Έχουμε διαβάσει 3025 βιβλία

ΟΤΑΝ ΟΙ ΠΕΤΑΛΟΥΔΕΣ ΠΕΤΟΥΝ

20.11.2012
Συντάκτης: Ευμορφία Ζήση
facebook email
ΟΤΑΝ ΟΙ ΠΕΤΑΛΟΥΔΕΣ ΠΕΤΟΥΝ
Εκδοτικός Οίκος
ΛΙΒΑΝΗΣ
Συγγραφέας
Κατηγορία
ISBN
978-960-14-2527-6
Σελίδες
86

«Ο κύκλος μεταμόρφωσης της πεταλούδας συμβαίνει μπροστά στα μάτια μας σε σχετικά μικρό χρονικό διάστημα εν είδει μαγείας…»

«Η μεταμόρφωση του ανθρώπου ακολουθεί τους δικούς της αργούς ρυθμούς και περνά συνήθως απαρατήρητη»

Ο πρωτοεμφανιζόμενος συγγραφέας Γιώργος Καραντάλης με το βιβλίο του «Όταν οι πεταλούδες πετούν» μάς προσφέρει μικρές ιστορίες και στιγμές, διαφορετικές όλες μεταξύ τους, δίνοντας μέσω αυτών τη δική του άποψη και οπτική για την εποχή μας, όπως ο ίδιος την αντιλαμβάνεται μέσω των προσωπικών του βιωμάτων και σκέψεων.

Το βιβλίο αποτελείται από μικρά διηγήματα τα οποία ως προς το θέμα είναι διαφορετικά μεταξύ τους. Όμως το κοινό τους στοιχείο είναι ότι αναφέρονται στην εποχή μας και αποτελούν προσπάθειες απόδρασης του συγγραφέα από αυτήν ή αλλιώς μορφή αντίδρασης σε αυτήν. Σ’ ένα από αυτά τα διηγήματα με τον τίτλο «Ένας γερός μποναμάς» και με υπότιτλο «Σκουλήκια με πολύχρωμα φτερά» μάς παρουσιάζει με κυνικό και ρεαλιστικό τρόπο το πώς ένας μέχρι τότε ασυμβίβαστος και ιδεολόγος χαρακτήρας τελικά υποκύπτει και υπηρετεί άψογα το χρήμα ξεπουλώντας πολύ εύκολα την αξιοπρέπειά του. Τελικά, για να μπορέσεις να διατηρήσεις την ισορροπία σου χωρίς να παραπαίεις, πρέπει να συνηθίσεις να ζεις στην αφάνεια, στο περιθώριο και στη στέρηση. Και για όσους σπεύσουν ταχέως να θεωρήσουν τις απόψεις αυτές συνήθεις, ανιαρές, εύκολες ηθικολογίες, φιλοσοφικές θεωρίες, αντίθετες με το κυρίαρχο πνεύμα της σύγχρονης εποχής, είναι επειδή «ταράσσονται» και ενοχλούνται που τολμά κάποιος και θίγει το καλά προστατευόμενο και ηθικά αποστειρωμένο οικοδόμημά τους. Ο χειρότερος εχθρός τους είσαι εσύ που τολμάς και τους μιλάς για ισορροπίες σε μια εποχή που βολεύονται στις κάθε φορά προσωπικές τους διαμορφωμένες ισορροπίες. Για προβληματισμούς είμαστε τώρα…

«Δεν υπάρχουν αληθινά πρότυπα. Ούτε ήρωες. Δεν ταυτιζόμαστε πια με πρόσωπα, αλλά με ρόλους. Μαθαίνουμε να αναπτύσσουμε μια ρευστή, ευέλικτη και άμορφη αίσθηση του “εγώ”, ενώ η αντίληψη που έχουμε για τον εαυτό μας αλλάζει ακόμα και την ίδια μέρα καθώς περνάμε από το κατώφλι των διαφορετικών ρόλων».

Με ένα ιδιότυπο χιούμορ σουρεαλιστικού χαρακτήρα ο συγγραφέας προσεγγίζει τη σύγχρονη εποχή μέσα από τις μικρές φόρμες γραφής. Εκτός από τον προβληματισμό, πετυχαίνει να διασκεδάσει τον αναγνώστη και να τον αποφορτίσει με ευχάριστο τρόπο.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Συνέντευξη με την Αγγελική Ράδου

Η Αγγελική Ράδου μιλάει στην Αφροδίτη Δημοπούλου και το Diavasame.gr με αφορμή το τελευταίο της βιβλίο "Φάντασμα στο χιόνι" (εκδόσεις Momentum).
26.04.2020
Περισσότερα

Συνέντευξη με τον Κύρο Πόντε

Ο Κύρο Πόντε, φιλολογικό ψευδώνυμο του Κυριάκου Σιδηρόπουλου, μιλάει στην Ευμορφία Ζήση και το Diavasame.gr, με αφορμή το τελευταίο του βιβλίο "Ένας περίεργος ξένος" (εκδόσεις Γκοβόστη).
29.03.2020
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / Platform Seven

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

Platform Seven
24.02.2020
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ