Έχουμε διαβάσει 2860 βιβλία

ΦΙΛΜ ΝΟΥΑΡ

03.04.2013
ΦΙΛΜ ΝΟΥΑΡ
Εκδοτικός Οίκος
ΨΥΧΟΓΙΟΣ
Συγγραφέας
Κατηγορία
ISBN
978-960-496-648-6
Σελίδες
554

Το καλό υπάρχει μέσα μας,
το κακό το επινοούμε από ανάγκη.

ΚΑΤΑΣΚΟΠΕΙΑ, μυστικές υπηρεσίες, παρασκηνιακή πολιτική, εμπόριο όπλων, κοσμοπολιτισμός, μονοπώλιο πετρελαίου… Ένας άνθρωπος-σκιά, ο Βασίλειος Ζαχάρωφ, κινεί τα νήματα της Ιστορίας από τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο έως τη Μικρασιατική Καταστροφή. Όλες οι κρίσιμες συζητήσεις και αποφάσεις για τα κορυφαία γεγονότα που καθόρισαν την παγκόσμια Ιστορία λαμβάνουν χώρα μέσα στο μέγαρο της λεωφόρου Ος στο Παρίσι. Από αυτό παρελαύνουν εξέχουσες προσωπικότητες της παγκόσμιας πολιτικής σκηνής και των μυστικών υπηρεσιών. Εκεί «φωλιάζει» επίσης ο παράνομος έρωτας του Βασιλείου με την Ισπανίδα δούκισσα Μαρία ντελ Πιλάρ.

Ένα μυθιστόρημα με βιογραφικές αναφορές –αφού στην πλειονότητά τους οι ήρωες είναι υπαρκτά πρόσωπα– που αναμειγνύονται με μυθοπλασία είναι το «Φιλμ Νουάρ» του Δημήτρη Στεφανάκη, το δεύτερο βιβλίο μιας τριλογίας με ευρύτερο θέμα τον κοσμοπολιτισμό.

Κάθε κεφάλαιο χωρίζεται σε δύο μέρη, έτσι έχουμε δύο αφηγήσεις-ιστορίες που «τρέχουν» παράλληλα. Από τη μια η ζωή του Βασιλείου όπως την αφηγείται ο Μιγκέλ Θαραμπόν, παλιός αναρχικός, στο νεαρό δημοσιογράφο Φιλίπ Τεμπό, και από την άλλη η ιστορία του ίδιου του Βασιλείου, στην οποία ο συγγραφέας δεν περιορίζεται σε απλή παράθεση γεγονότων, αλλά εισχωρεί στην ψυχολογία του ήρωα παρουσιάζοντας τις αιτίες και τα κίνητρα που τον ώθησαν να ενεργήσει με κάθε θεμιτό ή αθέμιτο μέσο, πάντα στο παρασκήνιο, προκειμένου να πετύχει το όραμά του.

Οι διάλογοι που πρωταγωνιστούν σε όλο το βιβλίο είναι τόσο ζωντανοί που μπορούν να μετατραπούν σε θεατρική παράσταση. Σε πρώτο πλάνο το παρόν του 1939 και το Café de la Paix και σε flash back –στακάτες περιεκτικές σκηνές, που παραπέμπουν σε ταινία– η ιστορία του Βασιλείου από το 1887 και το «γαλάζιο συρμό» του «Orian Express» έως το θάνατό του, μια εξιστόρηση που άλλοτε επιβεβαιώνει τις αφηγήσεις και άλλοτε τις συμπληρώνει…

Το «Φιλμ Νουάρ» είναι ένα διαχρονικό μυθιστόρημα που έχει αναλογίες με τη σημερινή κατάσταση της χώρας μας και αποδεικνύει ότι η πραγματική Ιστορία γράφεται στο παρασκήνιο από «ήσυχους» ανθρώπους, ενώ προς τα έξω βγαίνει μόνο ό,τι είναι προσχεδιασμένο να βγει…

                                                                                                                                                      Ελένη Κίτσου

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Συνέντευξη με τη Νάγια Δαλακούρα

Η Νάγια Δαλακούρα, με αφορμή το βιβλίο της «Το λιμάνι των χαμένων γυναικών» (εκδόσεις Κλειδάριθμος), συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
12.05.2019
Περισσότερα

Επίσκεψη στο σπίτι της Ζωρζ Σαρή

Στις 13 Απριλίου 2019, σε συνεργασία με τις εκδόσεις Πατάκη, η πόρτα του σπιτιού της Ζωρζ Σαρή άνοιξε για πρώτη φορά στους αναγνώστες της. 
14.04.2019
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / The Wall

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

The Wall
07.04.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ