Έχουμε διαβάσει 2992 βιβλία

ΛΟΥΚΡΗΤΙΑ ΒΟΡΓΙΑ

15.03.2013
Συντάκτης: Αγγέλα Γαβρίλη
facebook email
ΛΟΥΚΡΗΤΙΑ ΒΟΡΓΙΑ
Εκδοτικός Οίκος
ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ ΑΝΤ.
Συγγραφέας
Κατηγορία
ISBN
978-960-6887-67-3
Σελίδες
143

«Η μάσκα μιας γυναίκας είναι ιερή όπως το πρόσωπο ενός άντρα»

Ο Πέτρος Πικρός (1894-1956) είναι ένας από τους σημαντικότερους Έλληνες λογοτέχνες του Μεσοπολέμου: η τριλογία «Χαμένα κορμιά», ευτυχώς σε πρόσφατη επανέκδοση από την «Άγρα», είναι ένα έργο που πρέπει οπωσδήποτε να διαβάσετε για να καταλάβετε το συγγραφικό του μέγεθος. Υπήρξε επίσης συγγραφέας πρωτοποριακών για την εποχή του παιδικών βιβλίων και είχε αξιόλογο μεταφραστικό έργο. Και βέβαια, στρατευμένος πολιτικά, πρωτοστάτησε στα περιοδικά της Αριστεράς, ενώ ως δημοσιογράφος διακρίθηκε για τα περίφημα «ζωντανά ρεπορτάζ» και τις μαχητικές έρευνες και καμπάνιες του. Αλλά η επίσημη ιστορία της νεοελληνικής λογοτεχνίας δεν έχει αναγνωρίσει έως σήμερα το έργο του και μόλις πρόσφατα γίνεται από εκδότες προσπάθεια παρουσίασής του στους σημερινούς αναγνώστες.

Η «Λουκρητία» του, όμως, δεν ανήκει σε κανένα από τα παραπάνω είδη γραφής στα οποία ο Πικρός διακρίθηκε. Πρόκειται για το ένα από τα τρία λαϊκά ιστορικά μυθιστορήματα με ηρωίδες σημαντικές ή, πιο σωστά, διαβόητες γυναίκες (οι άλλες δύο είναι η Ασπασία και η Θεοφανώ), τα οποία δημοσίευσε σε συνέχειες στην εφημερίδα Εβδομάς, με το ψευδώνυμο «Ω». Στην παρούσα έκδοση, με τη διαφωτιστική εισαγωγή για το έργο από τον Γιάννη Δ. Μπάρτζη που έκανε επίσης την επιμέλεια και τη γλωσσική προσαρμογή του κειμένου, παρουσιάζεται ως μία ολοκληρωμένη νουβέλα που, με αφετηρία ένα επεισόδιο στα έργα και στις ημέρες της ηρωίδας, επιχειρεί το ψυχογράφημά της.

Με φόντο τα ανάκτορα της Βενετίας και της Φεράρας του 16ου αιώνα, ο Πικρός δημιουργεί ένα αφήγημα γεμάτο πάθη και μίση, δολοφονίες και δολοπλοκίες, με πρωταγωνίστρια την ώριμη πια σε ηλικία αλλά πάντα γοητευτική Λουκρητία Βοργία: παντρεμένη σε τέταρτο γάμο με τον Αλφόνσο της Φεράρας, ερωμένη του πατέρα της πάπα Αλέξανδρου ΣΤ’ και των δυο αδερφών της, του Καίσαρα και του Τζιοβάνι, και με αμέτρητους ακόμα εραστές, η ξανθή και λάγνα ηρωίδα βρίσκεται στην αρχή της ιστορίας μεταμφιεσμένη σε μια γιορτή στη Βενετία. Εκεί θα συναντήσει τον νεαρό και αγνό Τζενάρο και θα προσκολληθεί συναισθηματικά σε αυτόν με μια αφοσίωση που δεν ταιριάζει στην ακόλαστη φήμη της. Όταν οι φίλοι του θα την προσβάλουν, εκείνη θα θυμηθεί τη δύναμή της και θα επιχειρήσει να τους εκδικηθεί: αλλά η εκδίκησή της και τα σκοτεινά σχέδιά της θα μπλέξουν στα δίχτυα τους και τον νεαρό που έχει κερδίσει την αγάπη της. Παρόλα αυτά, μέχρι το τέλος της ιστορίας όπου το δράμα κορυφώνεται, εκείνη θα αγωνιστεί για να τον σώσει...

Η πένα του Πικρού, έστω και πίσω από τη μάσκα όπως η Λουκρητία στην αρχή του έργου, απευθυνόμενη εδώ σε ένα λαϊκό κοινό χωρίς ιδιαίτερη μόρφωση, διατηρεί τα βασικά χαρακτηριστικά της: τον ρεαλισμό, τη σαρκαστική και ανατρεπτική ματιά και τη διάθεση να μεταδώσει γνώση, προσφέροντας σε όσους τον διαβάζουν αληθινά ιστορικά στοιχεία για τα πρόσωπα, τους τόπους και την εποχή. Σε αντίθεση με άλλα αναγνώσματα του είδους, η «Λουκρητία» του δεν ηθικολογεί ούτε σκανδαλίζει: η ηρωίδα του είναι μια τίγρη όπως ακριβώς την έπλασε ο λαϊκός μύθος, που ζει και δρα σύμφωνα με τον χαρακτήρα της. Αλλά ο Πικρός, ως γνώστης της ψυχής της ανθρώπινης που την αγαπά ακόμα κι όταν αυτή βρίσκεται μέσα στο βούρκο, σηκώνει τρυφερά τη μάσκα της για να αποκαλύψει ότι ακόμα και μια τίγρη έχει αισθήματα.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών, βιβλία 1/6/2019-30/11/2019

Δημοσιεύουμε τη λίστα με τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών βιβλία για ένα ολόκληρο εξάμηνο. Ρίξτε μια ματιά στην ενδιαφέρουσα λίστα που καλύπτει την περίοδο από 1/6/2019 έως 30/11/2019.
19.12.2019
Περισσότερα

Συνέντευξη με τη Νίτσα Μανωλά

Η Νίτσα Μανωλά με αφορμή το δίγλωσσο παραμύθι «Ο Συννεφούλης ταξιδεύει στην Ελλάδα», που έγραψε παρέα με τρεις ακόμα συγγραφείς και που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Υδροπλάνο, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
17.11.2019
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / The Dutch House

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

The Dutch House
10.11.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ