Έχουμε διαβάσει 3025 βιβλία

ΕΥΜΟΡΦΙΑ

31.10.2007
Συντάκτης: Ευμορφία Ζήση
facebook email
ΕΥΜΟΡΦΙΑ
Εκδοτικός Οίκος
ΕΣΤΙΑ
Συγγραφέας
Κατηγορία
ISBN
960-05-0126-2
Σελίδες
165

"Ένας ύμνος για την Ευμορφία"

Ο Φαίδων Ταμβακάκης γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια το 1960. Σπούδασε Οικονομικά και Αγγλική Φιλολογία. Έχει εκδώσει τρία πεζογραφήματα: ΄΄Ευμορφία΄΄ (1982), ΄΄Τα τοπία της Φιλομήλας΄΄ (1988), ΄΄Η ύστατη΄΄(1991), καθώς και το μυθιστόρημα ΄΄ Οι ναυαγοί της Πασιφάης΄΄(1997), για το οποίο τιμήθηκε το 1997 με το βραβείο μυθιστορήματος του περιοδικού Διαβάζω. Επίσης, έχει μεταφράσει ΄΄Ο παράδεισος του Πατ Χόμπυ΄΄ του Φ.Σκοττ Φιτζέραλντ, ΄΄Χαρίστε μου το βαλς’’ της Ζέλντα  Φιτζέραλντ, ΄΄Ο θησαυρός της Σιέρρα Μάδρε΄΄του Μπ. Τρέηβεν και αρκετά άλλα. Την εποχή που γράφει την ΄΄Ευμορφία΄΄, κυριαρχεί η αντισυμβατική γραφή στον κύκλο των συγγραφέων όπου ανήκει.

Ο Φοίβος και ο Δημήτρης, οι δύο πρωταγωνιστές του διηγήματος, γνωρίστηκαν σε ένα Κολλέγιο στην Αγγλία. Η τέχνη ήταν αυτή που τους ένωσε. Ο Φοίβος σπούδασε στη σχολή αντικέρ και ασχολήθηκε ιδιαίτερα με τη νεώτερη τέχνη. Ο Δημήτρης είχε εκδώσει δυο μυθιστορήματα και ταξίδευε συχνά. Η επανασύνδεση τους μετά από μερικά χρόνια σιωπής, θα είναι καθοριστική για τη ζωή και των δυο. Όταν αρχίζουν να έχουν πάλι επαφή, ο Φοίβος εργάζεται σε ένα μαγαζί με έργα τέχνης, ενώ ο Δημήτρης είναι καθηγητής σε ένα οικοτροφείο , στον ΄΄Ενδυμίωνα΄΄. Στο σχολείο αυτό, όμως, συμβαίνουν διάφορα περίεργα και ανεξήγητα γεγονότα. Όταν ο Φοίβος καλείται από τον Δημήτρη να εργαστεί στο οικοτροφείο, του δίνεται η ευκαιρία να περιεργαστεί τον χώρο αυτό και να προσπαθήσει να ανακαλύψει την αλήθεια που κρύβεται. Άραγε θα καταφέρει να γίνει γνώστης των μυστικών του οικοτροφείου;
Ποια θα είναι η σχέση του με την Ευμορφία;

Ο Φαίδων Ταμβακάκης δημιουργεί μια ιστορία, όπου η εφηβεία, ο έρωτας, η ζωγραφική, τα υπονοούμενα και το μυστήριο κατέχουν πρωταγωνιστικό ρόλο. Η ΄΄Ευμορφία΄΄ είναι ένας ύμνος για το ωραίο, την τελειότητα, που όλοι αναζητούμε σε αυτή τη ζωή. Ο συγγραφέας ισχυρίζεται ότι ερωτευόμαστε την ομορφιά κάθε φορά. Το βιβλίο χωρίζεται σε είκοσι κεφάλαια . Ο συγγραφέας ξεκινά και τελειώνει την ιστορία του με το ίδιο θέμα. Ξεκινά με την γνωριμία του Φοίβου με τον πάτερ Εουσέμπιο, ο οποίος ζωγραφίζει την ΄΄Ευμορφίαν΄΄ και τελειώνει με την ίδια σκέψη η οποία βασανίζει και προβληματίζει τον πρωταγωνιστή καθ’ όλη την διάρκεια του διηγήματος: Ποια είναι αυτή η Ευμορφία στην οποία έχει αφιερώσει την ζωή του ο πάτερ; Αντιπροσωπεύει κάτι υπαρκτό ή πρόκειται για μια αφηρημένη έννοια; Τέλος, ο λόγος του Φαίδωνα Ταμβακάκη είναι πολλές φορές φιλοσοφικός και οι στοχασμοί του γύρω από μεγάλα ζητήματα της ζωής αποτυπώνονται στο χαρτί με τρόπο αφοπλιστικό. Η ΄΄ Ευμορφία΄΄ αποτελεί ένα εύμορφο ανάγνωσμα.
   


 

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Συνέντευξη με την Αγγελική Ράδου

Η Αγγελική Ράδου μιλάει στην Αφροδίτη Δημοπούλου και το Diavasame.gr με αφορμή το τελευταίο της βιβλίο "Φάντασμα στο χιόνι" (εκδόσεις Momentum).
26.04.2020
Περισσότερα

Συνέντευξη με τον Κύρο Πόντε

Ο Κύρο Πόντε, φιλολογικό ψευδώνυμο του Κυριάκου Σιδηρόπουλου, μιλάει στην Ευμορφία Ζήση και το Diavasame.gr, με αφορμή το τελευταίο του βιβλίο "Ένας περίεργος ξένος" (εκδόσεις Γκοβόστη).
29.03.2020
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / Platform Seven

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

Platform Seven
24.02.2020
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ