Έχουμε διαβάσει 2998 βιβλία

ΠΡΟΣΩΠΕΙΑ ΠΕΡΙΚΕΙΜΕΝΟΙ

22.03.2013
facebook email
ΠΡΟΣΩΠΕΙΑ ΠΕΡΙΚΕΙΜΕΝΟΙ
Εκδοτικός Οίκος
ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ
Συγγραφέας
Κατηγορία
ISBN
978-960-221-570-8
Σελίδες
190

Τα βιώματα του παρελθόντος μοχλός κίνησης για το παρόν

Η Βίβιαν Αβρααμίδου-Πλούμπη γεννήθηκε στην Κύπρο, όπου και έζησε έως το 1974. Σπούδασε στην Αθήνα και στο Σηάτλ των ΗΠΑ, αλλά σήμερα ζει και εργάζεται στην Πράγα. Η νουβέλα «Προσωπεία περικείμενοι» είναι το τέταρτο βιβλίο της, το οποίο μάλιστα έλαβε και τον έπαινο της Πανελλήνιας Ένωσης Λογοτεχνών στον ετήσιο διαγωνισμό ανέκδοτων έργων το 2010.

Μια νεαρή δημοσιογράφος, η Χριστίνα, φτάνει στον αρχαιολογικό χώρο της Πέτρας με σκοπό να ερευνήσει ένα σκάνδαλο σχετικά με παράνομες ανασκαφές. Στις βαλίτσες της κουβαλά δυσάρεστες αναμνήσεις από μια σχέση που πρόσφατα τελείωσε, αλλά και μια επώδυνη οικογενειακή διαμάχη. Στο χωριό που βρίσκεται κοντά στην αρχαιολογικό χώρο φιλοξενείται από την κυρία Ειρήνη και εκεί γνωρίζει τον ανιψιό της, τον Άγγελο, τους δύο ανθρώπους που θα γίνουν οι μοναδικοί της φίλοι στην περιοχή, αφού όλοι οι υπόλοιποι την αντιμετωπίζουν εχθρικά. Ο Άγγελος είναι υπάλληλος της Εταιρείας, μιας επιχείρησης που εκμεταλλεύεται τα μεταλλεία της περιοχής αλλά και τους κατοίκους ταυτόχρονα. Στόχος του Άγγελου είναι να αποδείξει ότι η Εταιρεία ευθύνεται για τον θάνατο του πατέρα του. Η σχέση που αναπτύσσεται ανάμεσα στη Χριστίνα και στον Άγγελο γίνεται το ψυχολογικό στήριγμα που χρειάζονται για να συνεχίσει ο καθένας την αναζήτηση της αλήθειας στην έρευνά του. Ένα γράμμα, όμως, από το παρελθόν και οι αλυσιδωτές αντιδράσεις που θα προκαλέσει οδηγούν σε απρόσμενες εξελίξεις.

Η ιστορία αναπτύσσεται μέσα από την πρωτοπρόσωπη αφήγηση της νεαρής Χριστίνας, η οποία με λόγο αυθόρμητο και συναισθηματικά φορτισμένο αρκετές φορές παρουσιάζει τα γεγονότα που βιώνει στο χωριό που επισκέπτεται. Τα βιώματά της την κάνουν επιφυλακτική με τους γύρω της, αλλά και ταυτόχρονα αποφασισμένη να ανακαλύψει την αλήθεια: ποιοι είναι αυτοί που έχουν την ευθύνη για την παράνομη ανασκαφή; Η πανίσχυρη Εταιρεία, η νομαρχία, το ίδιο το υπουργείο Πολιτισμού; Ο αγώνας της Χριστίνας είναι η αλήθεια να βγαίνει στο φως, ώστε να αποδίδεται δικαιοσύνη. Ο Άγγελος προσπαθεί να πολεμήσει τον εχθρό εκ των έσω. Εργάζεται στην Εταιρεία και προσπαθεί να βρει τρόπο να την καταστρέψει για να μπορέσει να εκδικηθεί αυτούς που θεωρεί υπεύθυνους για τον θάνατο του πατέρα που δεν πρόλαβε να γνωρίσει. Ο αγώνας του Άγγελου είναι να επιτύχουν τα σχέδιά του για εκδίκηση. Δύο χαρακτήρες με δύσκολο παρελθόν –αλλά και παρόν– χειρίζονται την απώλεια αγαπημένων προσώπων με διαφορετικό τρόπο. Η κινητήριος δύναμη είναι ίδια, αλλά ο τελικός στόχος διαφορετικός.

Γρήγορη και δυναμική η νουβέλα της Βίβιαν Αβρααμίδου-Πλούμπη, εξετάζει πώς το παρελθόν καθορίζει τις αποφάσεις του παρόντος, καθώς και το πόσο μικρή είναι η απόσταση που χωρίζει την ανάγκη για απόδοση δικαιοσύνης από την τυφλή εκδίκηση.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών, βιβλία 1/6/2019-30/11/2019

Δημοσιεύουμε τη λίστα με τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών βιβλία για ένα ολόκληρο εξάμηνο. Ρίξτε μια ματιά στην ενδιαφέρουσα λίστα που καλύπτει την περίοδο από 1/6/2019 έως 30/11/2019.
19.12.2019
Περισσότερα

Συνέντευξη με τη Νίτσα Μανωλά

Η Νίτσα Μανωλά με αφορμή το δίγλωσσο παραμύθι «Ο Συννεφούλης ταξιδεύει στην Ελλάδα», που έγραψε παρέα με τρεις ακόμα συγγραφείς και που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Υδροπλάνο, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
17.11.2019
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / The Dutch House

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

The Dutch House
10.11.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ