Έχουμε διαβάσει 2962 βιβλία

Ο ΚΙΤΡΙΝΟΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΗΣ

10.02.2013
facebook email
Ο ΚΙΤΡΙΝΟΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΗΣ
Εκδοτικός Οίκος
ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ
Συγγραφέας
Κατηγορία
ISBN
978-960-03-5426-3
Σελίδες
296

Το άτομο και ο πόλεμος

Ο Ανδρέας Μήτσου έχει γράψει επτά συλλογές διηγημάτων και τέσσερα μυθιστορήματα, ενώ έχει αποσπάσει το βραβείο Γραμμάτων Κώστα Ουράνη της Ακαδημίας Αθηνών για τη συλλογή διηγημάτων «Σφήκες» και το βραβείο Αναγνωστών ΕΚΕΒΙ-ΕΡΤ για τη νουβέλα του «Ο κύριος Επισκοπάκης». Στο τελευταίο του μυθιστόρημα ο συγγραφέας καταπιάνεται με το θέμα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, έτσι όπως τον βιώνει ένας νεαρός στρατιώτης.

Ο Γιάννος, ο νεαρός στρατιώτης του τίτλου, φεύγει από το σπίτι του για να υπηρετήσει στον στρατό. Τα δύο βασικά χαρακτηριστικά του Γιάννου είναι ότι είναι υπερβολικά όμορφος και αρκετά αφελής. Το ξέσπασμα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου τον βρίσκει να πολεμά στο μέτωπο, ενώ στη συνέχεια βρίσκεται στην Τουρκία, στη Μέση Ανατολή και την Ιταλία, όπου και τραυματίζεται σοβαρά. Ο έρωτάς του για μια Λιβανέζα διαταράσσει τις ψυχικές του ισορροπίες για ένα διάστημα, αλλά τελικά ο Γιάννος κάνει μια ακόμα θυσία για την πατρίδα: εγκαταλείπει τη γυναίκα που αγαπά. Τραυματισμένος επιστρέφει στην πατρίδα, όπου οι δικοί του άνθρωποι τον θεωρούσαν πεθαμένο και αδυνατούν να χειριστούν συναισθηματικά την επιστροφή του. Ο αρραβώνας του με μια κομμουνίστρια και η άρνησή του να διαλέξει παράταξη στις εμφύλιες διαμάχες, του κοστίζουν τη σύνταξη αναπηρίας πολέμου και τον οδηγούν στο να γίνει τιμωρός.

Άφθονα είναι τα μυθιστορήματα που έχουν γραφτεί για τον πόλεμο και τις συνέπειές του στο σύνολο. Εδώ, ο συγγραφέας παραμερίζει το σύνολο και εστιάζει στο άτομο και μάλιστα σε ένα άτομο αγαθό, που βιώνει τον πόλεμο ως έχει κι όχι ως μια ευκαιρία να διαλέξει στρατόπεδα και να καρπωθεί οφέλη. Ο Γιάννος πολεμά για την πατρίδα του και για αυτήν κάνει όλες τις θυσίες. Στον πόλεμο βλέπει την ασχήμια του ανθρώπου, αλλά αυτός δεν χάνει την ανθρωπιά του. Στόχος του παραμένει η επιστροφή στην πατρίδα, αλλά, όταν τα καταφέρνει να γυρίσει, τότε βιώνει καταστάσεις που τον πληγώνουν περισσότερο και από τα τραύματα του πολέμου: τα αδέρφια του τον υποδέχονται μουδιασμένα –είναι πιο εύκολο να αγαπάς τον νεκρό ήρωα, παρά τη ζωντανή υπενθύμιση του πολέμου–, η επιτροπή συντάξεων για τους αναπήρους πολέμου δεν του δίνει τη σύνταξη που δικαιούται, ενώ ακόμα και οι συγχωριανοί του φαίνεται να τον μισούν επειδή δεν καταδικάζει ξεκάθαρα τους κομμουνιστές. Αλλά ο Γιάννος έχει ζήσει τόσες μάχες και έχει συμπορευτεί τόσο καιρό με τον πόλεμο που του είναι αδύνατο να πάρει θέση σε ακόμα έναν, ιδιαίτερα σε έναν εμφύλιο πόλεμο.

Ο συγγραφέας χρησιμοποιεί την πρωτοπρόσωπη αφήγηση του Γιάννου για να παρουσιάσει την ιστορία του. Το πρώτο μέρος του μυθιστορήματος είναι ουσιαστικά μια ατελείωτη περιγραφή του πολέμου. Το δεύτερο μέρος –το οποίο, αν και πιο στατικό, έχει μεγαλύτερη δυναμική από το πρώτο–, εστιάζει στην επιστροφή του Γιάννου και στην αδυναμία προσαρμογής του στην πατρίδα για την οποία πολέμησε. Ο Γιάννος είναι πια ένας ξένος. Και ο ίδιος το αισθάνεται, αφού αυτός δεν άλλαξε, αλλά οι γύρω του προσαρμόστηκαν σε μια πραγματικότητα από την οποία αυτός απουσίαζε για αρκετό καιρό. Η πατρίδα που αγαπά έρχεται να τον πληγώσει.

«Ο κίτρινος στρατιώτης» είναι ένα μυθιστόρημα για τις συνέπειες του πολέμου στο άτομο. Ο πόλεμος δεν είναι μόνο οι μάχες μιας χώρας, οι νίκες ή οι ήττες της, αλλά και οι ατομικές ιστορίες των στρατιωτών της. Μια τέτοια ιστορία αφηγείται ο Ανδρέας Μήτσου. Την ιστορία του όμορφου στρατιώτη που πολέμησε για μια πατρίδα που στο τέλος θα τον προδώσει με τον χειρότερο τρόπο: τον παραμερίζει επειδή αρνείται να αναγνωρίσει έναν εμφύλιο πόλεμο.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Συνέντευξη με τη Νίτσα Μανωλά

Η Νίτσα Μανωλά με αφορμή το δίγλωσσο παραμύθι «Ο Συννεφούλης ταξιδεύει στην Ελλάδα», που έγραψε παρέα με τρεις ακόμα συγγραφείς και που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Υδροπλάνο, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
17.11.2019
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / The Dutch House

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

The Dutch House
10.11.2019
Περισσότερα

Συνέντευξη με την Ειρήνη Δερμιτζάκη

Η Ειρήνη Δερμιτζάκη, με αφορμή το βιβλίο της «Γεννημένος Λούζερ» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Εύμαρος, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
20.10.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ