Έχουμε διαβάσει 3010 βιβλία

ΟΙ ΚΛΗΡΟΝΟΜΟΙ ΤΩΝ ΑΝΕΜΩΝ

05.12.2012
Συντάκτης: Βασιλική Χρίστη
email
ΟΙ ΚΛΗΡΟΝΟΜΟΙ ΤΩΝ ΑΝΕΜΩΝ
Εκδοτικός Οίκος
ΜΕΛΑΝΙ
Συγγραφέας
Κατηγορία
ISBN
978-960-9530-26-2
Σελίδες
167

Η Χρυστάλλα Κουλέρμου γεννήθηκε στην Αμμόχωστο το 1957, όπου και έζησε μέχρι την τουρκική εισβολή του 1974. Σπούδασε ελληνική φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και από το 1980 εργάζεται ως εκπαιδευτικός στη Μέση Εκπαίδευση της Κύπρου. Εξέδωσε τις συλλογές διηγημάτων «Τα βήματα της Αλεξάντρας και άλλα διηγήματα» (1985, Κρατικό Βραβείο Διηγήματος) και «Τα παπούτσια που δεν κάνουν τάκα-τάκα» (1987). Έχει γράψει επίσης θεατρικά έργα, τηλεοπτικό σενάριο που προβλήθηκε από την κυπριακή τηλεόραση και στίχους για δισκογραφικές παραγωγές. «Οι κληρονόμοι των ανέμων» κυκλοφόρησαν για πρώτη φορά στην Κύπρο το 2006 και στην Ελλάδα εκδόθηκαν πρόσφατα από το «Μελάνι».

Η ιστορία ξεκινά το καλοκαίρι του 1973 στην Αμμόχωστο. Οι δύο εγγονές, η Άννα και η Ευδοκία, 16 χρονών, ζουν στο πατρικό σπίτι των μαμάδων τους μαζί με τις οικογένειές τους, τον παππού Κοσμά και τη γιαγιά Μαρίκα Γεωργίου, τον θείο Δωρόθεο και την (ωραία) θεία Ελένη. Είναι και ο ατίθασος θείος Πάμπος (Χαράλαμπος) που μένει σε δικό του διαμέρισμα αλλά τους επισκέπτεται συχνά. Η σχολική χρονιά αρχίζει και οι δύο κοπέλες εντυπωσιάζονται από τη νέα τους φιλόλογο, τη μικροκαμωμένη Κατερίνα Νικολάου που γίνεται η Μεγάλη Αικατερίνη όταν αρχίζει να μιλάει για την ποίηση και τον Διονύσιο Σολωμό (σελ. 39-40). Στη διάρκεια της χρονιάς η θεία τους η Ελένη θα νιώσει, επιτέλους, την καρδιά της να χτυπά για τον Φιλή. Ο θείος Πάμπος θα χορέψει ένα αξέχαστο ζεϊμπέκικο στους αρραβώνες του Φιλή και της Ελένης, ενώ θα συνεχίσει να διαπληκτίζεται με τον πατέρα του για την εγκατάλειψη από τον Μακάριο του στόχου της Ένωσης με την Ελλάδα. Και τα δύο κορίτσια, μέσα σε εννέα μήνες, θα νιώσουν ότι αλλάζουν μέσα τους μαζί με τον κόσμο γύρω τους.

Το βιβλίο έχει τη διάρθρωση ενός αρχαίου δράματος. Ξεκινάει με έναν πρόλογο, ακολουθεί η πάροδος, έπονται τρία επεισόδια στα οποία δομείται η κύρια ιστορία, ενδιάμεσα παρεμβάλλονται δύο στάσιμα και ακολουθεί η έξοδος και ο επίλογος. Η δομή του μυθιστορήματος βοηθά τη συγγραφέα να αναπτύξει το θέμα της, που είναι η ζωή στην Αμμόχωστο τον τελευταίο χρόνο πριν από την τουρκική εισβολή του 1974, και να συνδέσει το παρελθόν με το μέλλον της πόλης και των προσώπων. Μια πιο προσεκτική ανάγνωση αναδεικνύει το ρόλο της σιωπής (και του αντίθετού της, των λέξεων) ως αφετηρία και ως κατάληξη του συγγραφικού εγχειρήματος. Ο θείος Δωρόθεος παλεύει με τις λέξεις τις οποίες φυλακίζει, προς το παρόν, στο γραφείο του. Η Ευδοκία αρχίζει να κρατά ημερολόγιο όπου καταγράφει γεγονότα και σκέψεις. Η πόλη ανθίζει, εξαπλώνεται, όμως, τον Αύγουστο του 1974 εγκαταλείπεται από τους κατοίκους της μέσα στον πανικό για την προέλαση των Τούρκων και παραμένει μέχρι σήμερα σιωπηλή πίσω από τα συρματοπλέγματα. Σε ένα άλλο επίπεδο, οι λέξεις τυραννούν σχεδόν εξίσου με τα όπλα (σελ. 98), ενώ η σιωπή και η μετριοπάθεια θα μπορούσαν, ίσως, να είχαν αποτρέψει την τραγωδία.

Με γλώσσα που ρέει και με ελεγχόμενο συναισθηματισμό, η συγγραφέας σχολιάζει τον «εγκλωβισμό» που αισθάνονται οι δύο έφηβες σε έναν κόσμο ενηλίκων, σε έναν μικρό τόπο γενικότερα (σελ. 45-46). Ένας άνεμος διαπερνά τις σελίδες του βιβλίου, κάνοντάς το να αναπνέει, παρά την τραγικότητα των αληθινών γεγονότων. Και στους κληρονόμους του απομένει η ελπίδα ότι κάποια μέρα θα ξαναγυρίσουν και θα δώσουν ζωή στην όμορφη πόλη.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Συνέντευξη με τον Κύρο Πόντε

Ο Κύρο Πόντε, φιλολογικό ψευδώνυμο του Κυριάκου Σιδηρόπουλου, μιλάει στην Ευμορφία Ζήση και το Diavasame.gr, με αφορμή το τελευταίο του βιβλίο "Ένας περίεργος ξένος" (εκδόσεις Γκοβόστη).
29.03.2020
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / Platform Seven

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

Platform Seven
24.02.2020
Περισσότερα

Τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών, βιβλία 1/6/2019-30/11/2019

Δημοσιεύουμε τη λίστα με τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών βιβλία για ένα ολόκληρο εξάμηνο. Ρίξτε μια ματιά στην ενδιαφέρουσα λίστα που καλύπτει την περίοδο από 1/6/2019 έως 30/11/2019.
19.12.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ