Έχουμε διαβάσει 3028 βιβλία

ΑΝΔΡΕΣ ΠΑΡΑ ΤΕΤΑΡΤΟ

19.09.2012
Συντάκτης: Τούλα Ρεπαπή
email
ΑΝΔΡΕΣ ΠΑΡΑ ΤΕΤΑΡΤΟ
Εκδοτικός Οίκος
ΑΩ
Συγγραφέας
Κατηγορία
ISBN
978-960-9484-20-6
Σελίδες
96

Παρά τρίχα

Η Μαρία Δαλαμήτρου γεννήθηκε το 1978 στην Κοζάνη. Σπούδασε αγγλική φιλολογία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και έχει κάνει μεταπτυχιακές σπουδές στον τομέα της λογοτεχνίας και του πολιτισμού. Είναι υποψήφια διδάκτωρ του πανεπιστημίου του Essex της Αγγλίας. Από το 2003 εργάζεται ως εκπαιδευτικός στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Το 1994 απέσπασε το Β΄ Βραβείο Ποίησης Νέων, της Ιστορικής Βιβλιοθήκης Κοζάνης. Το πρώτο της βιβλίο, «Προτελευταία εποχή» (ποιήματα), κυκλοφόρησε το 2010.

Η συγγραφέας Μαρία Δαλαμήτρου, μέσα από εννέα ιστορίες με ευρηματικούς τίτλους και ασυνήθιστη πλοκή, μας εντάσσει σε ένα καλειδοσκόπιο ζωής όπου οι ήρωές της προσπαθούν να αποδείξουν «κάτι». Μέσα στις αφηγήσεις της βλέπουμε τη χιουμοριστική πλευρά μιας απιστίας, τους ήρωες να αποκαλύπτουν τους εαυτούς τους, να γίνονται τα θύματα των σκληρών σαν πέτρες γυναικών, να αναπολούν τις αποδημήσασες συζύγους τους, να υποδύονται τους λύκους και ταυτόχρονα σαν αμνοί να σημαδεύονται από αυτούς, να νοιάζονται τους άλλους σαν καλοί Συμμορίτες/Σαμαρείτες, τη στιγμή που τους λεηλατούν, να γράφουν παραμύθια ενώ συγχρόνως παραμυθιάζονται, σαν ταξιδιάρηδες/ταξιτζήδες να μην ρίχνουν άγκυρα πουθενά και γενικώς, σαν μικρά παιδάκια, να προσπαθούν να αποδείξουν το σενάριο ζωής τους. «Εσύ είσαι άνδρας!», έτσι τους έλεγε η μάνα τους. Την ίδια ετικέτα τούς έβαλε και η κοινωνία. Ωστόσο, μέσα στις σελίδες του βιβλίου οι «Άνδρες παρά τέταρτο», προβάλλουν ημιτελείς σαν να είναι ένα είδος εκ κατασκευής στο DNA του, ελαττωματικό.

Η συγγραφέας με πολύ έξυπνο και ευχάριστο τρόπο γραφής, λόγω του άφθονου λεπτού χιούμορ της, επιτρέπει στους ήρωες να αυτοσαρκάζονται, ενώ παράλληλα, συναισθηματικά ανασφαλείς, τρέχουν να προλάβουν να αυτοδικαιωθούν. Γεγονός το οποίο της επιτρέπει να «παίζει», άλλοτε με την αδυναμία τους και άλλοτε με τον μέχρι ενός ορισμένου σημείου δυναμισμό τους. Συμπάσχοντας δε μεταφέρει τα συναισθήματά τους, δίνοντας μια ξεχωριστή αύρα σε κάθε ιστορία - τη δική τους. Στέκει και στη νοσταλγική τους διάθεση, όμως ,τηρώντας τις δικές της αποστάσεις, η γραφή της δεν γίνεται μελό. Κατά την αφήγηση, αλληγορίες, παραλληλισμοί και ανατροπές εμπλουτίζουν την εξέλιξη των ιστοριών δίνοντας περισσότερες ερμηνείες και χαρίζοντας στο κείμενο επιπλέον αξία και ενδιαφέρον. Παράλληλα, η συγγραφέας διατηρεί το μέτρο όσον αφορά την έκταση των ιστοριών, κάνοντας το κείμενο να προβάλλει συμπαγές, με σφρίγος. Σε αυτό βοηθά όχι μόνο η οικονομία των λέξεων, που της είναι γνωστή από την ποίηση, αλλά και η σωστή επιλογή τους και η τοποθέτηση που έχουν μέσα στις σελίδες.

Το «Άνδρες παρά τέταρτο», είναι ένα ευχάριστο βιβλίο που κεντρίζει το ενδιαφέρον του αναγνώστη λόγω των ευρηματικών τίτλων, της διαφορετικότητας των ιστοριών, αλλά και του δυναμικού τρόπου γραφής της συγγραφέως. Με αποτέλεσμα η Μαρία Δαλαμήτρου, με το βιβλίο της αυτό, να γεννά συγγραφικές προσδοκίες στον αναγνώστη της.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Συνέντευξη με την Αγγελική Ράδου

Η Αγγελική Ράδου μιλάει στην Αφροδίτη Δημοπούλου και το Diavasame.gr με αφορμή το τελευταίο της βιβλίο "Φάντασμα στο χιόνι" (εκδόσεις Momentum).
26.04.2020
Περισσότερα

Συνέντευξη με τον Κύρο Πόντε

Ο Κύρο Πόντε, φιλολογικό ψευδώνυμο του Κυριάκου Σιδηρόπουλου, μιλάει στην Ευμορφία Ζήση και το Diavasame.gr, με αφορμή το τελευταίο του βιβλίο "Ένας περίεργος ξένος" (εκδόσεις Γκοβόστη).
29.03.2020
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / Platform Seven

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

Platform Seven
24.02.2020
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ