Έχουμε διαβάσει 2998 βιβλία

ΣΤΟΝ ΤΟΠΟ

04.10.2012
Συντάκτης: Βασιλική Χρίστη
email
ΣΤΟΝ ΤΟΠΟ
Εκδοτικός Οίκος
ΙΚΑΡΟΣ
Συγγραφέας
Κατηγορία
ISBN
978-960-9527-50-7
Σελίδες
83

Απόσταγμα ζωής

Τα δέκα διηγήματα του Δημήτρη Νόλλα, που περιλαμβάνονται στη συλλογή «Στον τόπο» (εκδόσεις Ίκαρος, 2012), θα λέγαμε χωρίς υπερβολή πως είναι γεμάτα ουσία. Απέριττα, δωρικά, δεν αφήνουν τίποτα να «ξεφύγει». Η κάθε φράση μοιάζει δουλεμένη, αποτέλεσμα βιωμένης εμπειρίας και εκφραστικής ωριμότητας.

Στα διηγήματα δεν υπάρχουν δραματικές κορυφώσεις ή, όπως συνηθίζεται τελευταία, εκπληκτικά ή αναπάντεχα γεγονότα, αποκαλύψεις που κόβουν την ανάσα ή ανεβάζουν την αδρεναλίνη.

Μερικές φορές αλλιώς ξεκινούν κι αλλιώς καταλήγουν (όπως ο Ιγνάτιος στα «Καμένα χαρτιά»). Άλλες ξεκινούν απ΄ το τέλος για να γυρίσουν στην αρχή και στη γενεσιουργό αιτία («Μαντζικέρτ»). Αλλά τις πιο πολλές φορές συνδέουν μια κατά τα άλλα πεζή καθημερινότητα με μια ευρύτερη εικόνα, όπου ό, τι χρειάζεται να ειπωθεί δίνεται υπαινικτικά μάλλον, χαμηλόφωνα, σχεδόν σιωπηλά, δίχως ήχο.

Οι περισσότεροι ήρωες, κύριοι και δευτερεύοντες, είναι με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο μετανάστες. Όπως ο Ρολάντο ή Ρούλης στο «Μωρό στην αιώρα», ο Φώκιας στο “«Νεκρή φύση» επί των υδάτων”, ο γυρολόγος στην «Τιμή των ονείρων». Άλλοι ετοιμάζονται να μεταναστεύσουν, όπως το ζευγάρι στα «Λόγια του αέρα», ή ο αφηγητής στο τελευταίο διήγημα της συλλογής, «Στον τόπο». Άλλοι είναι γηγενείς, χαρακτηριστικοί τύποι μιας κοινωνίας όπως η ελληνική, με τις μικροχαρές, τα μικροβάσανα και τις οικογενειακές παρεξηγήσεις («Ένα κουλούρι για δυο»), ή μικρομεσαίοι λαμόγια (ο Μαρίνος στις «Αναπόδραστες συναντήσεις»). Όμως, ο Νόλλας δε μένει εκεί. Σπάνια μια ιστορία/ένα διήγημα εξελίσσεται όπως προϊδεάζουν, ίσως, τα αρχικά υλικά του. Ένα γεγονός γίνεται το πρόσχημα για να λοξοδρομήσει σε άλλες κατευθύνσεις και να δικαιώσει τον τίτλο της ιστορίας.

Έτσι, μπορεί κανείς να εντοπίσει νοήματα που διατυπώνονται ρητά και άλλα που υπονοούνται. Μπορεί να κάνει «ελεύθερους συνειρμούς» και να τα συνδέσει με σύγχρονες καταστάσεις τις οποίες ζούμε.

Τα διηγήματα είναι τοποθετημένα στην Ελλάδα, με την εξαίρεση ενός. Θα μπορούσαν να συμβαίνουν παντού. Κι όπως κάθε καλή ιστορία, μπορούμε να ξαναγυρίζουμε σ΄ αυτά και κάθε φορά να ανακαλύπτουμε νέες αρετές και χαρίσματα, από τα οποία η απόλαυση της ανάγνωσης δεν είναι η μικρότερη.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών, βιβλία 1/6/2019-30/11/2019

Δημοσιεύουμε τη λίστα με τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών βιβλία για ένα ολόκληρο εξάμηνο. Ρίξτε μια ματιά στην ενδιαφέρουσα λίστα που καλύπτει την περίοδο από 1/6/2019 έως 30/11/2019.
19.12.2019
Περισσότερα

Συνέντευξη με τη Νίτσα Μανωλά

Η Νίτσα Μανωλά με αφορμή το δίγλωσσο παραμύθι «Ο Συννεφούλης ταξιδεύει στην Ελλάδα», που έγραψε παρέα με τρεις ακόμα συγγραφείς και που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Υδροπλάνο, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
17.11.2019
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / The Dutch House

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

The Dutch House
10.11.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ