Έχουμε διαβάσει 3010 βιβλία

Η ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΚΑΚΟΥ

09.03.2013
Συντάκτης: Τούλα Ρεπαπή
email
Η ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΚΑΚΟΥ
Εκδοτικός Οίκος
ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ
Συγγραφέας
Κατηγορία
ISBN
978-960-03-5523-9
Σελίδες
147

Ενός κακού, μύρια έπονται
ή
Η ζωή χρωματίζεται μόνο από την ελπίδα της αναμονής. Τα ενδιάμεσα μαυρόασπρα διαστήματα λέγονται καθημερινότης


Η Μαρία Φακίνου γεννήθηκε στην Αθήνα το 1976. Ασχολήθηκε με τη μετάφραση και το 2007 έγραψε το πρώτο της μυθιστόρημα, «Το καπρίτσιο της κυρίας Ν.» (Καστανιώτης), που της χάρισε την υποψηφιότητα για το βραβείο του πρωτοεμφανιζόμενου συγγραφέα του περιοδικού «Διαβάζω». Επίσης, έχει συμμετάσχει με διηγήματα στα συλλογικά έργα «Ελληνικά ονόματα» (Κέδρος, 2010) και «Τη νύχτα αυτή τη λέμε εμείς φωτιά» (Athens Voice, 2009)..

Στην «Αρχή του κακού», είναι Φεβρουάριος του 2000 και μια γυναίκα μόνη φτάνει στην απομακρυσμένη παραθαλάσσια κωμόπολη Χ. Έχει μια μικρή βαλίτσα στο χέρι και μια γυάλα με δυο χρυσόψαρα. Η εμφάνισή της γίνεται θέμα συζήτησης στο καφενείο-ταβέρνα του χωριού και όλοι θέλουν να μάθουν το γιατί ήρθε τέτοια εποχή. Η ίδια, όταν ρωτήθηκε, απάντησε πως έλαβε μια επιστολή από τον χορδιστή πως θα ερχόταν να τη συναντήσει εκεί. Όμως, αμέσως μετά τον ερχομό της και ενώ ο χορδιστής έστειλε νέα επιστολή μεταθέτοντας σε άλλη ημερομηνία τη συνάντησή τους, παράξενα γεγονότα άρχισαν να συμβαίνουν στο χωριό με αποκορύφωμα τον ανεξήγητο θάνατο ενός παιδιού. Η επίσκεψή της θεωρήθηκε η αρχή του κακού. Ή μήπως δεν ήταν αυτό η αρχή του κακού; Μήπως το κακό προϋπήρχε μέσα τους;

Η συγγραφέας χτίζει ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον σύμπαν, όπου θα παιχτούν οι «ρόλοι» ενός εκάστου των κατοίκων, αλλά και συνολικά όλων μαζί ως κοινωνία. Μέσα στους διαδοχικούς «ρόλους» του δραματικού τριγώνου της ψυχολογίας –του σωτήρα, του διώκτη, του θύματος–, θα λειτουργήσουν όλοι, έτσι που στο τέλος θα κατασπαράξουν ό,τι ξένο και διαφορετικό έχει βρεθεί γύρω τους. Εν προκειμένω, την άγνωστη, χωρίς όνομα, γυναίκα.

Αρχικά, οι κάτοικοι του χωριού λειτούργησαν σαν σωτήρες, της έδωσαν και καρέκλα για όσο θα χρειαζόταν να περιμένει τον χορδιστή και όταν οι κάτοικοι/κοινωνία κουράστηκαν να περιμένουν την άφιξή του που θα άλλαζε και θα έδινε χρώμα στην καθημερινότητά τους, μετακινήθηκαν στη θέση του διώκτη. Τους είχε εξαπατήσει. Με αφορμή δε τις αβάσιμες εικασίες για τον θόρυβο του χωριού που προϋπήρχε και δεν τον άκουγαν και εντόπισε η ξένη, και ύστερα από το δεύτερο σημείωμα του χορδιστή, η κοινωνία ένιωσε πως εξαπατήθηκε για δεύτερη φορά και πάραυτα θυματοποιήθηκε. Και, λειτουργώντας αντανακλαστικά/αμυντικά/επιθετικά σαν διώκτης, της αφαίρεσε τη διαφορετικότητά της. Την έκανε ίδια με αυτούς. Την ταπείνωσε με το να της κόψει τα μαλλιά, να την ντύσει με τα κουρέλια τους και υποχρεώνοντάς την παράλληλα να ασχολείται μόνο με τις δουλειές των σπιτιών τους.

Το λάθος της, είχε δεχθεί την πρόσκληση ενός αγνώστου –του χορδιστή–, ήλπισε πως θα τον συναντούσε εκεί, στο άγνωστο χωριό και στο τέλος φοβήθηκε. Φοβήθηκε τους γύρω της. Την κοινωνία που μύρισε τον φόβο της και σαν σκυλί την κατασπάραξε. Κρεατοφάγες κοινωνίες. Σαν αυτές πού ζούμε σήμερα.

Πόσο ανάγκη έχουμε την ελπίδα της αναμονής; Την επιθυμία να έρθει επιτέλους κάτι που θα αλλάξει το μουντό των ημερών μας; Ποια έλξη, άραγε, ασκεί πάνω μας το άγνωστο; Και το προσδοκούμε με κάθε τίμημα;

Η Μαρία Φακίνου με μια ζεστή, παλιομοδίτικη, συμπαγή γραφή, μέσα από άπειρες εικόνες, στήνει έναν κόσμο «κεντώντας» κάθε λεπτομέρειά του. Στήνει ένα πλήρες σκηνικό όπου κτίσματα, συνήθειες, παρουσίες, ακόμη και η ατμόσφαιρα, έχουν τη δική τους αύρα, που δίνει πνοή στο κείμενο. Στη ζωντάνια του προσθέτει πολλά η γοητευτική χρήση της γλώσσας και ο πλούτος της. Με διεισδυτική ματιά περιγράφει μια πόλη και κατοίκους χωρίς όνομα, δίνοντας απρόσωπα τα χαρακτηριστικά του προσώπου μιας κοινωνίας που πάντα υπήρχε. Έτσι όπως υπάρχει και σήμερα. Τη μια εβδομάδα είναι των Βαΐων και την άλλη είναι της Σταύρωσης. Είναι η θρησκεία που μας καθοδηγεί ή μήπως η κοινωνία είναι το θεριό που επαλήθευσε τις γραφές, αποδεικνύοντας πως το διαφορετικό κατασπαράσσεται; Πώς όμως να διατηρήσει κανείς το διαφορετικό της ατομικότητάς του μέσα στη μαζικότητα;

«Η αρχή του κακού» της Μαρίας Φακίνου, είναι ένα βιβλίο ενδιαφέρον λόγω των θεμάτων τα οποία διαχειρίζεται αλλά και του τρόπου με τον οποία τα προσεγγίζει. Κερδίζει τον αναγνώστη κρατώντας τον συνεχώς σε αναμονή και ένταση, ενώ συγχρόνως του δημιουργεί προσδοκίες με τον τρόπο της γραφής της.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Συνέντευξη με τον Κύρο Πόντε

Ο Κύρο Πόντε, φιλολογικό ψευδώνυμο του Κυριάκου Σιδηρόπουλου, μιλάει στην Ευμορφία Ζήση και το Diavasame.gr, με αφορμή το τελευταίο του βιβλίο "Ένας περίεργος ξένος" (εκδόσεις Γκοβόστη).
29.03.2020
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / Platform Seven

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

Platform Seven
24.02.2020
Περισσότερα

Τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών, βιβλία 1/6/2019-30/11/2019

Δημοσιεύουμε τη λίστα με τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών βιβλία για ένα ολόκληρο εξάμηνο. Ρίξτε μια ματιά στην ενδιαφέρουσα λίστα που καλύπτει την περίοδο από 1/6/2019 έως 30/11/2019.
19.12.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ