Έχουμε διαβάσει 3001 βιβλία

ΠΟΛΥ ΧΙΟΝΙ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ

04.04.2013
Συντάκτης: Βασιλική Χρίστη
email
ΠΟΛΥ ΧΙΟΝΙ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ
Εκδοτικός Οίκος
ΠΟΛΙΣ
Συγγραφέας
Κατηγορία
ISBN
978-960-435-360-6
Σελίδες
243
Μια οικογένεια: ο Στέφανος, η Πέρσα (οι γονείς), ο Παύλος, η Ηλέκτρα (τα παιδιά τους). Η Ηλέκτρα (22 χρονών) είναι στη φυλακή, κατηγορούμενη για συνέργεια στο φόνο αστυνομικού. Θέλει να παραμείνει πιστή στον φίλο της, τον Στέλιο, που πυροβόλησε τον αστυνομικό σε μια συμπλοκή στην Καισαριανή. Διαφορετικές, πρωτοπρόσωπες αφηγηματικές φωνές: ο Στέφανος, «Ο άντρας που μιλούσε για τον Νότο», δεν μπορεί να καταλάβει πώς συνέβη αυτό, η σύλληψη της κόρης του τον έχει κάνει κομμάτια. Είναι δάσκαλος σε ιδιωτικό σχολείο, αλλά έχει πάρει άδεια άνευ αποδοχών και τώρα μεταφέρει φιάλες πετρογκάζ και στον ελεύθερο χρόνο του μεταφράζει ένα αγγλόφωνο μυθιστόρημα – αποσπάσματά του διαβάζει στην Ηλέκτρα όταν την επισκέπτεται στη φυλακή. Σε ηλικία 56 ετών, έχει φύγει από το σπίτι και έχει νοικιάσει μια γκαρσονιέρα, όχι πολύ μακριά από κει. Η Πέρσα, «Η γυναίκα που περίμενε», μοιάζει σαν να έχει παγώσει. Η σταθερότητα του χαρακτήρα της φαίνεται να την απομακρύνει από την κόρη της και να μην τη βοηθά να την προσεγγίσει. Ο Παύλος, «Το αγόρι που αγαπούσε ένα κορίτσι», είναι ερωτευμένος με την αντισυμβατική Τζίνα και θυμωμένος με την Ηλέκτρα. «Το κορίτσι που είχε έναν άσο», 17 μήνες τώρα στη φυλακή, περιμένει τη δίκη και την καταδίκη της, στην καλύτερη περίπτωση, σε πολυετή φυλάκιση.

Οι ήρωες της Νίκης Αναστασέα κινούνται σε εσωτερικούς χώρους (στο σπίτι κυρίως και στο επισκεπτήριο στη φυλακή), στους δρόμους της Αθήνας (στην Πλάκα, στην Καισαριανή, στο λεωφορείο για τον Κορυδαλλό) και στις διαδρομές που κάνουν με το μυαλό και την ψυχή τους. Αισθάνονται προδομένοι, ο Στέφανος από την Πέρσα, ο Παύλος από την Ηλέκτρα, αλλά αγαπιούνται βαθιά ή, τουλάχιστον, είναι φτιαγμένοι για ν΄ αγαπούν, να είναι ερωτευμένοι και να κλονίζονται, να επιστρέφουν, να θυμούνται, να συμπαραστέκονται. Απέναντι σε μια πραγματικότητα κατά βάση ανεξήγητη και που τους βρίσκει απροετοίμαστους, προτάσσουν τη ζωή με όλες τις αμφιβολίες, τον πόνο, την απογοήτευση. Απρόβλεπτο είναι και το τέλος αυτής της ιστορίας, αν και μοιάζει να έχει προετοιμαστεί με τα λόγια ή με τις σιωπές των πρωταγωνιστών.

Τότε, γιατί το χιόνι; Λέει η Πέρσα (σελ. 109): «Το μισώ το χιόνι. Ακόμη και τώρα, όταν βλέπω τόσο πολύ χιόνι ταράζομαι, λες και πρόκειται να ξυπνήσω και να βρεθώ στο χωριό. Τον χειμώνα είχε πάντα χιόνι. Έπιανε από νωρίς, εκεί στα τέλη του Νοέμβρη, και έλειωνε όταν είχε μπει η άνοιξη. Ήταν τόσο πολύ που έλεγες ότι τα μόνα χρώματα που είχαν μείνει σε κείνον τον καταραμένο τόπο ήταν το άσπρο και το γκρίζο. Γκρίζο στα δέντρα. Όσα υπήρχαν. Και το καφέ, όταν λάσπωνε η γη από τις βροχές και ψηλά και χαμηλότερα, στον κάμπο. Το καλοκαίρι είχε ζέστη. Έκλειναν τα βουνά τον ορίζοντα και ο αέρας έμενε στεκάμενος, σαν μίσος. Σε στέγνωνε. Όμως ο Στέφανος ήταν ευτυχισμένος. Στα είκοσι πέντε του τότε, πρωτοδιορισμένος, νιόπαντρος και ερωτευμένος. Ερωτευμένος με όλα, με μένα, με τη φύση, με τη δουλειά του».

Κάθε οικογένεια έχει τη δική της ιστορία, τις κρυφές πληγές της.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / Platform Seven

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

Platform Seven
24.02.2020
Περισσότερα

Τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών, βιβλία 1/6/2019-30/11/2019

Δημοσιεύουμε τη λίστα με τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών βιβλία για ένα ολόκληρο εξάμηνο. Ρίξτε μια ματιά στην ενδιαφέρουσα λίστα που καλύπτει την περίοδο από 1/6/2019 έως 30/11/2019.
19.12.2019
Περισσότερα

Συνέντευξη με τη Νίτσα Μανωλά

Η Νίτσα Μανωλά με αφορμή το δίγλωσσο παραμύθι «Ο Συννεφούλης ταξιδεύει στην Ελλάδα», που έγραψε παρέα με τρεις ακόμα συγγραφείς και που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Υδροπλάνο, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
17.11.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ