Έχουμε διαβάσει 3001 βιβλία

ΓΥΝΑΙΚΑ ΜΕ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟ

15.10.2007
facebook email
ΓΥΝΑΙΚΑ ΜΕ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟ
Εκδοτικός Οίκος
ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ
Συγγραφέας
Κατηγορία
ISBN
960-03-4199-0
Σελίδες
113

"Η γυναίκα, η θάλασσα και το βλέμμα"

Η Ελένη Σαραντίτη είναι μια συγγραφέας που έχει ασχοληθεί τόσο με το μυθιστόρημα όσο και το διήγημα γράφοντας βιβλία για νέους και για ενήλικες. Μάλιστα τρία από τα νεανικά της μυθιστορήματα έχουν γίνει τηλεοπτικές σειρές. Ορισμένα από τα έργα της έχουν μεταφραστεί σε ξένες γλώσσες, ενώ έχει τιμηθεί με αρκετά βραβεία στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
 
Το βιβλίο της Γυναίκα με Τριαντάφυλλο είναι η τελευταία της συλλογή διηγημάτων. Στο ομότιτλο διήγημα μια Πολωνέζα μετανάστρια ερμηνεύει κλασική μουσική στο πεζοδρόμιο της οδού Εθνικής Αντιστάσεως στον Πειραιά, περιμένοντας την άφιξη του αγαπημένου της. Στο «Παραδείσια πουλιά κι ανθισμένα χέρια» μια γυναίκα χτίζει με τα ίδια της τα χέρια, μέσα στη νύχτα, ένα μικρό αυθαίρετο για να στεγάσει τα παιδιά της. Στο «Πολύ θέλει κανείς για να ξεχάσει;» ένας άντρας θυμάται τον εφηβικό του έρωτα και τη συνάντηση με την κοπέλα μετά από είκοσι χρόνια στο ξενοδοχείο όπου αυτός έκανε διακοπές κι αυτή καθάριζε. Στο «Η άλλη Γέννηση» μια γυναίκα αναζητάει το μικρό της ανιψάκι το οποίο η αδερφή της αναγκάστηκε να δώσουν για υιοθεσία, καθώς ήταν εκτός γάμου. Στο «Φουστάνι της Μαριανθούλας» μια κοπέλα αρνείται να επιστρέψει το φόρεμα- κειμήλιο στην παρ’ ολίγον  πεθερά της, όταν ο αρραβωνιαστικός της την εγκαταλείπει τη μέρα του γάμου. Στη «Θάλασσα» τρεις κοπέλες επιστρέφουν από την παραλία που αποτελεί καταφύγιο για αυτές. Στο «Ο Θεός των ταπεινών» μια γυναίκα απογοητεύεται όταν χάνει το ενισχυτικό επίδομα ανέργου που θα της επέτρεπε να επισκεφτεί μαζί με την κόρη της τον τόπο της μετά από πολλά χρόνια. Στο «Δήθεν ξεχασμένες μυρωδιές» μια γυναίκα ονειρεύεται μυρωδιές, αφού στη ζωή της οι μυρωδιές, συνδυασμένες με αναμνήσεις, την φοβίζουν. Στο «Κρυφή αγάπη» μια γυναίκα μιλάει για μια αλκυόνη που ενώ απομακρύνεται  μόλις βλέπει ανθρώπους, δεν δείχνει να φοβάται την αφηγήτρια.
 
Τα διηγήματα της Σαραντίτη είναι μικρά, αλλά πλούσια σε συναισθήματα. Κοινός άξονας σε όλα είναι η γυναίκα: η μητέρα, η ερωμένη, η πληγωμένη κοπέλα και η απογοητευμένη γυναίκα. Ανεξάρτητα από το φύλο του αφηγητή η προσοχή επικεντρώνεται στα μάτια αυτών των γυναικών, στο βλέμμα τους που φανερώνει έναν άλλο κρυφό κόσμο. Έντονη είναι όμως και η παρουσία της θάλασσας στα περισσότερα διηγήματα. Και ο τρόπος που παρουσιάζεται η θάλασσα ή τρόπος με τον οποίο την βλέπουν οι αφηγητές είναι σα να είναι μια ακόμα γυναικεία μορφή, τρυφερή και άγρια ταυτόχρονα που τραβάει τα βλέμματα και την αγάπη τους. 
 
Οι γυναικείες μορφές σε αυτά τα διηγήματα είναι φωνές, κυρίως απόγνωσης, που προκαλούν τον αναγνώστη να τις ακούσει και να νιώσει τα όσα δεν μπορούν με ξεκάθαρα λόγια να ειπωθούν. 

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / Platform Seven

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

Platform Seven
24.02.2020
Περισσότερα

Τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών, βιβλία 1/6/2019-30/11/2019

Δημοσιεύουμε τη λίστα με τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών βιβλία για ένα ολόκληρο εξάμηνο. Ρίξτε μια ματιά στην ενδιαφέρουσα λίστα που καλύπτει την περίοδο από 1/6/2019 έως 30/11/2019.
19.12.2019
Περισσότερα

Συνέντευξη με τη Νίτσα Μανωλά

Η Νίτσα Μανωλά με αφορμή το δίγλωσσο παραμύθι «Ο Συννεφούλης ταξιδεύει στην Ελλάδα», που έγραψε παρέα με τρεις ακόμα συγγραφείς και που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Υδροπλάνο, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
17.11.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ