Έχουμε διαβάσει 3001 βιβλία

ΜΕΝΤΙΟΥΜ

05.12.2012
Συντάκτης: Στέφανος Ξένος
facebook twitter linkedin email
ΜΕΝΤΙΟΥΜ
Εκδοτικός Οίκος
ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ
Συγγραφέας
Κατηγορία
ISBN
978-960-501-196-3
Σελίδες
196

Προσώπων πόλις

Συνήθως, ξεκινώντας ένα βιβλίο, έχουμε την προσδοκία ότι θα είναι ένα καλό λογοτεχνικό κείμενο, κάτι που πολλές φορές δεν ισχύει. Γιατί ένα καλό λογοτεχνικό βιβλίο πρέπει να παρουσιάζει τους ήρωές του με τη ρεαλιστικότερη ανθρώπινη μορφή τους, αγκιστρωμένους στα συναισθήματα και τα πάθη, αλλά και ονειροπόλους.

Στο βιβλίο του Γιώργου Συμπάρδη, μια νεαρή κοπέλα από την επαρχία φτάνει στην Αθήνα για να επισκεφτεί την έγκυο αδερφή της και τον γαμπρό της. Εκεί θα γνωρίσει το γιο του σπιτονοικοκύρη, τον οποία και θα ερωτευθεί σφόδρα. Καθώς οι ζεστές ημέρες του καλοκαιριού διαδέχονται η μία την άλλη ο έρωτάς της θα μείνει άκαρπος. Εκείνη, αναζητώντας τον άντρα που ερωτεύτηκε, θα γνωρίσει γωνιές και πρόσωπα της πόλης, προσδίδοντάς της μια όψη γοητευτική και συνάμα πικρή.

Το βιβλίο «Μέντιουμ» αποτελεί διορθωμένη έκδοση του βιβλίου του Γιώργου Συμπάρδη που είχε εκδοθεί το 1987. Γραμμένο σε λιτή γλώσσα και σε πρωτοπρόσωπη αφήγηση, το έργο διαθέτει μια ουσιώδη απλότητα στη γραφή, ενώ καταδεικνύεται η εξαιρετική αφηγηματική τεχνική του συγγραφέα. Επίσης, η προσεκτική και έντεχνη στοιχειοθέτηση των χαρακτήρων, καθώς και η ανθρώπινη απλοϊκότητα των διαλόγων και των εκφράσεων, κάνουν το κείμενο πιο ρεαλιστικό. Οι σκηνές που διαδραματίζονται με φόντο την Αθήνα άλλων δεκαετιών, φέρνουν στον αναγνώστη εικόνες που όλοι λίγο πολύ κοντεύουμε να ξεχάσουμε, αλλά και μια νοσταλγία για μια άλλη εποχή.

Ο Γιώργος Συμπάρδης επιτυγχάνει μια απαράμιλλης σημασίας ισορροπία ανάμεσα στο απλοϊκό και το ουσιώδες, αφήνοντας να διαφανεί το νόημα της ανθρώπινης ύπαρξης ως μονάδα και ως μέρος ενός συνόλου. Εξίσου ιδιαιτέρως θετικό στοιχείο είναι το παιχνίδισμα μεταξύ της πραγματικότητας και της φαντασίας, μια ταλάντευση που ντύνει την υπόσταση της ηρωίδας με το μανδύα της ιδιάζουσας ιδιοσυγκρασίας και της συναισθηματικής προσμονής και αναζήτησης που έχει, ή τουλάχιστον οφείλει να έχει, η ταυτότητα ενός ερωτευμένου.

Στο βιβλίο του Γιώργου Συμπάρδη «Μέντιουμ», η λογοτεχνία βρίσκει συντροφιά στις λέξεις του κειμένου, βγάζοντας στην επιφάνεια και αναδεικνύοντας το βλέμμα του ανθρώπου εκείνου που αναγνωρίζει και συναισθάνεται τη διεργασία τού να γίνει μια οντότητα άνθρωπος.

Το «Μέντιουμ» είναι από εκείνα τα βιβλία που, όσα χρόνια κι αν περάσουν από την πρώτη έκδοση, πάντοτε έχουν κάτι να πουν, πάντοτε είναι σύγχρονα, γεγονός που τα καθιστά μέρος της λογοτεχνικής παρακαταθήκης για τις επόμενες γενιές.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / Platform Seven

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

Platform Seven
24.02.2020
Περισσότερα

Τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών, βιβλία 1/6/2019-30/11/2019

Δημοσιεύουμε τη λίστα με τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών βιβλία για ένα ολόκληρο εξάμηνο. Ρίξτε μια ματιά στην ενδιαφέρουσα λίστα που καλύπτει την περίοδο από 1/6/2019 έως 30/11/2019.
19.12.2019
Περισσότερα

Συνέντευξη με τη Νίτσα Μανωλά

Η Νίτσα Μανωλά με αφορμή το δίγλωσσο παραμύθι «Ο Συννεφούλης ταξιδεύει στην Ελλάδα», που έγραψε παρέα με τρεις ακόμα συγγραφείς και που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Υδροπλάνο, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
17.11.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ