Έχουμε διαβάσει 2998 βιβλία

ΛΑΧΑΝΟΡΥΖΟ ΤΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ

22.10.2012
Συντάκτης: Βασιλική Χρίστη
email
ΛΑΧΑΝΟΡΥΖΟ ΤΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ
Εκδοτικός Οίκος
ΕΣΤΙΑ
Συγγραφέας
Κατηγορία
ISBN
978-960-05-1539-8
Σελίδες
143

Πραγματικοί και επινοημένοι τόποι

Τα περισσότερα από τα διηγήματα του Δημοσθένη Κούρτοβικ (Αθήνα, 1948) που συγκεντρώνονται στην παρούσα έκδοση, έχουν πρωτοδημοσιευθεί σε περιοδικά ή εφημερίδες από την άνοιξη του 1993 έως τον Αύγουστο του 2011, με εξαίρεση δύο («Οι ξυλοκόποι» και «Εύθυμος μνεία») που δημοσιεύονται εδώ για πρώτη φορά. Υπάρχει, προφανώς, κάποιο κριτήριο για την επιλογή της ένταξης αυτών των διηγημάτων σε μια ενιαία συλλογή. Αυτό που μπορούμε να πούμε, ως αναγνώστες, είναι ότι όλα μοιάζουν να είναι το μεστό αποτέλεσμα μιας πολύχρονης ενασχόλησης με όλα τα είδη του πεζού λόγου (μυθιστόρημα, διήγημα, δοκίμιο, αφορισμοί, λογοτεχνική κριτική κ.λπ.), όπως αναφέρει και ο ίδιος ο συγγραφέας στο ολιγόλογο βιογραφικό του σημείωμα στο «αυτί» του βιβλίου.

Σε κάποια διηγήματα κυριαρχεί το φανταστικό ή το μεταφυσικό στοιχείο («Φυσαλία η καλλιαύχην», «Το άλλο μονοπάτι», «Η φώκια», «Αντιξόρκια», ακόμη και «Οι ξυλοκόποι»). Στα «Απ΄έξω» και «Σημάδια από δαχτυλίδια» κύρια αναφορά είναι ο μετανάστης, ο ξένος. Η Ιστορία ανιχνεύεται στο διήγημα «Τα δικά μου Δεκεμβριανά». Η νοσταλγία και οι αναμνήσεις από την παιδική ηλικία τα καλοκαίρια στην Αίγινα διατρέχουν το «Λαχανόρυζο του Σταυρού» και το «Αναζητώντας τα χαμένα οικόπεδα». Το «Κλασικό αίσθημα» υπαινίσσεται μια ερωτική (;) ιστορία, ενώ η «Εύθυμος μνεία» «κρύβει» μια ιστορία εξαπάτησης. Στο διήγημα «Ο Κρέκας στους Ολυμπιακούς Αγώνες», ο Κούρτοβικ διηγείται με αφηγηματική δεινότητα την ιστορία του τρίτου μεγαλύτερου, πλην ατυχήσαντα, Έλληνα μαραθωνοδρόμου, τον οποίο βαφτίζει Αριστείδη Κατσιπόδη. Κάποια άλλα διηγήματα μοιάζουν κατά κάποιο τρόπο με δοκίμια, στα οποία συγχωνεύονται η εμπειρία και η γνώση άλλων λαών και τόπων («Το στεγνωμένο δέρμα», «Και όμως»). Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι και τα «Σύνορα», όπου ο συγγραφέας, έπειτα από μια περιδιάβαση στις χώρες της δυτικής, κυρίως, Ευρώπης, «φθάνει» στο ελληνικό σύνορο της Ειδομένης. «Από την πρώτη επιστροφή μου στην Ελλάδα, που την ακολούθησαν πολλές, τίποτα δεν με συγκινούσε τόσο όσο η μυρωδιά των ευκαλύπτων στην Ειδομένη. Δεν έχω δει πουθενά αλλού στην Ευρώπη ευκάλυπτους. Κατέβαινα από το τρένο, έπινα παγωμένο νερό από τη βρύση και ρουφούσα το άρωμα των ευκαλύπτων. Με πλημμύριζε τότε μια απερίγραπτη χαρά που είχα γυρίσει» (σελ 39). Το διήγημα αυτό αποτελεί, θα προσθέταμε, υπόμνηση για κάθε λογής σύνορα και μετανάστες.

Στα διηγήματα του Δημοσθένη Κούρτοβικ ο αφηγητής είναι συνήθως και ο πρωταγωνιστής. Είτε ο ίδιος ο συγγραφέας είτε κάποιος άλλος, φανταστικός εαυτός του, παίρνει τα ηνία της αφήγησης από την αρχή οδηγώντας μας, ενίοτε με παρεκβάσεις, στην πραγματική ή την επινοημένη «χώρα» του. Η γλώσσα ρέει αβίαστα, οι εικόνες διαδέχονται η μία την άλλη, το ενδιαφέρον διατηρείται αμείωτο μέχρι το τέλος.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών, βιβλία 1/6/2019-30/11/2019

Δημοσιεύουμε τη λίστα με τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών βιβλία για ένα ολόκληρο εξάμηνο. Ρίξτε μια ματιά στην ενδιαφέρουσα λίστα που καλύπτει την περίοδο από 1/6/2019 έως 30/11/2019.
19.12.2019
Περισσότερα

Συνέντευξη με τη Νίτσα Μανωλά

Η Νίτσα Μανωλά με αφορμή το δίγλωσσο παραμύθι «Ο Συννεφούλης ταξιδεύει στην Ελλάδα», που έγραψε παρέα με τρεις ακόμα συγγραφείς και που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Υδροπλάνο, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
17.11.2019
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / The Dutch House

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

The Dutch House
10.11.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ