Έχουμε διαβάσει 2998 βιβλία

ΜΙΚΡΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΜΕΓΑΛΩΝ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΩΝ

04.10.2012
Συντάκτης: Τούλα Ρεπαπή
email
ΜΙΚΡΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΜΕΓΑΛΩΝ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΩΝ
Εκδοτικός Οίκος
ΙΩΛΚΟΣ
Συγγραφέας
Κατηγορία
ISBN
978-960-426-665-4
Σελίδες
125

Στον ακάλυπτο χώρο της ζωής τους

Ο Δημήτρης Βουρέλλης, γεννήθηκε το 1973 στη Γερμανία. Πήγε σχολείο στη Μυτιλήνη, όπου και τελείωσε το λύκειο. Επέστρεψε στη Γερμανία το 1991 και εργάστηκε σε γερμανική τράπεζα. Το 1995 δούλεψε τέσσερα χρόνια στη Σαντορίνη ως πωλητής και από το 2001 ζει στη Μυτιλήνη με την οικογένειά του, έχοντας εργαστεί πρώτα ως κοσμηματοπώλης και κατόπιν ως δάσκαλος γερμανικών. Τα τελευταία χρόνια είναι αγρότης.

Στις σελίδες του βιβλίου με τον τίτλο «Μικρές ιστορίες μεγάλων απολογισμών», συναντώνται και διαμένουν άνθρωποι, οι περισσότεροι από τους οποίους κατοικούν στην ίδια πολυκατοικία Ένας τραπεζικός υπάλληλος ζει μέσα σε μια μουντή καθημερινότητα. Κάνει τις ίδιες κινήσεις, παίρνει τον ίδιο δρόμο, φτάνει και φεύγει την ίδια ώρα από το γραφείο, τρώει στο ίδιο εστιατόριο, στην ίδια θέση, ξοδεύει τα ίδια χρήματα, καταλήγει την ίδια ώρα σπίτι του για να δει, από την ίδια θέση, τηλεόραση. Και ξαφνικά, άνθρωποι και αντικείμενα αρχίζουν σιγά - σιγά να χάνονται από δίπλα του σαν να μην υπήρξαν ποτέ. Ένας άλλος ένοικος, πωλητής απορρυπαντικών, βλέπει ένα λεκέ στον τοίχο. Τον καθαρίζει και όμως αυτός ξαναβγαίνει. Απλώνεται και στο σώμα του. Τον τρίβει, τον καθαρίζει συνεχώς, σαν να θέλει να βγει έξω ο σοβάς, σαν να θέλει να αλλάξει το δέρμα του. Εκεί ζει και ο ιδιοκτήτης των διαμερισμάτων της πολυκατοικίας, όπως επίσης και ένας άλλος ένοικος, ο μάγκας της παρέας, που πείθει τον ιδιοκτήτη να του παραχωρήσει το διαμέρισμα δωρεάν για λίγους μήνες. Εκεί είναι και ο ένοικος του ισογείου, το αγαπημένο ηλικιωμένο ζευγάρι του ρετιρέ, η Μις Ο, που ξυπνά ένα πρωί έχοντας χάσει το πρόσωπό της και στη θέση του υπάρχει μια επίπεδη επιφάνεια δέρματος. Δεν ήταν αυτή που είχε γεννηθεί, ούτε αυτό που είχε ονειρευτεί να γίνει. Και το ανδρόγυνο με τη δεκαοχτάχρονη κόρη τους και τον καθηγητή πιάνου, ο οποίος αλλάζει τη χημεία των σχέσεών τους. Η πληκτική καθημερινότητά τους αποκτά νόημα, ενώ ο σύζυγος αναρωτιέται ποια από τις δύο θέλει να του πάρει - και τις δύο;

Καίτοι οι χαρακτήρες όλοι μαζί αποτελούν μια ετερόκλητη παρέα, ωστόσο συγκροτούν ένα υπαρκτό κύτταρο της κοινωνίας που, σε στιγμές απολογισμού, σβήνουν και γράφουν από τη ζωή τους. Πολλοί σβήνουν τη ζωή τους, εντελώς.

Ο Δημήτρης Βουρέλλης, αντλώντας γνώση από τις δικές του επαγγελματικές ιδιότητες, πλάθει ήρωες, οι οποίοι στην πλειονότητά τους είναι γραφικοί, μοναχικοί ή περιθωριακοί. Αποτυπώνονται αποκλεισμένοι και αδύναμοι να υπερασπιστούν τον εαυτό τους στην αρένα της ζωής. Το επάγγελμά τους γίνεται αρρώστια. Τους γεμίζει θλίψη και τους απομονώνει, ενώ η μοναξιά τους γίνεται κολλητική, απλώνεται σαν επιδημία. Τη βιώνουν ο ένας μετά τον άλλο με διαφορετικά συμπτώματα, προγραμματίζοντας την καθημερινότητά τους παθητικά, χωρίς τη συμμετοχή των ονείρων και των βαθύτερων επιθυμιών τους. Έτσι η ζωή τους κυλά ξένη προς αυτούς και ταυτόχρονα τους μεταλλάσσει. Και αυτή η μετάλλαξη δεν τους αρέσει. Συγχρόνως, δεν επιτρέπουν και στα συναισθήματά τους να ξεφύγουν προς τη χαραμάδα που θα τους οδηγήσει στο φως. Αυτή τη ρωγμή, που μόνο η δύναμη και ο έρωτας μπορεί να ανοίξει για να μπει η ελπίδα του αύριο.

Όμως, ποια ήταν η πραγματικότητα; Δούλευαν εκεί; Ήταν γέροι, ήταν νέοι; Ή μήπως όλα ήταν στη φαντασία τους; Πότε τα όρια που διαχωρίζουν την πραγματική ζωή από τη φανταστική γίνονται ανύπαρκτα; Πόσο εύκολα η Ζωή αδειάζει ή χάνεται; Τι συντελεί σε αυτό;

Κι όμως, κάποιοι διέφυγαν και άντεξαν τη ζωή με όσα φέρνει. Επιβεβαιώνοντας πως κάποιοι μπορούν να ελπίζουν, να ερωτεύονται ή να διεκδικούν ό,τι αγαπούν. Αυτή η δυναμική προβάλλει και σαν η πρόταση του συγγραφέα για την αντιμετώπιση της ζωής.

Το «Μικρές ιστορίες μεγάλων απολογισμών» είναι ένα καλογραμμένο βιβλίο και παρά το γκρίζο κάποιων ιστοριών, διατηρεί το ενδιαφέρον της πλοκής λόγω των πρωτότυπων ιστοριών και της αβίαστης γραφής του συγγραφέα, ο οποίος με διεισδυτική ματιά καταγράφει τις αποκλίσεις από την πραγματικότητα, επιτυχώς.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών, βιβλία 1/6/2019-30/11/2019

Δημοσιεύουμε τη λίστα με τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών βιβλία για ένα ολόκληρο εξάμηνο. Ρίξτε μια ματιά στην ενδιαφέρουσα λίστα που καλύπτει την περίοδο από 1/6/2019 έως 30/11/2019.
19.12.2019
Περισσότερα

Συνέντευξη με τη Νίτσα Μανωλά

Η Νίτσα Μανωλά με αφορμή το δίγλωσσο παραμύθι «Ο Συννεφούλης ταξιδεύει στην Ελλάδα», που έγραψε παρέα με τρεις ακόμα συγγραφείς και που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Υδροπλάνο, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
17.11.2019
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / The Dutch House

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

The Dutch House
10.11.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ