Έχουμε διαβάσει 3025 βιβλία

ΧΩΡΙΣ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ

19.09.2012
Συντάκτης: Στέφανος Ξένος
facebook twitter linkedin email
ΧΩΡΙΣ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ
Εκδοτικός Οίκος
ΝΕΦΕΛΗ
Συγγραφέας
Κατηγορία
ISBN
978-960-504-014-7
Σελίδες
177

Δυο πρόσωπα, μια εξαφάνιση...

Ένα πολύ ενδιαφέρον παρακλάδι του αστυνομικού είδους είναι όταν η πλοκή δεν επαφίεται στις ανατροπές και τις εκπλήξεις, αλλά στηρίζεται κυρίως στους ίδιους τους χαρακτήρες και τη διαδρομή τους μέχρι την εξιχνίαση της υπόθεσης. Θα μπορούσε να πει κάποιος ότι πρόκειται για ένα πολύ ιδιαίτερο και ενδιαφέρον κράμα αστυνομικού και λογοτεχνίας.

Στο βιβλίο του Πέτρου Μαρτινίδη συναντιούνται δύο ήρωες από άλλα έργα του συγγραφέα, ο Δημήτρης Σκούρας από τους «Τέσσερις ακαδημαϊκούς φόνους» και ο Αλέξης Ολμέζογλου από την τριλογία «Θεατρικοί θάνατοι». Ο Αλέξης Ολμέζογλου, άνεργος δημοσιογράφος, όταν τον καλεί ο θείος του, δέχεται να συνδράμει στην αναζήτηση της εξαφανισμένης συζύγου ενός πολύ γνωστού καθηγητή και δημοσίου προσώπου. Παράλληλα, μια παλιά του σύντροφος τον προσλαμβάνει για να διαλευκάνει τον θάνατο ενός νεαρού καθηγητή στα επεισόδια της Αθήνας.

Στην άλλη πλευρά ο Δημήτρης Σκούρας, κάτοικος Παρισιού, δουλεύοντας σε βιβλιοπωλείο, βρίσκεται τυχαία έπειτα από χρόνια με μια παλιά του γνώριμη. Εκείνη, γνωρίζοντας και προσωπικά την εξαφανισμένη, τον καλεί να βοηθήσει στην αναζήτησή της, καθώς η τελευταία φορά που εμφανίστηκε ήταν στο Παρίσι.

Το βιβλίο του Πέτρου Μαρτινίδη είναι γραμμένο σε πρώτο πρόσωπο, στο οποίο εναλλάσσονται στη διαδρομή των κεφαλαίων οι δύο ήρωες. Άμεση γλώσσα, ρεαλιστική απλότητα των διαλόγων και καθ’ όλα πειστικοί χαρακτήρες συνθέτουν ένα σκηνικό άκρως ενδιαφέρον. Το ύφος του συγγραφέα είναι θελκτικό με την απλότητα και τη μεστότητά του, κάνοντας τον αναγνώστη, από την πρώτη κιόλας σελίδα να έχει την αίσθηση ότι πρόκειται για πρόσωπα γνωστά, οικεία.

Οι σκέψεις των δύο ηρώων γίνονται γνωστές κατά την εξέλιξη της πλοκής και είναι δοσμένες με ιδιαίτερο τρόπο, χωρίς να κουράζουν ή να αποκαλύπτουν τη συνέχεια. Προσδίδουν στο έργο μια μορφή ακόμα πιο ανθρώπινη. Όμως αυτό που με κέρδισε από την πρώτη κιόλας γραμμή, είναι ότι το στυλ γραφής του Πέτρου Μαρτινίδη έχει κάτι από τα εξαιρετικά λογοτεχνικά έργα που εμφανίστηκαν στο δεύτερο μισό του 20ού αιώνα, την τεχνική και τη φαντασία δεμένες με την απλότητα και την ανθρωπιά.

«Χωρίς αποζημίωση», ένα εξαιρετικό βιβλίο που διαβάζεται απνευστί, προσφέροντας στον αναγνώστη μερικές ώρες αληθινής λογοτεχνίας, επενδυμένης με αστυνομικά στοιχεία.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Συνέντευξη με την Αγγελική Ράδου

Η Αγγελική Ράδου μιλάει στην Αφροδίτη Δημοπούλου και το Diavasame.gr με αφορμή το τελευταίο της βιβλίο "Φάντασμα στο χιόνι" (εκδόσεις Momentum).
26.04.2020
Περισσότερα

Συνέντευξη με τον Κύρο Πόντε

Ο Κύρο Πόντε, φιλολογικό ψευδώνυμο του Κυριάκου Σιδηρόπουλου, μιλάει στην Ευμορφία Ζήση και το Diavasame.gr, με αφορμή το τελευταίο του βιβλίο "Ένας περίεργος ξένος" (εκδόσεις Γκοβόστη).
29.03.2020
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / Platform Seven

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

Platform Seven
24.02.2020
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ