Έχουμε διαβάσει 3025 βιβλία

ΤΟ ΔΕΙΠΝΟ

10.02.2013
Συντάκτης: Τούλα Ρεπαπή
email
ΤΟ ΔΕΙΠΝΟ
Εκδοτικός Οίκος
ΚΕΔΡΟΣ
Συγγραφέας
Κατηγορία
ISBN
978-960-04-4326-4
Σελίδες
258

Το αλληλένδετο της ζωής μας

Η Λίλα Κονομάρα γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε σύγχρονη λογοτεχνία στο Παρίσι και εργάστηκε ως καθηγήτρια στο Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών. Ως λογοτέχνης πρωτοεμφανίστηκε το 2002 με το βιβλίο “Μακάο” (Πόλις, 2002, Μεταίχμιο, 2005), για το οποίο τιμήθηκε με το βραβείο πρωτοεμφανιζόμενου συγγραφέα του περιοδικού, Διαβάζω. Το 2004 εξέδωσε το μυθιστόρημα “Τέσσερις εποχές – Λεπτομέρεια “(Μεταίχμιο), το 2005 το παιδικό μυθιστόρημα “Στις 11 & 11′ ακριβώς” (Παπαδόπουλος). Το βιβλίο της “Η αναπαράσταση” (Μεταίχμιο, 2009) συμπεριλήφθηκε στη βραχεία λίστα για το βραβείο μυθιστορήματος του περιοδικού Διαβάζω. Παράλληλα μεταφράζει γαλλική λογοτεχνία και αρθρογραφεί σε εφημερίδες και λογοτεχνικά περιοδικά.

«Το δείπνο», το «Ημερολόγιο ανασκαφής» και το «No name» είναι τα τρία σπονδυλωτά κεφάλαια που αποτελούν «το δείπνο» που έδωσε η Ελένη στους φίλους της και που από αυτό το αρχικό διήγημα πήρε και τον τίτλο του το βιβλίο. Καλεσμένοι στο δείπνο είναι η Μαρίνα, ο Στέφανος, ο νεαρός ανιψιός της Ελένης o Θέμης, η Λήδα η αρχαιολόγος, ο Μάνος, ο Αντώνης, η Ελπίδα η αρχιτέκτων, ο Γεωργίου ο ιστορικός τέχνης,… Περίπου δεκαπέντε άτομα και η ασιάτισσα οικιακή βοηθός.

Όλοι είναι μεσήλικες. Κατά τη διάρκεια του δείπνου κάνουν επιφανειακές συζητήσεις και η οχλαγωγία επικρατεί. Αν και φίλοι χρόνια, φλυαρούν αναφερόμενοι σε διαφορετικά θέματα από αυτά που πραγματικά τους απασχολούν. Ταυτόχρονα, ατέρμονοι εσωτερικοί μονόλογοι τους απομονώνουν τόσο που ενώ είναι όλοι μαζί, είναι σαν να μην είναι παρόντες. Μοιάζει σαν να ζουν σε δύο ταυτόχρονες μισές πραγματικότητες. Ενοχές και τύψεις δεν τους αφήνουν ούτε για μια στιγμή - ακόμη και όταν γελούν. Συγχρόνως, σκέψεις και αντιδράσεις των υπολοίπων συνδαιτυμόνων γεννούν δεύτερες σκέψεις, φέρνοντας στην επιφάνεια επιθυμίες, πόθους, πάθη, ανεκπλήρωτα όνειρα, σκευωρίες.

Πάνω σε αυτή την κρυφή παράλληλη πραγματικότητα την οποία ζουν οι ήρωες θα στρωθεί το “τραπεζομάντιλο” του δείπνου. Μέχρις ότου ένας θάνατος, χρήματα που κλάπηκαν και χάθηκαν, ένα εισιτήριο για ταξίδι με κρουαζιερόπλοιο και ένας παράνομος έρωτας θα αποκαλύψουν τον πραγματικό καμβά των σχέσεών τους όπως επίσης την αλληλεπίδραση και τη σήψη τους.

Η συγγραφέας στο βιβλίο της φέρνει τους ήρωες αντιμέτωπους με τους γύρω τους και με τους εαυτούς τους. Με γοητευτική γραφή εισβάλλει στα μύχια της ψυχής τους αποδεικνύοντας την παρατηρητικότητα αλλά και τη γνώση της στις ανθρώπινες συμπεριφορές. Αποτυπώνει ανάγλυφα τα είδωλά τους να συνομιλούν με την ίδια ελαφρότητα που αφήνουν τη ζωή τους να χάνεται. Ακόμη και οι λέξεις που επιλέγει η συγγραφέας για να εκφραστούν μένουν μόνο στα χείλη - όπως οι συζητήσεις τους. Εγκλωβισμένοι σε δυο ταυτόχρονες εικόνες του εαυτού τους, άλλοτε εμφανίζονται άτολμοι και φοβισμένοι και άλλοτε άρπαγες και αδίστακτοι προς χάριν του συμφέροντός τους.

Το βιβλίο όσο εξελίσσεται εξάπτει το ενδιαφέρον του αναγνώστη ο οποίος προσπαθεί να καταλάβει τι συμβαίνει, ενώ συγχρόνως αναρωτιέται "τι θα γίνει", "ποιος φταίει". Σαν να έχει αστυνομική πλοκή η οποία του προσθέτει μια επιπλέον απόλαυση. Αυτήν του μυστηρίου, που κρατά το ενδιαφέρον του αμείωτο, χωρίς –το βιβλίο- να χάνει από το κοινωνικό του κομμάτι που αφορά την ψυχοσύνθεση των ηρώων.

Η Λίλα Κονομάρα στο βιβλίο της με τον τίτλο «Το δείπνο», με διεισδυτική ματιά παρουσιάζει την εικόνα της σύγχρονης κοινωνίας όπου οι άνθρωποι αν και περιτριγυρισμένοι από φίλους, συνεργάτες και γνωστούς παραμένουν άτολμοι, μόνοι, άρπαγες και ταυτόχρονα ικανοί για όλα.

Όμως, οι ήρωες θα αναγνωρίσουν την εικόνα τους; Ή θα φανταστούν ότι αφορά άλλους; Άραγε εμάς μας αφορά;

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Συνέντευξη με την Αγγελική Ράδου

Η Αγγελική Ράδου μιλάει στην Αφροδίτη Δημοπούλου και το Diavasame.gr με αφορμή το τελευταίο της βιβλίο "Φάντασμα στο χιόνι" (εκδόσεις Momentum).
26.04.2020
Περισσότερα

Συνέντευξη με τον Κύρο Πόντε

Ο Κύρο Πόντε, φιλολογικό ψευδώνυμο του Κυριάκου Σιδηρόπουλου, μιλάει στην Ευμορφία Ζήση και το Diavasame.gr, με αφορμή το τελευταίο του βιβλίο "Ένας περίεργος ξένος" (εκδόσεις Γκοβόστη).
29.03.2020
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / Platform Seven

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

Platform Seven
24.02.2020
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ