Έχουμε διαβάσει 3025 βιβλία

Η ΓΚΡΙΖΑ ΧΩΡΑ

11.04.2013
Συντάκτης: Αγγέλα Γαβρίλη
facebook email
Η ΓΚΡΙΖΑ ΧΩΡΑ
Εκδοτικός Οίκος
ARS NOCTURNA
Συγγραφέας
Κατηγορία
ISBN
978-960-99114-8-1
Σελίδες
184

«Εύχομαι, όταν ξανασυναντηθούμε,
να μπορούμε να αναγνωρίσουμε ο ένας τον άλλο»

Για όλους όσους, όπως η γράφουσα, έθρεψαν τα καλοκαιρινά μεσημέρια της εφηβείας τους με τα βιβλία τσέπης των εκδόσεων Ωρόρα (τα αγόραζα σωρηδόν και μάλιστα μεταχειρισμένα από τα μικρά μαγαζάκια με περιοδικά στους τόπους των διακοπών), ο Θωμάς Μαστακούρης είναι ένας ζωντανός θρύλος τόσο για τα δικά του διηγήματα όσο και για την εξαιρετική δουλειά του, ως επιμελητής και μεταφραστής, στις εκδόσεις αυτές. Και δεν θα ήταν υπερβολή να πω ότι πολλοί (ίσως μια γενιά ολόκληρη) γνωρίσαμε και αγαπήσαμε τη λογοτεχνία του Φανταστικού μέσα από εκείνον. Κι γι' αυτό περίμενα ανυπόμονα την έκδοση της παρούσας συλλογής «Η γκρίζα χώρα», με την ομώνυμη νουβέλα και τέσσερα ακόμα διηγήματα που είχαν πρωτοδημοσιευτεί σε εκείνη τη θρυλική πλέον «Ανθολογία Επιστημονικής Φαντασίας» των εκδόσεων Ωρόρα.

Σε μια πράγματι προσεγμένη και όμορφη έκδοση, ο αναγνώστης συναντά (ή ξαναβρίσκει στη δική μου περίπτωση) τους ήρωες από τις μακρινές χώρες του Βορρά που αγωνίζονται για την επιβίωση αλλά και για την τιμή τους στο πεδίο της μάχης, όπως αρμόζει σε κάθε πολεμιστή, αντλώντας δύναμη από τον πατέρα των θεών και των ανθρώπων, τον μονόφθαλμο Όντιν, που αντάλλαξε το μάτι του με τη Γνώση: γιατί ακόμα και οι θεοί πρέπει να πληρώσουν το ανάλογο τίμημα. Η «Γκρίζα χώρα», που έδωσε και τον γενικό τίτλο στη συλλογή, αφηγείται το ταξίδι στη ζωή ενός μάγου των ρούνων την εποχή που η παλιά λατρεία υποχωρεί και ο χριστιανισμός κυριαρχεί: είναι μια ιστορία έρωτα και εκδίκησης με έντονο το ηρωικό στοιχείο. Στους «Απρόσκλητους επισκέπτες», μια ομάδα εμπόρων που ταξιδεύουν τις θάλασσες βρίσκει καταφύγιο σε ένα χριστιανικό μοναστήρι αλλά εκεί τους περιμένει μια παγίδα θανάτου, ενώ «Ο Θάνατος του Μπάλντερ» αφηγείται με λυρισμό έναν μύθο από τη σκανδιναβική παράδοση: πώς πέθανε ο γιος του Όντιν και της Φρίγγα (και σε πολλά σημεία θυμίζει εκείνον του Άδωνη, αφού πολλά κοινά στοιχεία υπάρχουν ανάμεσα στις βόρειες παραδόσεις και στην ελληνική μυθολογία όπως επισημαίνει στην εισαγωγή του ο συγγραφέας). Το «Ταξίδι στο Γιότουνχαϊμ» είναι μια πιο ανάλαφρη ιστορία με ήρωα τον Θωρ, τον θεό του κεραυνού, και τους Γίγαντες που του στήνουν μια φάρσα, ενώ το βιβλίο κλείνει με μια ποιητική αναφορά στον Όντιν καθώς παρακολουθεί τη νύχτα να πέφτει στον κόσμο των ανθρώπων καθισμένος στον θρόνο του, τον φτιαγμένο από το ξύλο του Πρώτου Δέντρου, στα απάτητα χιονισμένα βουνά.

Στο σύνολό της, μια συλλογή που μας κάνει να ονειρευόμαστε τις χώρες του μακρινού Βορρά αλλά κυρίως έχει σκοπό της, όπως λέει ο Θωμάς Μαστακούρης, να μας ξαναθυμίσει «το πρότυπο του ήρωα που ακολουθούν όχι μόνο οι άνθρωποι αλλά και οι θεοί». Θα συμπληρώσω μόνο τούτο: τα ταξίδι στη ζωή, με όποια μορφή στη σκάλα της εξέλιξης –ζώο, άνθρωπος ή θεός–, είναι η μεγαλύτερη ηρωική περιπέτεια. Ας το βιώσουμε με την ευχή, όταν ξανασυναντηθούμε σε άλλες ζωές με τους συντρόφους μας σ' αυτή την περιπέτεια, «να μπορούμε να αναγνωρίσουμε ο ένας τον άλλο».

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Συνέντευξη με την Αγγελική Ράδου

Η Αγγελική Ράδου μιλάει στην Αφροδίτη Δημοπούλου και το Diavasame.gr με αφορμή το τελευταίο της βιβλίο "Φάντασμα στο χιόνι" (εκδόσεις Momentum).
26.04.2020
Περισσότερα

Συνέντευξη με τον Κύρο Πόντε

Ο Κύρο Πόντε, φιλολογικό ψευδώνυμο του Κυριάκου Σιδηρόπουλου, μιλάει στην Ευμορφία Ζήση και το Diavasame.gr, με αφορμή το τελευταίο του βιβλίο "Ένας περίεργος ξένος" (εκδόσεις Γκοβόστη).
29.03.2020
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / Platform Seven

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

Platform Seven
24.02.2020
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ