Έχουμε διαβάσει 3025 βιβλία

ΓΙΑ Τ' ΟΝΕΙΡΟ ΠΩΣ ΝΑ ΜΙΛΗΣΩ

20.11.2012
facebook email
ΓΙΑ Τ' ΟΝΕΙΡΟ ΠΩΣ ΝΑ ΜΙΛΗΣΩ
Εκδοτικός Οίκος
ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ
Συγγραφέας
Κατηγορία
ISBN
978-960-03-5441-6
Σελίδες
669

Σκαλίζοντας πληγές του παρελθόντος

Η Ελένη Πριοβόλου έχει σπουδάσει Πολιτικές Επιστήμες, αν και εδώ και πολλά χρόνια ασχολείται με τη συγγραφή. Έχει γράψει δεκαοχτώ βιβλία για παιδιά και εφήβους και τέσσερα μυθιστορήματα για ενήλικες. Το μυθιστόρημά της «Όπως ήθελα να ζήσω» τιμήθηκε το 2010 με το Βραβείο Αναγνωστών του ΕΚΕΒΙ.

Στο τελευταίο της μυθιστόρημα η συγγραφέας γυρίζει και πάλι αρκετά πίσω στο παρελθόν. Στις 9 Μαρτίου 1944 δολοφονείται ο φοιτητής Άγγελος Νοταράς. Μερικά χρόνια αργότερα η νεαρή Ροδή Σιμωνέτη ανακαλύπτει μια φωτογραφία του νεκρού αγοριού, λίγες μόνο μέρες πριν από την επιστροφή του πατέρα της από την εξορία. Η κοπέλα σαγηνεύεται από τη μυστηριώδη μορφή του νεαρού στη φωτογραφία και θέλει να μάθει τα πάντα γι’ αυτόν. Αρχίζει την έρευνά της προσπαθώντας να ανακαλύψει όσα περισσότερα στοιχεία μπορεί για τον ανήσυχο ποιητή, που με και με το θάνατό του ακόμα εξακολουθεί να επηρεάζει τους υπόλοιπους: τον πατέρα της, τον αγαπημένο της —αλλά και δικό του— καθηγητή, τον καλύτερό του φίλο, τους συντρόφους του στην Αντίσταση. Όλοι τους φέρονται ύποπτα, σα να τους βαραίνει μια ενοχή. Μήπως για τη δολοφονία του ευθύνονται οι ίδιοι του οι συναγωνιστές; Η Ροδή με επιμονή και υπομονή σκαλίζει το παρελθόν που οι υπόλοιποι θέλουν να ξεχάσουν, για να βρει τους υπεύθυνους μιας αδελφοκτονίας.

Το «Για το όνειρο πώς να μιλήσω» είναι ένα πολυπρόσωπο μυθιστόρημα, χτισμένο πάνω στα αισθήματα και τα πιστεύω των πρωταγωνιστών του και όχι πάνω στην αφήγηση μιας ιστορίας. Η εξιστόρηση των γεγονότων υπάρχει για να τεκμηριωθεί το πώς αισθάνονται αυτοί. Τα κεφάλαια εναλλάσσονται ανάμεσα στο μυθιστορηματικό παρόν (οι έρευνες της Ροδής) και το μυθιστορηματικό παρελθόν (η ζωή του Άγγελου). Το πρόσωπο που κυριαρχεί, φυσικά, είναι ο Άγγελος: εγκαταλελειμμένος από τους γονείς του, μεγαλωμένος από τους παππούδες του, σοβαρός και συνεπής από τα παιδικά του χρόνια, ταυτόχρονα όμως ονειροπόλος και αυθόρμητος, καθορίζει τη ζωή όσων τον πλησιάζουν, αφού τον μισούν ή τον αγαπούν το ίδιο παθιασμένα. Για τον Άγγελο το κυνήγι του ιδανικού είναι η μεγαλύτερη αξία. Κοντά σε αυτόν πρωταγωνίστρια είναι και η Ροδή: πεισματάρα, οργανωτική, ερωτευμένη με ένα νεκρό και αποφασισμένη να μάθει την αλήθεια για τους ενόχους της δολοφονίας του, ακόμα κι αν έτσι πληγώνει τον ίδιο της τον πατέρα. Για τη Ροδή η αλήθεια είναι η μεγαλύτερη αξία.

Σε ένα δεύτερο επίπεδο, από το μυθιστόρημα περνάνε οι σπουδαιότερες ιδέες και τα μεγαλύτερα γεγονότα από τον Μεσοπόλεμο μέχρι τα πρώτα μετεμφυλιακά χρόνια: η πολιτική αστάθεια που οδηγεί στη δικτατορία του Μεταξά, η εξάπλωση των κομμουνιστικών ιδεών, η Κατοχή, η Αντίσταση, οι διώξεις, η εξορία. Η συγγραφέας καλύπτει με εξαιρετική προσοχή όλα τα σημαντικά γεγονότα, ενώ δεν διστάζει να τραβήξει τη διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στους αγνούς αγωνιστές και στους εκτελεστές άνωθεν εντολών. Σε αυτούς που αναζητούν ένα καλύτερο αύριο και σε αυτούς που εξυπηρετούν τις προσωπικές τους ανασφάλειες και ανάγκες.

Το μυθιστόρημα της Ελένης Πριοβόλου είναι ένα βιβλίο που πρέπει οπωσδήποτε να διαβαστεί, τόσο για τη γλωσσική απόλαυση που προσφέρει —είναι εκπληκτική η ικανότητά της συγγραφέως να προσαρμόζει τη γλώσσα στην εποχή, την τάξη ή την ηλικιακή ομάδα από την οποία προέρχεται ο εκάστοτε ομιλητής—, όσο και για τη νοητική περιπέτεια στην οποία προσκαλεί τον αναγνώστη, ώστε να ανακαλύψει μαζί με τη Ροδή τους υπεύθυνους της δολοφονίας του Άγγελου, του ονείρου, του ιδανικού, της ελπίδας. Επειδή η ελπίδα «πρέπει» να δολοφονείται πριν ριζώσει σε πολλές καρδιές, πριν γίνει επικίνδυνη…

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Συνέντευξη με την Αγγελική Ράδου

Η Αγγελική Ράδου μιλάει στην Αφροδίτη Δημοπούλου και το Diavasame.gr με αφορμή το τελευταίο της βιβλίο "Φάντασμα στο χιόνι" (εκδόσεις Momentum).
26.04.2020
Περισσότερα

Συνέντευξη με τον Κύρο Πόντε

Ο Κύρο Πόντε, φιλολογικό ψευδώνυμο του Κυριάκου Σιδηρόπουλου, μιλάει στην Ευμορφία Ζήση και το Diavasame.gr, με αφορμή το τελευταίο του βιβλίο "Ένας περίεργος ξένος" (εκδόσεις Γκοβόστη).
29.03.2020
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / Platform Seven

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

Platform Seven
24.02.2020
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ