Έχουμε διαβάσει 2998 βιβλία

Ο ΘΑΝΑΤΟΣ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ

19.09.2012
Συντάκτης: Διονύσης Μαρίνος
facebook email
Ο ΘΑΝΑΤΟΣ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ
Εκδοτικός Οίκος
ΚΕΔΡΟΣ
Συγγραφέας
Κατηγορία
ISBN
978-960-04-4285-4
Σελίδες
299

Και με φως και με θάνατον ακαταπαύστως

Στο ενδιάμεσο του γνωστού στίχου του Κάλβου στέκει η πραγματικότητα - εικονική, μη ρεαλιστική, προκατασκευασμένη. Ο άνθρωπος και το πεπρωμένο του, η αβαρής προσωπικότητά του που αναζητεί ένα λογικό σχήμα ύπαρξης, μια αιτία για όσα του συμβαίνουν. Ο πυρήνας του έσχατου βιβλίου του Δημήτρη Σωτάκη, «Ο θάνατος των ανθρώπων», δεν θα μπορούσε παρά να κινείται πάνω σε ένα υπαρξιακό σχοινί, άλλοτε επικίνδυνα ταλαντευόμενο και άλλοτε φτιαγμένο για να περπατηθεί μέχρι τέλους. Από το « Ο άνθρωπος Καλαμπόκι» έως και «Το θαύμα της αναπνοής», ο Σωτάκης έχει δείξει με τρόπο έκδηλο την πρόθεσή του να στήνει κόσμους οντολογικής αναζήτησης. Το ρεαλιστικό εμπλέκεται άμεσα με το μη συμβατικό, το υπαρξιακό με το μυθιστορηματικό. Η συγγραφική του επιδεξιότητα, να κινείται δηλαδή σε συγκεκριμένα βάθη, στον «Θάνατο των ανθρώπων» χτυπάει… κέντρο. Στην επινοημένη Θάλχη (έχουν ιδιαίτερη αξία ακόμα και τα ονόματα που επιλέγει ο Σωτάκης), ένα χωριό μακάριας ευτυχίας, ενσκήπτει ένα περίεργο θανατικό. Πρώτα τα ζώα και εν συνεχεία άνθρωποι του χωριού «λειώνουν» από τον πυρετό και εξήγηση δεν μπορεί να δοθεί. Η περιβόητη ευζωία της Θάλχης σκιάζεται από την απόκοσμη όψη της σκληρής πραγματικότητας. Κεντρικός αφηγητής των συμβάντων είναι ο νεαρός Μάριος, ο οποίος, ομοίως με τους συγχωριανούς του, βλέπει το κέντρο βάρους της ζωής του να μετατοπίζεται ραγδαία, από τη μακαριότητα στο βαθύ υπαρξιακό ερώτημα «τι μας συμβαίνει;». Η καταβύθιση του Μάριου στα έγκατα του εαυτού του, με σκοπό να βρει πειστικές απαντήσεις για όσα του συμβαίνουν, κινητοποιεί ολόκληρο το μυθιστόρημα. Τα πάντα σκιαγραφούνται στο βιβλίο με τρόπο ευμετάβλητο: οι ψυχολογικές μεταπτώσεις του, οι περιδινήσεις του γύρω από τα αινίγματα που εμφανίζονται μπροστά του, ο αναπόφευκτος απομονωτισμός του (ακόμα και η αγαπημένη του Δέσποινα, που ξημεροβραδιάζεται για να γράψει ένα βιβλίο, κάποια στιγμή του φαίνεται ξένη). Οι αμφιβολίες του Μάριου δεν είναι τίποτα περισσότερο από τις αμφισημίες της ζωής. Η αδερφή του και ο άρρωστος άντρας της έφυγαν για την πόλη για να βρουν γιατρειά και έκτοτε αγνοούνται, όλο το χωριό ξεσπάει σε ένα άγριο όργιο χαράς για να ξορκίσει το κακό, η οικογένεια του Μάριου στέκει αποσβολωμένη και ο Μάριος… ο Μάριος κουβαλάει πάνω του όλη την ασθένεια της ύπαρξης. Ψάχνει να βρει κάτι που δεν υπάρχει. Μήπως και ο ίδιος υπάρχει; Πόσο επινοημένη είναι η ζωή ενός ανθρώπου; Με ποιες δυνάμεις, το άτομο, μπορεί να παλέψει την πολλαπλότητα του κόσμου;

Με γλώσσα ρέουσα (απατηλά απλή, αλλά «ύπουλη» στα νοήματά της), ο Σωτάκης στήνει έναν καφκικό χορό. Αναδεικνύει έτσι τη μαστοριά της «απόκρυψης» που τον χαρακτηρίζει ως συγγραφέα. Οι ήρωές του υπονοούν και υπαινίσσονται πολλά περισσότερα από όσα πραγματικά λένε ή πράττουν. Δεν είναι τυχαίο ότι όλες οι απαντήσεις δίνονται στην τελευταία σελίδα του βιβλίου. Βέβαια οι απαντήσεις της ζωής δεν δίνονται ποτέ και σε κανέναν, μα αυτό ακριβώς είναι και το καίριο στον «Θάνατο των ανθρώπων». Ο μετεωρισμός, η αμφιβολία, το περίπλοκο της ύπαρξης, η διαρκής αναζήτηση της αλήθειας, η κατασκευή μιας ολόκληρης ζωής δίχως αυτή να υπάρχει επί της ουσίας.

Φιλική συμβουλή: διαβάζεται απνευστί και χωρίς περικοπές…

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών, βιβλία 1/6/2019-30/11/2019

Δημοσιεύουμε τη λίστα με τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών βιβλία για ένα ολόκληρο εξάμηνο. Ρίξτε μια ματιά στην ενδιαφέρουσα λίστα που καλύπτει την περίοδο από 1/6/2019 έως 30/11/2019.
19.12.2019
Περισσότερα

Συνέντευξη με τη Νίτσα Μανωλά

Η Νίτσα Μανωλά με αφορμή το δίγλωσσο παραμύθι «Ο Συννεφούλης ταξιδεύει στην Ελλάδα», που έγραψε παρέα με τρεις ακόμα συγγραφείς και που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Υδροπλάνο, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
17.11.2019
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / The Dutch House

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

The Dutch House
10.11.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ