Έχουμε διαβάσει 2986 βιβλία

ΚΑΘΑΡΕΣ ΔΟΥΛΕΙΕΣ

20.11.2012
Συντάκτης: Βασιλική Χρίστη
email
ΚΑΘΑΡΕΣ ΔΟΥΛΕΙΕΣ
Εκδοτικός Οίκος
ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ
Συγγραφέας
Κατηγορία
ISBN
978-960-501-800-9
Σελίδες
225

Ο πρωτοεμφανιζόμενος Χ. Στεφόπουλος επινοεί τον αστυνόμο Δημάκο, ο οποίος «ήρθε για να μείνει», όπως μας προειδοποιεί στο εξώφυλλο του βιβλίου του. Για το συγγραφέα αυτού του αστυνομικού μυθιστορήματος ξέρουμε μόνο ότι γεννήθηκε σε μια πόλη της Μακεδονίας, από τα μέσα της δεκαετίας του ’80 έως τα μέσα της δεκαετίας του ’90 βρισκόταν στη Θεσσαλονίκη όπου σπούδασε στη Νομική Σχολή του ΑΠΘ και ότι είναι δημόσιος υπάλληλος, παντρεμένος και πατέρας ενός μωρού.

Ο αστυνόμος Γιώργος Δημάκος, λοιπόν, καλείται να διερευνήσει τη δολοφονία του Γιάννη Μέλου, εκδότη της σκανδαλοθηρικής εφημερίδας «Σούσουρο», σε ένα μπιστρό στην οδό Βουκουρεστίου της Αθήνας, στις 24 Αυγούστου 2009. Τα αρχικά στοιχεία δεν οδηγούν πουθενά, όμως ασκείται μεγάλη πίεση να βρεθεί ο ένοχος, καθώς σε λίγες μέρες θα προκηρυχθούν βουλευτικές εκλογές και η Ελλάδα βρίσκεται ήδη σε άτυπη προεκλογική περίοδο. Πίεση ασκείται από τον προϊστάμενο του Δημάκου στην Αστυνομία, τον φιλόδοξο Νίκο Γεωργίου, ο οποίος θέλει να δείξει έργο στον προϊστάμενό του υπουργό της κυβέρνησης. Ένας υποψήφιος βουλευτής και πρώην εργολάβος θα αποδειχθεί πρόσωπο-κλειδί στην εξιχνίαση της υπόθεσης.

Στο πρώτο βιβλίο του, ο Στεφόπουλος παρουσιάζει έναν αστυνόμο που μπορεί και να του μοιάζει: είναι 41 χρονών, απόφοιτος της Παντείου, μπήκε χαριστικά στην Αστυνομία επειδή ο πατέρας του, αστυνόμος κι αυτός, ήταν υποτίθεται θύμα τρομοκρατικής ενέργειας. Ο Δημάκος είναι μοναχικός, διαζευγμένος πατέρας μιας δεκαεξάχρονης κόρης που έχει λάβει μέρος στις διαδηλώσεις του Δεκέμβρη του 2008 (μετά τη δολοφονία του 15χρονου Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου από αστυνομικό) και έχει κάθε λόγο, ως έφηβη, να τον αμφισβητεί. Μοιάζει με παραδοσιακό Έλληνα άνδρα, εκτός από το ότι του αρέσει να μαγειρεύει και δεν υποκύπτει εύκολα στα θέλγητρα μιας εκρηκτικής ξανθιάς. Είναι έξυπνος, λίγο ατίθασος, επίμονος και με ένα αίσθημα δικαίου. Κι έτσι θα καταφέρει να ξετυλίξει το κουβάρι και να βρει το δολοφόνο, που μοιάζει, ωστόσο, να είναι ο λιγότερο ένοχος από το θύμα και την παρέα των επιχειρηματιών (…) που τον στήριζαν.

Το πολιτικό στοιχείο είναι έντονο σε αυτό το πρώτο έργο του Χ. Στεφόπουλου. Ο συγγραφέας χειρίζεται καλά την ιστορία, αναδεικνύοντας έναν κόσμο βουτηγμένο στη διαφθορά και τη διαπλοκή. Παραδόξως, το θέμα αυτό και ο καμβάς (ο αστυνόμος, ο διεφθαρμένος προϊστάμενος, ο παραγκωνισμένος μέντοράς του) απαντάται και σε άλλα αστυνομικά μυθιστορήματα που κυκλοφορούν τελευταία, στην προσπάθεια ίσως να απαντηθεί, με τον τρόπο που ο καθένας μπορεί (και η λογοτεχνία έχει σίγουρα έναν τρόπο), το πώς φθάσαμε ως εδώ. Αξίζει να το διαβάσετε.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών, βιβλία 1/6/2019-30/11/2019

Δημοσιεύουμε τη λίστα με τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών βιβλία για ένα ολόκληρο εξάμηνο. Ρίξτε μια ματιά στην ενδιαφέρουσα λίστα που καλύπτει την περίοδο από 1/6/2019 έως 30/11/2019.
19.12.2019
Περισσότερα

Συνέντευξη με τη Νίτσα Μανωλά

Η Νίτσα Μανωλά με αφορμή το δίγλωσσο παραμύθι «Ο Συννεφούλης ταξιδεύει στην Ελλάδα», που έγραψε παρέα με τρεις ακόμα συγγραφείς και που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Υδροπλάνο, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
17.11.2019
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / The Dutch House

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

The Dutch House
10.11.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ