Έχουμε διαβάσει 2998 βιβλία

ΓΛΥΚΙΑ ΖΩΗ

15.10.2007
Συντάκτης: Βασιλική Χρίστη
email
ΓΛΥΚΙΑ ΖΩΗ
Εκδοτικός Οίκος
ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ
Συγγραφέας
Κατηγορία
ISBN
978-960-442-913-4
Σελίδες
263
«Ο έρωτας πάνω απ΄όλα»

Ο Χρήστος Σιάφκος είναι δημοσιογράφος. Εργάζεται σε εφημερίδες και περιοδικά, συνήθως ως υπεύθυνος καλλιτεχνικών σελίδων. Η «Γλυκιά ζωή» είναι το τρίτο του μυθιστόρημα. Έχουν προηγηθεί τα: «Ένας χωρισμός» (Εκδ. Αστάρτη, 1999) και «Υγρός Αύγουστος» (Εκδ. Καστανιώτη, 2004).

Η «Γλυκιά ζωή» είναι ένα απάνθισμα ιστοριών από τη ζωή ελλήνων φοιτητών (και όχι μόνο) στη Σικελία τη δεκαετία του ’70, κυρίως την περίοδο της χούντας, γραμμένες άλλοτε σε πρώτο και, συνηθέστερα, σε τρίτο πρόσωπο. Υπάρχουν «ομάδες» ιστοριών με τα ίδια πρόσωπα ή ζευγάρια προσώπων και το φως πέφτει πότε στο ένα και πότε στο άλλο, δικαιολογώντας και το χαρακτηρισμό «σπονδυλωτό μυθιστόρημα». Υπάρχουν όμως και ιστορίες που δεν κατατάσσονται μαζί με άλλες, καθώς κι εκείνες που δίνουν δύο εκδοχές του ίδιου γεγονότος από διαφορετικά πρόσωπα. Όλες, όμως, φαίνεται να κατατείνουν σε μία, την ιστορία του Χριστόφορου, που είναι ο πραγματικός ήρωας του βιβλίου και ο άλλος εαυτός του συγγραφέα. Ο Χριστόφορος, που δεν είναι πολύ μεγαλύτερος από τους υπόλοιπους, είναι καθηγητής Ελληνικών σε ένα τοπικό πανεπιστήμιο. Το πορτρέτο του θα φτιάξει στο «Επιμύθιο» ένας ιταλός φίλος του, ο Μίμο. Όλοι οι ανδρικοί χαρακτήρες αποτελούν στην ουσία ανεστραμμένα είδωλα αυτού του ήρωα.

Θέμα του βιβλίου είναι ο έρωτας. Γλυκιά ζωή για τους νεαρούς Έλληνες του Σιάφκου σημαίνει κορίτσια, κρασί, φαγητό στις τρατορίες, βόλτες με το αυτοκίνητο νυχτιάτικα, παρέες, όνειρα, πολιτικοποίηση. Το ύφος είναι περιγραφικό, δημοσιογραφικό, μερικές φορές νοσταλγικό, ιδίως στα κείμενα στα οποία ο συγγραφέας επιστρέφει κάμποσα χρόνια μετά στους τόπους των ερώτων (όπως στο προτελευταίο κεφάλαιο με τίτλο «Το σώμα του καλοκαιριού»).

Οι ιστορίες είναι σύντομες, αυτοτελείς και, χωρίς να τις συνδέει απαραίτητα ένα χρονικό νήμα, διαβάζονται εύκολα και με ενδιαφέρον. Ένας πίνακας περιεχομένων με τους τίτλους των 34 κεφαλαίων στην αρχή ή το τέλος του βιβλίου θα έκανε την έκδοση πιο εύχρηστη.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών, βιβλία 1/6/2019-30/11/2019

Δημοσιεύουμε τη λίστα με τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών βιβλία για ένα ολόκληρο εξάμηνο. Ρίξτε μια ματιά στην ενδιαφέρουσα λίστα που καλύπτει την περίοδο από 1/6/2019 έως 30/11/2019.
19.12.2019
Περισσότερα

Συνέντευξη με τη Νίτσα Μανωλά

Η Νίτσα Μανωλά με αφορμή το δίγλωσσο παραμύθι «Ο Συννεφούλης ταξιδεύει στην Ελλάδα», που έγραψε παρέα με τρεις ακόμα συγγραφείς και που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Υδροπλάνο, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
17.11.2019
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / The Dutch House

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

The Dutch House
10.11.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ