Έχουμε διαβάσει 2938 βιβλία

GOOD BYE ΚΥΡΙΕ ΦΡΟΥΝΤ

04.07.2012
facebook email
GOOD BYE ΚΥΡΙΕ ΦΡΟΥΝΤ
Εκδοτικός Οίκος
ΑΡΜΟΣ
Συγγραφέας
Κατηγορία
ISBN
978-960-527-701-7
Σελίδες
296

ΑΠΟΧΑΙΡΕΤΩΝΤΑΣ ΤΟΝ ΟΙΔΙΠΟΔΑ 

Η Λένα Τερκεσίδου, γνωστή και μη εξαιρετέα διαιτολόγος-διατροφολόγος και σύμβουλος ψυχικής υγιεινής, αποφάσισε σε αυτή την πρώτη λογοτεχνική της εξόρμηση να διδάξει από σελίδας (κι όχι από καθέδρας). Προσεκτική γραφή, αφομοιωμένες θεωρίες, μεταπλασμένη επαγγελματική εμπειρία κι εμπειρία ζωής. Επιτυγχάνει την απόλυτη αληθοφάνεια των αναλυόμενων προσώπων και την ευλογοφάνεια των περιγραφόμενων καταστάσεων. Το ζητούμενο είναι η κατανόηση. Δεν επιχειρεί λογοτεχνικούς ακροβατισμούς. Η συγγραφέας κρατιέται μακριά κι από το μοντέρνο κι από το μεταμοντέρνο κι από το ασαφές μετά-το-μεταμοντέρνο. Ακόμα και τα flashback είναι σπάνια και προσεκτικά ενταγμένα στη ρέουσα αφήγηση. Τριτοπρόσωπος αφηγητής με πρόσβαση στον εσωτερικό κόσμο κυρίως του πρωταγωνιστή Μπίλλυ, από την οπτική γωνία του οποίου φιλτράρονται πρόσωπα, γεγονότα και καταστάσεις. Οι κοινωνιολογικές και ιστορικές παρατηρήσεις είναι ιδιαίτερα καίριες κι αποδεικνύουν μια ιδιαίτερα οξεία και υγιή ικανότητα παρατήρησης. Η μεταπολίτευση απομυθοποιείται, αφού καταδεικνύεται η αβυσσαλέα ανάγκη των μικροαστών και των μικροϊδιοκτητών αγροτικής γης να μεταπηδήσουν στη μεσοαστική τάξη (τουλάχιστον). Ο υπερκαταναλωτισμός, ο ευδαιμονισμός και το μακιαβελικό «ο σκοπός αγιάζει τα μέσα» αποσαρθρώνουν τα όποια θεμέλια των διαπροσωπικών σχέσεων καθιστώντας τες αυτόχρημα παθογόνες και παθογενείς. Η παθολογία της σύγχρονης νεοελληνικής κοινωνίας είναι τόσο πολύπλοκη και πολύχρωμη που θα χρειαστούν δεκαετίες ερευνητικής επιστημονικής εργασίας για να αποσαφηνιστούν οι όροι και οι δομές της.

Μυθιστορήματα σαν αυτό, παρ’ όλο που δεν είναι (φαντάζομαι) αυτοβιογραφικό και πουθενά δεν δηλώνεται ότι βασίζεται σε πραγματικά πρόσωπα και ιστορίες, δίνουν όμως μια ψηφίδα αυτού του πολυποίκιλου ψηφιδωτού της χαοτικά ετερόκλητης πραγματικότητάς μας. Η επιτυχία της Λένας Τερκεσίδου είναι ότι έστησε αυτί στη ζωή και μίλησε εξ ονόματός της. Με τον πλέον εύληπτο τρόπο. Εχέγγυο εμπορικότητας. Αν κοιτάξουμε γύρω μας θα δούμε πολλές τέτοιες μανάδες σαν τη Σιάνα-Σούλα, που ευνουχίζουν τον κανακάρη τους και επιχειρούν να υποκαταστήσουν για πάντα την ερωτική του σύντροφο χωρίς να νοιάζονται ούτε για την ψυχική υγεία ούτε για την ισορροπία του παιδιού τους. Όμως τα θύματα του άκρατου εγωισμού τους είναι συνήθως οι ίδιες, αφού κάθε πύργος με τραπουλόχαρτα είναι προορισμένος να καταρρεύσει. Το αντίστοιχο συμβαίνει με τους ξερόλες αυταρχικούς, υπερπροστατευτικούς μπαμπάδες που οδηγούν τα παιδιά τους σε χρόνια απραξία, τεμπελιά και ωχαδερφισμό. Όμως αυτό το κοινωνικό φαινόμενο δεν εμπεριέχεται στις στοχεύσεις αυτού του βιβλίου που διαβάζεται εύκολα κι αφήνει μια γεύση βαλτωμένης, ασφυκτικής, ομιχλώδους πραγματικότητας, με μόνο υγιές στοιχείο: την αδήριτη τάση των νέων για ζωή, άνευ όρων και άνευ ορίων.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Αφιέρωμα στην ελληνική λογοτεχνία

Αφιέρωμα του Diavasame.gr στην ελληνική λογοτεχνία. Για 13η συνεχή χρονιά, η συντακτική ομάδα του Diavasame.gr θα επιλέξει και θα παρουσιάσει κριτικές βιβλίων από Έλληνες συγγραφείς από τις 15/7 έως και την 29/7.
10.07.2019
Περισσότερα

Τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών, βιβλία 1/12/2018-31/5/2019

Δημοσιεύουμε τη λίστα με τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών βιβλία για ένα ολόκληρο εξάμηνο. Ρίξτε μια ματιά στην ενδιαφέρουσα λίστα που καλύπτει την περίοδο από 1/12/2018 έως 31/5/2019.
03.06.2019
Περισσότερα

Συνέντευξη με την Ευτυχία Γιαννάκη και τους Πιτσιμπουίνους της

Η Ευτυχία Γιαννάκη, με αφορμή την κυκλοφορία της πρώτης περιπέτειας των Πιτσιμπουίνων «Μυστήριο στη Λίμνη Λαμπίκο» από τις εκδόσεις Ίκαρος, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
02.06.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ