Έχουμε διαβάσει 2998 βιβλία

ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ

19.09.2012
facebook email
ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ
Εκδοτικός Οίκος
ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ
Συγγραφέας
Κατηγορία
ISBN
978-960-03-5446-1
Σελίδες
350

Κατάδυση στο βυθό της ψυχής

Ομολογώ ότι μέχρι να πέσει στα χέρια μου το μυθιστόρημα του Θοδωρή Γεωργακόπουλου στην τυπωμένη του μορφή δεν είχα ακούσει τίποτα για την πρωτότυπη διαδικασία γραφής του. Ο συγγραφέας κάθε μέρα του Φεβρουαρίου του 2012 ανέβαζε το κεφάλαιο που ολοκλήρωνε στην ιστοσελίδα www.februarios.com και οι αναγνώστες είχαν την ευκαιρία να το διαβάσουν και να το σχολιάσουν.

Τον Φεβρουάριο του 2011, ένας νεαρός δημοσιογράφος χάνει τη γυναίκα του σε ένα τροχαίο δυστύχημα. Έναν χρόνο αργότερα παίρνει την απόφαση να γράψει ένα βιβλίο στο οποίο προσπαθεί να αποτυπώσει όχι μόνο τα συναισθήματά του για το χαμό της γυναίκας του, αλλά και όσα συμβαίνουν στον ίδιο και τους γύρω του: την απώλεια της δουλειάς του, την αδυναμία του να ορθοποδήσει, την κατάρρευση της χώρας που στερεί από τους πολίτες το αίσθημα της ασφάλειας. Παράλληλα, για τους δικούς του –και μέχρι το τέλος αδιευκρίνιστους-, λόγους διεξάγει μια έρευνα για έναν άνδρα μπλεγμένο σε πολιτικά σκάνδαλα.

Το μυθιστόρημα είναι χωρισμένο σε 29 κεφάλαια, όσες και οι μέρες του Φεβρουαρίου του 2012. Σε κάθε κεφάλαιο, ο πρωταγωνιστής και αφηγητής της ιστορίας δίνει στοιχεία όχι μόνο για το παρόν αλλά και για το παρελθόν του: την οικογένειά του, τις φιλίες του, τις σχέσεις του με τις γυναίκες γενικά και με τη σύζυγό του, τη Ζωή, ειδικότερα. Μέσα από αυτά στην αφήγησή του αναπόφευκτα περνάει και η σημερινή πραγματικότητα. Η ανεργία, η διάψευση των προσδοκιών της νεολαίας, η ανασφάλεια των πολιτών εμφανίζονται σε αυτά τα κεφάλαια, όχι επειδή ο συγγραφέας θέλει απλά να κάνει έναν κοινωνικό σχολιασμό, αλλά επειδή έχει δημιουργήσει έναν χαρακτήρα που ζει στον πραγματικό κόσμο, παρά την προσπάθεια συναισθηματικής απομόνωσής του από αυτόν. Ο πρωταγωνιστής βιώνει αυτή την πραγματικότητα, αναγκάζεται από τους γύρω του να τη σχολιάσει, αλλά για αυτόν δεν είναι το κομβικό σημείο της ζωής του. Στο κέντρο του βρίσκεται ο θάνατος της γυναίκας του και η προσπάθειά του να χειριστεί την απουσία της.

Το θέμα που επέλεξε ο συγγραφέας είναι αρκετά μελαγχολικό. Το μυθιστόρημά του καθόλου. Γιατί; Επειδή ο συγγραφέας δημιουργεί έναν πρωταγωνιστή ευφυή –ακόμα κι αν ο ίδιος μάλλον το αμφισβητεί-, με αίσθηση του χιούμορ, ειρωνική αλλά και αυτοσαρκαστική διάθεση, που δεν επιτρέπει στον αναγνώστη να αισθανθεί οίκτο για αυτόν, ακόμα και στα κομμάτια του βιβλίου που είναι αφιερωμένα στη νεκρή Ζωή. Υπάρχουν μάλιστα σημεία στο μυθιστόρημα που δεν μπορείς να μην χαμογελάσεις. Ο Γεωργακόπουλος, λοιπόν, χτίζει έναν δυνατό και αποφασιστικό χαρακτήρα, αυτοκαταστροφικό από επιλογή και όχι από ψυχική αδυναμία και οδηγεί την ιστορία σε ένα ανατρεπτικό τέλος που αφήνει άφωνο τον αναγνώστη. Τα στοιχεία που οδηγούν στο τέλος υπάρχουν διάσπαρτα σε όλο το κείμενο, αλλά ο αναγνώστης δεν εστιάζει σε αυτά γιατί είναι απορροφημένος από τη δυναμική αφήγηση και την εξέλιξη της ιστορίας. Ο «Φεβρουάριος» είναι ένα βιβλίο που πραγματικά αξίζει να διαβαστεί.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών, βιβλία 1/6/2019-30/11/2019

Δημοσιεύουμε τη λίστα με τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών βιβλία για ένα ολόκληρο εξάμηνο. Ρίξτε μια ματιά στην ενδιαφέρουσα λίστα που καλύπτει την περίοδο από 1/6/2019 έως 30/11/2019.
19.12.2019
Περισσότερα

Συνέντευξη με τη Νίτσα Μανωλά

Η Νίτσα Μανωλά με αφορμή το δίγλωσσο παραμύθι «Ο Συννεφούλης ταξιδεύει στην Ελλάδα», που έγραψε παρέα με τρεις ακόμα συγγραφείς και που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Υδροπλάνο, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
17.11.2019
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / The Dutch House

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

The Dutch House
10.11.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ