Έχουμε διαβάσει 2998 βιβλία

ΣΤΑ ΚΥΜΑΤΑ ΤΟΥ ΔΟΥΝΑΒΗ

05.03.2013
Συντάκτης: Βασιλική Χρίστη
email
ΣΤΑ ΚΥΜΑΤΑ ΤΟΥ ΔΟΥΝΑΒΗ
Εκδοτικός Οίκος
ΝΕΔΑ
Συγγραφέας
Κατηγορία
ISBN
978-960-99310-9-0
Σελίδες
259
Η Ρούλα Κακλαμανάκη γεννήθηκε στον Πειραιά από Μονεμβασίτες γονείς. Σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Εργάστηκε ως δικαστικός υπάλληλος (1959-1967), ως δικαστής (1967-1977) και ως δικηγόρος (1979-1981, 1986-1988, 1989-1991). Εξελέγη δύο φορές βουλευτής Α΄ Αθηνών (1981-1989). Διετέλεσε υφυπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων (1981-1986) και Παιδείας (1988). Εξέδωσε οκτώ ποιητικές συλλογές, δύο μυθιστορήματα, μία νουβέλα, δύο αφηγήματα, δοκίμια, βιογραφίες, μεταφράσεις. Επιμελήθηκε επίσης ανθολογίες σύγχρονων Ούγγρων ποιητών και νέων Ελλήνων ποιητών. Πέθανε τον Ιανουάριο του 2013.

Το «Στα κύματα του Δούναβη» είναι το τελευταίο βιβλίο της Ρούλας Κακλαμανάκη, που εκδόθηκε και κυκλοφόρησε λίγο πριν από το θάνατό της. Είναι μια περιήγηση στην ιστορία και στα τοπία της Βουδαπέστης μέσα από την καθημερινότητα δύο νεαρών γυναικών που είναι φίλες από τα φοιτητικά τους χρόνια. Η 26χρονη Κάταλιν είναι μεταφράστρια, γεννημένη στη Βουδαπέστη από Ούγγρο πατέρα και Ελληνίδα μητέρα. Η συνομήλική της Ίλονα είναι μουσικός, παντρεμένη με έναν από τους καθηγητές τους στη Μουσική Ακαδημία της Βουδαπέστης και είναι κατάκοιτη έπειτα από μια ανεξήγητη παράλυση των κάτω άκρων. Η Κάταλιν επισκέπτεται την Ίλονα στο ευρύχωρο διαμέρισμά της μία φορά την εβδομάδα, συζητάνε και ανταλλάσσουν σκέψεις και συναισθήματα. Η επικοινωνία τους συνεχίζεται και τις υπόλοιπες ημέρες της εβδομάδας, όταν η Ίλονα προμηθεύεται και αρχίζει να χειρίζεται έναν φορητό ηλεκτρονικό υπολογιστή, ο οποίος της επιτρέπει να ξεπερνά τα όρια του αναγκαστικού περιορισμού της στο σπίτι. Παράλληλα με την εξέλιξη και το βάθεμα της φιλίας των δύο κοριτσιών, παρακολουθούμε την ιστορία του πατέρα της Ίλονα, ο οποίος είναι αναγνωρισμένος ζωγράφος, και του συζύγου της ενώ ετοιμάζει ένα σημαντικό μουσικό έργο.

Η γραφή της Κακλαμανάκη είναι ίσως λίγο παλιομοδίτικη: οι σκέψεις των δύο ηρωίδων ξετυλίγονται και φθάνουν τον φιλοσοφικό στοχασμό, τα συναισθήματα υπάρχουν και δεν αναλύονται, όπως δεν ερμηνεύεται ο θαυμασμός και των δύο προς τον Γιόζεφ και προς τον πατέρα της Ίλονα, η αφοσίωση του Γιόζεφ στην Ίλονα, η αγάπη της μητέρας της και της αδελφής της. Για την Κάταλιν, αντίθετα, η παρουσία της μητέρας και του φίλου της, του Ζόλνταν, παρ΄ όλη την αγάπη τους, φαίνεται να λειτουργεί ως ανάσχεση στα όνειρά της. Η συγγραφέας δένει τις ιστορίες των δύο φιλενάδων με τους απεριόριστους ορίζοντες μιας πόλης με βαριά ιστορία, την οποία φαίνεται όχι μόνο να γνωρίζει αλλά και να έχει αγαπήσει πολύ. Αυτή η συμπόρευση της Ιστορίας, του ταξιδιού μέσα στην πόλη και της λογοτεχνικής περιήγησης στα έργα Ούγγρων ποιητών, που επικαλούνται οι δύο φιλενάδες, συγκινεί εντέλει όπως και η δραματική κλιμάκωση προς το τέλος.

Από το μυθιστόρημα δεν λείπουν οι αναφορές και οι συγκρίσεις με την Αθήνα: «Αγαπάει, όμως, τη Βουδαπέστη. Τις γέφυρες και τον ίδιο τον Δούναβη, κι ας μη συγκρίνεται με τις θάλασσες και τις ακρογιαλιές της Ελλάδας. Τα υπέροχα νησιά, τα βουνά, το ήπιο μεσογειακό κλίμα. Δεν ξέρει γιατί ακριβώς της συμβαίνει αυτό. Σκέφτεται μόνο πως ποτέ στην Αθήνα δεν μπήκε σ΄ ένα λεωφορείο και να χάρηκε μια εικόνα σχετική με διαδρομές όμοιες μ’ αυτές που απολαμβάνει εδώ, χωρίς να ταλαιπωρηθεί και να αγανακτήσει» (η Κάταλιν, σελ. 146). Δεν λείπει όμως ούτε και η αισθαντικότητα της ποιήτριας, που ίσως αξίζει να συγκρατήσουμε μια και η Ρούλα Κακλαμανάκη δεν βρίσκεται πια ανάμεσά μας: «Ήταν φανερό πως εκείνη είχε τους τρόπους της. Τις ικανότητές της. Τη θέληση, αλλά και τη στήριξη από τον ίδιο τον εαυτό της με διαρκή απασχόληση. Όχι μόνο για να αντλεί δυνάμεις, αλλά και για να εκμεταλλεύεται τις ήδη κατακτημένες, και άλλες που διαρκώς κατακτούσε, πηγές ζωής. Διέθετε αποθέματα παιδείας και οικογενειακής αγωγής ικανά να συμβάλλουν σ’ αυτό. Αποκτούσε νέες συνήθειες. Γνώριζε νέες πτυχές της ζωής. Δημιουργούσε τα μέσα για μια νέα διάσταση και νέα ποιότητα» (η Κάταλιν για την Ίλονα, σελ.149).

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών, βιβλία 1/6/2019-30/11/2019

Δημοσιεύουμε τη λίστα με τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών βιβλία για ένα ολόκληρο εξάμηνο. Ρίξτε μια ματιά στην ενδιαφέρουσα λίστα που καλύπτει την περίοδο από 1/6/2019 έως 30/11/2019.
19.12.2019
Περισσότερα

Συνέντευξη με τη Νίτσα Μανωλά

Η Νίτσα Μανωλά με αφορμή το δίγλωσσο παραμύθι «Ο Συννεφούλης ταξιδεύει στην Ελλάδα», που έγραψε παρέα με τρεις ακόμα συγγραφείς και που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Υδροπλάνο, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
17.11.2019
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / The Dutch House

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

The Dutch House
10.11.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ