Έχουμε διαβάσει 2956 βιβλία

ΑΝΑΠΛΟΥΣ

04.10.2012
Συντάκτης: Ευμορφία Ζήση
facebook email
ΑΝΑΠΛΟΥΣ
Εκδοτικός Οίκος
ΕΣΤΙΑ
Συγγραφέας
Κατηγορία
ISBN
978-960-05-1537-4
Σελίδες
157

«Η λογοτεχνία είναι χρησμός»

«Ένας συγγραφέας γεννιέται, αλλά αυτός ο ίδιος δεν το ξέρει. Και ως εκ τούτου αμέσως μετά πρέπει να γίνει»

«Η λογοτεχνία τελικά δεν είναι το στόρι είναι οι λέξεις που το κουβαλάνε»

Ο Θανάσης Βαλτινός δε χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις. Διακεκριμένος συγγραφέας, πνευματικός άνθρωπος πάνω απ’ όλα, ένας λόγιος της εποχής μας. Γεννήθηκε το 1932 στο Καστρί Κυνουρίας. Έχει γράψει διηγήματα, μυθιστορήματα, όπως και σενάρια για τον κινηματογράφο. Πολλά από τα σενάριά του έχουν γυριστεί σε ταινίες από τον Θεόδωρο Αγγελόπουλο. Έχει μεταφράσει αρχαίους τραγικούς: Τρωάδες, Ορέστεια, Μήδεια. Είναι τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών από το 2008, της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Επιστημών και Τεχνών, του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου, της Εταιρείας Ελλήνων Θεατρικών Συγγραφέων και της Εταιρείας Συγγραφέων, της οποίας υπήρξε πρόεδρος επί πέντε θητείες. Από τον Μάρτιο 2012 είναι πρόεδρος στο Εθνικό Κέντρο Βιβλίου. Έχει τιμηθεί με το βραβείο σεναρίου στο Φεστιβάλ Καννών για την ταινία «Ταξίδι στα Κύθηρα» (1984) και με το Κρατικό Βραβείο μυθιστορήματος για το βιβλίο του «Στοιχεία για τη δεκαετία του ΄60» (1990), με το Διεθνές Βραβείο Καβάφη (2001) και το βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών «Πέτρος Χάρης» (2002). Το 2002 του απενεμήθη ο χρυσός σταυρός του Τάγματος της Τιμής της Ελληνικής Δημοκρατίας.

Στο τελευταίο του βιβλίο με τον τίτλο «Ανάπλους», που σημαίνει αντίστροφη πορεία προς το ρεύμα του ποταμού, ο Θανάσης Βαλτινός αυτοβιογραφείται. Επιλέγει τη συνέντευξη για να μην μακρηγορήσει προκειμένου να μπορέσει να μας εκθέσει τα βιώματά του από την παιδική και εφηβική του ηλικία στη Λακωνία και στην Αρκαδία την εποχή της Κατοχής και του Εμφυλίου. Ο πόλεμος μέσα από τα μάτια ενός παιδιού που επρόκειτο να εξελιχθεί σε συγγραφέα. Ωστόσο δεν είναι αυτός ο άμεσος στόχος του. Η αντίστροφη πορεία του Βαλτινού και η επανάσταση, ο ανάπλους, αφορά τον εσωτερικό του κόσμο. Βρίσκεται αντιμέτωπος με τους δισταγμούς και τους φόβους του, με τη σκληρότητα του βίου του. Επιστρέφει στην Πελοπόννησο της δεκαετίας του ’40 κάνοντας τον απολογισμό του μέσα από μια συνέντευξή του -που στο τέλος του βιβλίου αποκαλύπτεται ότι ήταν επινοημένη- με μια φοιτήτρια, την Κρύστα Στρατήγη, η οποία κάνει τη διατριβή της για το διδακτορικό της στο διήγημά του «Εθισμός στη Νικοτίνη» και ο ίδιος δέχεται να απαντήσει στις ερωτήσεις της. Το βιβλίο αυτό, όπως ο ίδιος δηλώνει, είναι μια αυτοαναιρούμενη αυτοβιογραφική ιστορία αλλά και ένας ανάπλους προς το έργο του, μια έκφραση της ποιητικής του, της θεωρίας του για τη λογοτεχνία. Η αναίρεση υπάρχει ήδη στο εξώφυλλο, όπου τον τίτλο συνοδεύει ο χαρακτηρισμός μυθιστόρημα - ένα ιδιότυπο μυθιστόρημα 160 σελίδων. Χρησιμοποιεί τη λογοτεχνική φόρμα της αυτοβιογράφησης προκειμένου να εκφράσει ευκολότερα τη δική του ματιά στα γεγονότα. Ξεκινώντας ο ίδιος ως συνεντευξιαζόμενος χαρακτηρίζει τη συνέντευξη ως συζήτηση. Στη συνέχεια περιορίζει την ηρωίδα του σε επεξηγηματικές για όσα επιθυμεί να αφηγηθεί ερωτήσεις ή και σε σύντομες διαπιστώσεις. Κινείται ανάμεσα στα βιωμένα και στα ιστορικά συμβάντα. Δεν πρόκειται όμως για τα απομνημονεύματα του Θανάση Βαλτινού. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι μπορεί να λειτουργεί και ως ένα ακόμη εργαλείο για την αποκρυπτογράφηση του περιεχομένου των βιβλίων του ιδίου. Πρόσωπα και καταστάσεις των βιβλίων του εδώ αποκαλύπτουν την προέλευσή τους.

Υπάρχουν δύο οπτικές γωνίες κατά την αφήγηση, η μια είναι αυτή του πολιτικά ανυποψίαστου εφήβου και η άλλη του ώριμου συγγραφέα. Δεν έχει σημασία αν η συνέντευξη συνέβη ή αν δεν συνέβη. Στο βιβλίο αυτό αποκαλύπτονται για ακόμη μια φορά οι αρετές του Βαλτινού, ο διάλογος και η στιχομυθία από τη μια μεριά και ο πρωτοπρόσωπος μονόλογος από την άλλη. Στιχομυθία για να ξετυλίξει το νήμα της ζωής του και της σκέψης του με τη βοήθεια των λέξεων. Μέσα στη διαλογική αφήγηση υπό τη μορφή των απαντήσεων στις ερωτήσεις της φοιτήτριας αναπτύσσονται πρωτοπρόσωποι μονόλογοι του συγγραφέα, εξομολογήσεις, ενθυμήσεις, ερωτικές διηγήσεις, απολογισμοί, μνήμες από το παιδικό και εφηβικό παρελθόν του. Τελικά το βιβλίο δεν ήταν πραγματική συνέντευξη αλλά ένας δραματοποιημένος μονόλογος. Ένας άνθρωπος, ο συγγραφέας, που συνομιλεί αντιδικώντας με τον άλλον που βρίσκεται εντός του με θεματική τα γεγονότα του παρελθόντος. Το ύφος του Βαλτινού είναι στιβαρό καθώς προσδιορίζεται από τη συνεχή κοπιώδη αναζήτηση της κατάλληλης λέξης και από τα πρωτότυπα και ξαφνικά τεχνάσματα στη σύνθεση της αφήγησης.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / The Dutch House

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

The Dutch House
10.11.2019
Περισσότερα

Συνέντευξη με την Ειρήνη Δερμιτζάκη

Η Ειρήνη Δερμιτζάκη, με αφορμή το βιβλίο της «Γεννημένος Λούζερ» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Εύμαρος, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
20.10.2019
Περισσότερα

Τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών, βιβλία 1/12/2018-31/5/2019

Δημοσιεύουμε τη λίστα με τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών βιβλία για ένα ολόκληρο εξάμηνο. Ρίξτε μια ματιά στην ενδιαφέρουσα λίστα που καλύπτει την περίοδο από 1/12/2018 έως 31/5/2019.
03.06.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ