Έχουμε διαβάσει 3001 βιβλία

ΤΩΡΑ ΕΙΝΑΙ ΑΡΓΑ

03.04.2013
Συντάκτης: Στέφανος Ξένος
facebook twitter linkedin email
ΤΩΡΑ ΕΙΝΑΙ ΑΡΓΑ
Εκδοτικός Οίκος
ΑΠΟΠΕΙΡΑ
Συγγραφέας
Κατηγορία
ISBN
978-960-537-144-9
Σελίδες
197

«Η αλήθεια είναι ένα κουβάρι που ξετυλίγεται αργά…»
(σελ. 28)

Το θέμα που έχει απασχολήσει περισσότερο τους συγγραφείς –πέρα από τον έρωτα και την αγάπη–, είναι φυσικά ο άνθρωπος. Η ζωή του ατόμου, η ψυχοσύνθεσή του, οι ανάγκες και οι πράξεις του.

Στο βιβλίο της Λίνας Φυτιλή «Τώρα είναι αργά», συναντάμε πρόσωπα που με φόντο μια πανσιόν κατά την καλοκαιρινή ραστώνη, θυμούνται, νοσταλγούν, ελπίζουν. Ανθρώπινες σχέσεις που έχουν πάψει από καιρό να υφίστανται, επαφές που αγωνίζονται να διατηρήσουν την ισορροπία τους, ψυχές που κατατρύχονται από τις ενοχές και καταπραΰνονται από τη γλυκιά μελωδία των αναμνήσεων.

Το βιβλίο «Τώρα είναι αργά» είναι μια νουβέλα όπου τα πρόσωπα τελικά παίζουν τη μικρότερη σημασία. Και ο λόγος είναι προφανής: γιατί σίγουρα ο αναγνώστης θα βρει στις σελίδες του βιβλίου γεγονότα που θα επαφίενται τρόπον τινά στη δική του ζωή, θα βιώσει, μέσα από την ανάγνωση, συναισθήματα απείρως οικεία και γνωστά, θα ανταμώσει πράξεις και λόγια που κάπου, κάποτε και ο ίδιος έχει ξεστομίσει. Και από αυτήν την άποψη το έργο της Λίνας Φυτιλή είναι εξαιρετικά επιτυχημένο.

Στο καθαρά τεχνικό κομμάτι του κειμένου, η αφήγηση γίνεται σε τρίτο πρόσωπο, ενώ η δομή είναι χωρισμένη σε κεφάλαια ως προσήκει. Η γλώσσα της συγγραφέως είναι απλή, μεστή στο νόημα και ακριβής. Επίσης, πολύ θετικό στοιχείο του κειμένου είναι οι επιτυχημένες μεταφορές που χρησιμοποιεί η συγγραφέας, καθώς και η εξαιρετική απεικόνιση των σκηνών.

Όμως, όπως ανέφερα και πιο πάνω, η ουσιαστικότερη επιτυχία του βιβλίου είναι η εσωτερική πάλη του ανθρώπου με τις σκέψεις και τις αναμνήσεις, μια κατάσταση καθ’ όλα ανθρώπινη που αποδίδεται με τρόπο αληθινό, συναισθηματικό, ανθρώπινο. Και το γεγονός ότι οι χαρακτήρες του έργου στοιχειοθετούνται μέσα από τις ίδιες τις πράξεις και τα γεγονότα της ζωής τους, ενισχύει την πειστικότητα και την αρτιότητα του κειμένου.

Καθ’ ότι η ανθρώπινη υπόσταση μέσα από τις ελπίδες, τα όνειρα, τα συναισθήματα, τις σκέψεις, τις πράξεις και τις ανάγκες, καταδεικνύεται και επαναπροσδιορίζεται διαρκώς σ’ ένα διάτρητο περιβάλλον, όπου έργα όπως το παρόν βιβλίο τής προσδίδουν τη ρεαλιστική μορφή της, αλλά και παρέχουν την ευκαιρία να την κοιτάξει ο καθένας κατάματα.

Ένα παιχνίδι αναμνήσεων, ένας αγώνας ανάμεσα στη νοσταλγία, τις ενοχές και το μέλλον, παρουσιάζονται εξαιρετικά στο βιβλίο της Λίνας Φυτιλή «Τώρα είναι αργά».

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / Platform Seven

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

Platform Seven
24.02.2020
Περισσότερα

Τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών, βιβλία 1/6/2019-30/11/2019

Δημοσιεύουμε τη λίστα με τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών βιβλία για ένα ολόκληρο εξάμηνο. Ρίξτε μια ματιά στην ενδιαφέρουσα λίστα που καλύπτει την περίοδο από 1/6/2019 έως 30/11/2019.
19.12.2019
Περισσότερα

Συνέντευξη με τη Νίτσα Μανωλά

Η Νίτσα Μανωλά με αφορμή το δίγλωσσο παραμύθι «Ο Συννεφούλης ταξιδεύει στην Ελλάδα», που έγραψε παρέα με τρεις ακόμα συγγραφείς και που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Υδροπλάνο, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
17.11.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ