Έχουμε διαβάσει 2998 βιβλία

ΠΑΝΣΕΛΗΝΟΣ ΣΤΑ ΛΕΥΚΑΡΑ

15.11.2012
Συντάκτης: Βασιλική Χρίστη
email
ΠΑΝΣΕΛΗΝΟΣ ΣΤΑ ΛΕΥΚΑΡΑ
Εκδοτικός Οίκος
ΕΠΙΦΑΝΙΟΥ
Συγγραφέας
Μιχάλης Κουμής
Κατηγορία
ISBN
978-9963-685-82-0
Σελίδες
319
Ο Μιχάλης Κουμής κατάγεται από τα Λεύκαρα της Κύπρου αλλά ζει εδώ και πολλά χρόνια στη Στοκχόλμη (Σουηδία). Είναι πτυχιούχος Γαλλικής Φιλολογίας, Αρχαίας και Νέας Ελληνικής Γλώσσας, Ιστορίας και Πολιτικών Επιστημών από το πανεπιστήμιο της Στοκχόλμης. Από το πανεπιστήμιο της Ουψάλα πήρε το πτυχίο της Θεολογίας και ειδικεύτηκε στη Βυζαντινολογία. Σπούδασε επίσης Γαλλική Φιλολογία στο πανεπιστήμιο της Rambouillet (Γαλλία). Εργάστηκε ως καθηγητής Ιστορίας και Θρησκευτικών σε λύκειο της Στοκχόλμης.

Από τις αρχές του 20ού αιώνα πολλοί νέοι από τα Λεύκαρα, μια μικρή κωμόπολη σήμερα στις παρυφές του Τροόδους που την περίοδο του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου αριθμούσε περίπου 5.000 κατοίκους, άρχισαν να πηγαίνουν στο εξωτερικό ελπίζοντας σε μια καλύτερη ζωή και έχοντας ως σκοπό να πλουτίσουν πουλώντας τα παραδοσιακά λευκαρίτικα κεντήματα. Κάποιοι από αυτούς εγκαταστάθηκαν σε χώρες της Βόρειας Ευρώπης ζώντας από τα κεντήματα. Η ιστορία στην οποία αναφέρεται το παρόν βιβλίο είναι αυτή των γονιών και του ίδιου του Μιχάλη Κουμή.

Κύριο πρόσωπο του μυθιστορήματος είναι η μητέρα, η Μαρία, που ακολουθεί τον άνδρα της, τον Σινόδωρο, στη Φινλανδία. Εκεί, παραμονές του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, γεννιέται ο Μιχάλης. Λόγω του πολέμου, το νέο ζευγάρι θα επιστρέψει στην Κύπρο, αλλά στη συνέχεια ο Σινόδωρος θα φύγει και πάλι για το Ελσίνκι. Η Μαρία μένει μόνη με τα παιδιά και την ηλικιωμένη μητέρα της στα Λεύκαρα. Αγωνίζεται να τα βγάλει πέρα με τα λίγα χρήματα που στέλνει ο άνδρας της καθώς μετά τον πόλεμο η ζήτηση για τα κεντήματα στο εξωτερικό έχει πέσει. Η μοναδική επικοινωνία που μπορεί να έχει με τον σύζυγό της είναι τα γράμματα που στέλνει πού και πού. Ο Μιχάλης αισθάνεται έντονα την έλλειψη του πατέρα του κι αυτό αντανακλάται στην επίδοσή του στο σχολείο, ενώ η μικρότερη αδελφή του τα καταφέρνει καλύτερα. Όνειρο και σκοπός των γονιών τους είναι να τα σπουδάσουν κι έτσι, όταν τα δύο μεγαλύτερα παιδιά τελειώνουν το Δημοτικό, η οικογένεια ξαναενώνεται στη Στοκχόλμη. Αυτή τη φορά στο εξωτερικό τους ακολουθεί η γιαγιά, που μένει αρχικά με την οικογένεια του γιου της στο Παρίσι. Είναι σπαραχτικές οι περιγραφές της ηλικιωμένης γυναίκας που αναγκάζεται να εγκαταλείψει το σπίτι της και να μεταφερθεί σε μια χώρα όπου ακόμα και η νύφη και τα εγγόνια της δεν μπορούν να συνεννοηθούν μαζί της.

Ο Μιχάλης Κουμής καταγράφει την αγωνία της Μαρίας να μεγαλώσει τα παιδιά της και να κρατήσει την οικογένειά της ενωμένη, την αγάπη της για τα Λεύκαρα, την αμφιβολία που την τρώει όταν κάποια στιγμή καταλαβαίνει πως ο Σινόδωρος στο εξωτερικό έχει μπλέξει με μια άλλη γυναίκα. Ο ίδιος περιγράφει την απλή ζωή στο χωριό, το δέσιμο των παιδιών με τη γιαγιά τους, τις δυσκολίες που συνεπάγεται η απουσία του Σινόδωρου αλλά και τις προσπάθειές του να τους ξαναφέρει κοντά του. Αυτό που μένει στο τέλος είναι μια πικρή αίσθηση για την ξενιτιά η οποία μετριάζεται, ωστόσο, αρκετά από το γεγονός ότι οι γονείς είδαν το όνειρό τους να εκπληρώνεται και τα τρία παιδιά τους να αποκτούν την τόσο πολύτιμη γι’ αυτά γνώση και μια καλύτερη ζωή μακριά από τον αγαπημένο τόπο.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών, βιβλία 1/6/2019-30/11/2019

Δημοσιεύουμε τη λίστα με τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών βιβλία για ένα ολόκληρο εξάμηνο. Ρίξτε μια ματιά στην ενδιαφέρουσα λίστα που καλύπτει την περίοδο από 1/6/2019 έως 30/11/2019.
19.12.2019
Περισσότερα

Συνέντευξη με τη Νίτσα Μανωλά

Η Νίτσα Μανωλά με αφορμή το δίγλωσσο παραμύθι «Ο Συννεφούλης ταξιδεύει στην Ελλάδα», που έγραψε παρέα με τρεις ακόμα συγγραφείς και που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Υδροπλάνο, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
17.11.2019
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / The Dutch House

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

The Dutch House
10.11.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ