Έχουμε διαβάσει 2938 βιβλία

ΕΝΑ ΤΡΙΑΡΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΟΙΔΙΠΟΔΑ

20.02.2013
Συντάκτης: Βασιλική Χρίστη
email
ΕΝΑ ΤΡΙΑΡΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΟΙΔΙΠΟΔΑ
Εκδοτικός Οίκος
ΦΑΡΦΟΥΛΑΣ
Συγγραφέας
Κατηγορία
ISBN
978-960-9441-29-2
Σελίδες
123
Ο Νίκος Ξένιος γεννήθηκε το 1962 στο Χαρτούμ και μεγάλωσε στην Αθήνα, όπου ζει και εργάζεται. Η συλλογή διηγημάτων του «Το άχτι» κυκλοφόρησε το 2011 από τις εκδόσεις Φαρφουλάς και προκρίθηκε ως υποψήφιο για το βραβείο πρωτοεμφανιζόμενου πεζογράφου του περιοδικού «Διαβάζω». Διηγήματά του έχουν δημοσιευτεί στα περιοδικά «Οδός Πανός», «Φαρφουλάς» και «Anteprima». Συμμετείχε στις ομαδικές συλλογές διηγημάτων «Ιστός ʼ95» (εκδ. Ιστός) και «Γράψε Σβήσε» (εκδ. Φαρφουλάς), στον επιστημονικό τόμο “Greek Magic” (ed. Routledge), στο «Λεξικό Θεατρικών Όρων» (εκδ. ΚΟΑΝ), στην «Ελληνική Γραμματική για Ρωσόφωνους» (εκδ. Πελασγός) και στον τόμο «Θέατρο και Διαπολιτισμική Εκπαίδευση» (εκδ. Ζαχαρόπουλος).

Ο Λεωνίδας είναι συνταξιούχος ηθοποιός και ετοιμάζεται για μια ξεχωριστή παράσταση του Οιδίποδα επί Κολωνώ. Παντρεμένος με τη Μαγδαληνή, που πέθανε πριν από μερικά χρόνια, δέχεται την επίσκεψη της φίλης του, της Βέρας, στην οποία διηγείται κάθε φορά ένα κομμάτι της ζωής του. Σε ένα τριάρι, κάπου στο κέντρο της Αθήνας, θα ακούσουμε κι εμείς, μπαίνοντας αθόρυβα σαν σκιές πίσω από τη Βέρα, την ιστορία του Λεωνίδα και της Μαγδαληνής με τον πρώτο της άνδρα, καθώς και της σχέσης του ηθοποιού με τα δύο παιδιά της δεύτερης, τον Γιάννη και την Ελένη.

Μέσα σε λίγες σελίδες ξεδιπλώνεται μια «μικροαστική» ιστορία: ο γάμος της Μαγδαληνής με τον ωραίο (και άσωτο) Θάνο, η ζωή τους στη Γερμανία, η επιστροφή στην Ελλάδα, ο χωρισμός, η γνωριμία της Μαγδαληνής με τον Λεωνίδα, το διαζύγιό της με τον Θάνο, ο γάμος της με τον Λεωνίδα στο τέλος και η υιοθεσία των παιδιών της από εκείνον. Και παράλληλα, η εξέλιξη του Λεωνίδα ως ηθοποιού, η αναγνώριση που κερδίζει, αν και σταθερά αριστερός στις πεποιθήσεις, στη ζωή και στο έργο: μια μικρογραφία της Ελλάδας που καταφέρνει και επιβιώνει σε δύσκολους καιρούς;

Το βιβλίο του Νίκου Ξένιου αναδεικνύει τον δυναμισμό του Λεωνίδα, την υποχωρητικότητα και την καλοσύνη της Μαγδαληνής, την αχαριστία των παιδιών της προς την ίδια και τον πατριό τους, την ιδιοτέλεια του Θάνου. Η γραφή είναι στέρεη, οι αναλογίες του ήρωα με τον Οιδίποδα προφανείς και η βάση της ιδεολογίας του εύλογη (σελ. 46,47 και 107), ενώ η πλοκή κρύβει εκπλήξεις για τον αναγνώστη που, όπως αναφέρθηκε πιο πάνω, έχει μπει λαθραία στο σαλόνι του Λεωνίδα πίσω από τη γυναίκα με το άλικο φουστάνι.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Αφιέρωμα στην ελληνική λογοτεχνία

Αφιέρωμα του Diavasame.gr στην ελληνική λογοτεχνία. Για 13η συνεχή χρονιά, η συντακτική ομάδα του Diavasame.gr θα επιλέξει και θα παρουσιάσει κριτικές βιβλίων από Έλληνες συγγραφείς από τις 15/7 έως και την 29/7.
10.07.2019
Περισσότερα

Τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών, βιβλία 1/12/2018-31/5/2019

Δημοσιεύουμε τη λίστα με τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών βιβλία για ένα ολόκληρο εξάμηνο. Ρίξτε μια ματιά στην ενδιαφέρουσα λίστα που καλύπτει την περίοδο από 1/12/2018 έως 31/5/2019.
03.06.2019
Περισσότερα

Συνέντευξη με την Ευτυχία Γιαννάκη και τους Πιτσιμπουίνους της

Η Ευτυχία Γιαννάκη, με αφορμή την κυκλοφορία της πρώτης περιπέτειας των Πιτσιμπουίνων «Μυστήριο στη Λίμνη Λαμπίκο» από τις εκδόσεις Ίκαρος, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
02.06.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ