Έχουμε διαβάσει 3025 βιβλία

ΦΙΛΜ ΝΟΥΑΡ

04.09.2012
facebook email
ΦΙΛΜ ΝΟΥΑΡ
Εκδοτικός Οίκος
ΨΥΧΟΓΙΟΣ
Συγγραφέας
Κατηγορία
ISBN
978-960-496-648-6
Σελίδες
554

Στιγμές από τη ζωή ενός μυστηριώδους άντρα

Ο Δημήτρης Στεφανάκης, έπειτα από τις «Μέρες Αλεξάνδρειας» και τη βράβευσή του με το Prix Mediterranee Etranger, εκδίδει ένα ακόμα βιβλίο που κινείται στο παρελθόν. Αυτή τη φορά στον πυρήνα της ιστορίας του βρίσκεται η αινιγματική φιγούρα του Βασίλειου Ζαχάρωφ ή Βασίλη Ζαχαρίου.

Τον Απρίλιο του 1939, ο νεαρός δημοσιογράφος Φιλίπ Τεμπό συναντά τον ηλικιωμένο Ισπανό αναρχικό Μιγκέλ Θαραμπόν και του ζητά στοιχεία για το παράνομο ειδύλλιο ανάμεσα στον έμπορο όπλων Βασίλειο Ζαχάρωφ και την κατά είκοσι χρόνια νεότερή του, Ισπανίδα δούκισσα Μαρία ντελ Πιλάρ. Αν και η αφήγηση των γεγονότων αφορά αρχικά το ζευγάρι, στη συνέχεια επικεντρώνεται περισσότερο στον Βασίλειο και στο γεγονός ότι αυτός κατάφερε να βρεθεί πίσω από τα περισσότερα σημαντικά γεγονότα τις εποχής του – εάν δεν τα είχε προκαλέσει ο ίδιος. Η σφραγίδα του, σύμφωνα με τον Μιγκέλ, μπορούσε να βρεθεί πίσω από αρκετά σημαντικά γεγονότα: από τον ισπανο-αμερικανικό πόλεμο (1898) και τη δολοφονία του Ρασπούτιν (1916) μέχρι την έναρξη του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου και τη Μικρασιατική εκστρατεία.

Το «Φιλμ Νουάρ» είναι δύσκολο να καταταγεί σε μια κατηγορία: μυθιστόρημα ή μυθιστορηματική βιογραφία; Δεν έχει και μεγάλη σημασία, όμως, αφού αυτό που έχει ενδιαφέρον είναι ο κεντρικός χαρακτήρας, ο Βασίλειος, ένας άντρας σκληρός, αποφασιστικός, αδίστακτος και επιτυχημένος, ο οποίος φαίνεται ότι είχε μόνο δυο αδυναμίες στη ζωή του: την αγάπη του για την Πιλάρ και τη λατρεία του για την Ελλάδα. Άνθρωπος των παρασκηνίων και συνεργάτης των σημαντικότερων πολιτικών της εποχής του –από τον Κλεμανσό μέχρι τον Βενιζέλο-, επηρέασε την πορεία της ιστορίας, όσο κι αν αυτό μπορεί να φαίνεται απίστευτο.

Ο συγγραφέας επιλέγει να κινηθεί σε δύο χρονικά επίπεδα: στο αφηγηματικό παρόν του μυθιστορήματος ο νεαρός δημοσιογράφος συλλέγει όλα αυτά τα στοιχεία για έναν άνθρωπο που διέθετε απίστευτη δύναμη, ενώ στο μυθιστορηματικό παρελθόν ξεδιπλώνονται οι ενέργειες και οι σκέψεις του Βασίλειου. Η εναλλαγή των χρονικών επιπέδων, ακόμα και μέσα στο ίδιο κεφάλαιο, δίνει μια νότα αγωνίας στο μυθιστόρημα, ένα συναίσθημα από το οποίο φαίνεται να διακατέχεται και ο νεαρός Φιλίπ, ο οποίος ξεχνά για λίγο την εμπλοκή της πατρίδας του σε έναν πόλεμο και ανυπομονεί να μάθει την εξέλιξη της ζωής αυτού του μυστηριώδους άντρα.

Πίσω από το «Φιλμ Νουάρ» βρίσκεται μια λεπτομερής ιστορική έρευνα του συγγραφέα και αυτό είναι ένα στοιχείο που πρέπει να τονιστεί. Από τις σελίδες του βιβλίου παρελαύνουν ένας μεγάλος αριθμός ιστορικών προσωπικοτήτων και περιγράφονται αρκετά σημαντικά ιστορικά γεγονότα. Τελειώνοντας, όμως, αυτό το ογκώδες μυθιστόρημα το συναίσθημα που επικρατεί είναι ο θαυμασμός για τη νοημοσύνη και τις ικανότητες –όχι τις πράξεις-, μιας μοναδικής προσωπικότητας.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Συνέντευξη με την Αγγελική Ράδου

Η Αγγελική Ράδου μιλάει στην Αφροδίτη Δημοπούλου και το Diavasame.gr με αφορμή το τελευταίο της βιβλίο "Φάντασμα στο χιόνι" (εκδόσεις Momentum).
26.04.2020
Περισσότερα

Συνέντευξη με τον Κύρο Πόντε

Ο Κύρο Πόντε, φιλολογικό ψευδώνυμο του Κυριάκου Σιδηρόπουλου, μιλάει στην Ευμορφία Ζήση και το Diavasame.gr, με αφορμή το τελευταίο του βιβλίο "Ένας περίεργος ξένος" (εκδόσεις Γκοβόστη).
29.03.2020
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / Platform Seven

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

Platform Seven
24.02.2020
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ