έναν τόνο μυστηρίου στην υπόθεση.

Ο κ. Κουμανταρέας είναι γνωστός και καταξιωμένος συγγραφέας. Η επιλογή του να παρουσιάσει τις τελευταίες μέρες του αμφιλεγόμενου Έριχ Χόνεκερ σε ένα μυθιστόρημα είναι ένα τόλμημα που διεξέρχεται με επιτυχία, κατά την άποψή μας, αφού καταφέρνει να δημιουργήσει ένα δικό του κόσμο μέσα στον οποίο οι ήρωες κινούνται ελεύθεροι από το βάρος της Ιστορίας.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών, βιβλία 1/6/2019-30/11/2019

Δημοσιεύουμε τη λίστα με τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών βιβλία για ένα ολόκληρο εξάμηνο. Ρίξτε μια ματιά στην ενδιαφέρουσα λίστα που καλύπτει την περίοδο από 1/6/2019 έως 30/11/2019.
19.12.2019
Περισσότερα

Συνέντευξη με τη Νίτσα Μανωλά

Η Νίτσα Μανωλά με αφορμή το δίγλωσσο παραμύθι «Ο Συννεφούλης ταξιδεύει στην Ελλάδα», που έγραψε παρέα με τρεις ακόμα συγγραφείς και που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Υδροπλάνο, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
17.11.2019
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / The Dutch House

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

The Dutch House
10.11.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ