Έχουμε διαβάσει 2992 βιβλία

ΚΑΦΕΣ ΜΕ ΟΥΛΕΝ

12.07.2013
Συντάκτης: Αγγέλα Γαβρίλη
facebook email
ΚΑΦΕΣ ΜΕ ΟΥΛΕΝ
Εκδοτικός Οίκος
ΚΛΕΙΔΑΡΙΘΜΟΣ
Συγγραφέας
Κατηγορία
ISBN
978-960-461-546-9
Σελίδες
232

«Μέτρησα τη ζωή μου με το κουταλάκι του καφέ»

Με αφορμή αυτόν το στίχο του T. S. Eliot, σκέφτηκα πόσα γεγονότα, ευχάριστα και δυσάρεστα, καθημερινά ή αναπάντεχα, συνδέονται στο πέρασμα της ζωής μας με τον καφέ. Από την τελετουργία του πρωινού καφέ έως τις ατελείωτες ώρες διαβάσματος ή δουλειάς, με τη συντροφιά και την ενέργεια των καφέδων. Από το διάλειμμα σε μια κοπιαστική μέρα έως την ανάσα μετά από στιγμές δύσκολες όπου θέλεις λίγο χρόνο για να μαζέψεις ξανά τις δυνάμεις σου («να πιούμε ένα καφεδάκι, να συνεφέρουμε», όπως έλεγε η γιαγιά μου). Από τα πρώτα ανιχνευτικά ραντεβού ανάμεσα σε πιθανά ζευγάρια έως τις ατελείωτες ώρες με φίλους σε καφέδες-μαραθώνιους. Καφέδες «μαύροι», της παρηγοριάς, αλλά και καφέδες επειδή απλά έχει λιακάδα και χαίρεσαι που είσαι ζωντανός...

Βασισμένη στους καφέδες της ζωής μας, η πρωτοεμφανιζόμενη Χριστίνα Σωτηροπούλου, μεταφράστρια και σεναριογράφος, δημιουργεί ένα από τα πιο καλογραμμένα και δροσερά μυθιστορήματα που διάβασα τη φετινή χρονιά: στις σελίδες του πορευόμαστε με οδοδείκτες καφέδες περίεργους όπως με φύκια, με Ούλεν (η παλιά ονομασία της ΕΥΔΑΠ), με κάρι και σάρι, αλλά και μη-καφέδες, ήτοι ντεκαφεϊνέ. Δύο παράλληλες χρονικά ιστορίες της γιαγιάς και της εγγονής, στην Ελλάδα του '50 και στη σύγχρονη εποχή, ξετυλίγονται σταδιακά: εκείνη της γιαγιάς που το έσκασε με τον αγαπημένο της από τη Μονεμβασιά για την Αθήνα, για να αποφύγει ένα προξενιό –αφού κέρασε τον άτυχο υποψήφιο γαμπρό καφέ με νερό θαλασσινό–, και αυτή της εγγονής που και εκείνη με τον δικό της τρόπο πάει κόντρα στις συμβάσεις της σημερινής εποχής (κάθε εποχή έχει τις δικές της). Αυτή η τελευταία, πηγαίνοντας για μεταπτυχιακό στην Αγγλία, γνωρίζει και ερωτεύεται έναν Ινδό φοιτητή ο οποίος όμως είναι από παιδί λογοδοσμένος με μια κοπέλα στην πατρίδα του και πρέπει να την παντρευτεί. Παράλληλα, παρακολουθούμε και τις ζωές των φιλενάδων της γιαγιάς που η κάθε μία καταθέτει τη δική της ιστορία, αλλά και των στενών φίλων της εγγονής που αναζητούν κάτι αυθεντικό μέσα στην κυριαρχία του «φαίνεσθαι», στην παγίδα του οποίου έχει πέσει το μεγαλύτερο μέρος της γενιάς μας (και τώρα στα δύσκολα καλούμαστε να ανακαλύψουμε τι είναι σημαντικό στη ζωή και τι όχι). Το πέσιμο της αυλαίας θα γίνει στη Μονεμβασιά, όπου άρχισαν όλα: εκεί θα μάθουμε αν η αγάπη υπερνικά τη σύμβαση και τα πρέπει και αν ο φόβος για το ρίσκο, που εμπεριέχει πάντα ο έρωτας, μπορεί να καταστείλει την επιθυμία να τον ζήσεις.

Όπως είπα ήδη, το βιβλίο είναι από τα πιο καλογραμμένα που έχω διαβάσει στη φετινή λογοτεχνική παραγωγή των ελληνικών εκδόσεων. Επιπλέον, είναι ένα κείμενο με ψυχή και προσωπικότητα: με γνήσιο συναίσθημα και συγκίνηση, χιούμορ λεπτό αλλά καταλυτικό (υπάρχει μία σκηνή όπου η προξενήτρα για το γάμο της γιαγιάς διστάζει να πιει τον καφέ που της σερβίρει, κάνοντας με τρόπο νόημα στην ομήγυρη αν είναι εντάξει ή αν «μυρίζει θάλασσα», που με έκανε να γελάσω πάρα πολύ) και με ζωντανές εικόνες, που οπωσδήποτε έχουν να κάνουν με τη θητεία της συγγραφέως στο σενάριο. Σε πολλά σημεία τόσο η οπτική όσο και τα επεισόδια του βιβλίου μού θύμισαν τις ασπρόμαυρες ταινίες του ελληνικού κινηματογράφου, που όλοι βλέπουμε και ξαναβλέπουμε από τα παιδικά μας χρόνια: την καθαρή και πλήρη νοήματος απλότητα αυτού του σινεμά (μια σκηνή, μια έκφραση ή μια ατάκα είχε βάθος και βαρύτητα πολύ μεγαλύτερη από τις βαθυστόχαστες αναλύσεις και την επίδειξη κουλτούρας άλλων δημιουργών) τη συνάντησα και στο μυθιστόρημα της Χριστίνας Σωτηροπούλου.

Ένας ακόμα λόγος που προτείνω το βιβλίο (και θέλω να σημειώσω εδώ ότι, λόγω της οικονομικής κατάστασης, κάθε βιβλίο που παρουσιάζω, με το χέρι στην καρδιά, είναι ένα βιβλίο που αξίζει να διαβαστεί) είναι ότι στην ηρωίδα του μυθιστορήματος και στους φίλους της βρήκα στοιχεία και της δικής μου ζωής, όπως και στις απολαυστικές γιαγιάδες που συμπρωταγωνιστούν βρήκα στοιχεία από τη δική μου γιαγιά: τη σοφία μιας γενιάς που πέρασε διά πυρός και σιδήρου και, δόξα τω Θεώ, μας μεγάλωσε με αυτές τις ιστορίες και μας μετέφερε την εμπειρία της, τις γνώσεις της και τις αξίες της. Γιατί τώρα αυτή η εμπειρία και κυρίως αυτές οι αξίες αποδεικνύονται πολύτιμες –και όχι μόνο για να επιβιώσουμε. Πρωτίστως, για να μείνουμε άνθρωποι.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών, βιβλία 1/6/2019-30/11/2019

Δημοσιεύουμε τη λίστα με τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών βιβλία για ένα ολόκληρο εξάμηνο. Ρίξτε μια ματιά στην ενδιαφέρουσα λίστα που καλύπτει την περίοδο από 1/6/2019 έως 30/11/2019.
19.12.2019
Περισσότερα

Συνέντευξη με τη Νίτσα Μανωλά

Η Νίτσα Μανωλά με αφορμή το δίγλωσσο παραμύθι «Ο Συννεφούλης ταξιδεύει στην Ελλάδα», που έγραψε παρέα με τρεις ακόμα συγγραφείς και που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Υδροπλάνο, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
17.11.2019
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / The Dutch House

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

The Dutch House
10.11.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ