Έχουμε διαβάσει 2998 βιβλία

Ο ΓΥΡΟΣ ΤΟΥ ΘΑΝΑΤΟΥ

04.07.2012
Συντάκτης: Βασιλική Χρίστη
email
Ο ΓΥΡΟΣ ΤΟΥ ΘΑΝΑΤΟΥ
Εκδοτικός Οίκος
ΑΓΡΑ
Συγγραφέας
Κατηγορία
ISBN
978-960-325-930-5
Σελίδες
209

Το πάλκο της ζωής του Αριστείδη Παγκρατίδη

Ο Θωμάς Κοροβίνης είναι φιλόλογος στη Μέση Εκπαίδευση. Εδώ και χρόνια ερευνά πτυχές του ελληνικού και του τουρκικού πολιτισμού καθώς και τις σχέσεις μεταξύ τους. Συνεργάζεται με διάφορα πολιτιστικά περιοδικά. Άλλα έργα του: «Τουρκικές παροιμίες» (1993), «Κανάλ ντ΄Αμούρ» (1996), «Φαχισέ Τσίκα» (1998), «Βωμολοχικές, σκανδαλιστικές ελληνικές παροιμίες» (1998), «Οι Ασίκηδες – Εισαγωγή και ανθολογία της τουρκικής λαϊκής ποίησης από τον 13ο αιώνα μέχρι σήμερα» (2003). «Οι Ζεϊμπέκοι της Μικράς Ασίας» (2005), «Όμορφη Νύχτα» (2008), «Ο Καραγκιόζης λαϊκός τραγουδιστής»( 2009).Ο «Γύρος του θανάτου» (2010) τιμήθηκε με το κρατικό βραβείο μυθιστορήματος 2011.

Στο «Γύρο του θανάτου», ο Κοροβίνης έχει ως κεντρικό μυθιστορηματικό πρόσωπο τον Αριστείδη Αλεξιάδη-Παγκρατίδη, που καταδικάστηκε και εκτελέστηκε ως ο «Δράκος του Σέιχ Σου». Ήταν ένα παιδί που μεγάλωσε στη φτωχογειτονιά της Τούμπας, ορφανό από πατέρα, στερημένο από αγάπη και φαΐ. Η μητέρα του, πλύστρα, δούλευε απ΄ το πρωί ως το βράδυ. Σχολείο πήγε μόνο μερικές τάξεις, στο Δημοτικό. Έκανε διάφορες δουλειές, δεν στέριωσε σε καμιά. Για ένα διάστημα δούλεψε κοντά σε έναν ακροβάτη στο «Γύρο του θανάτου», όπου έκανε τον κονφερανσιέ. Παραβατικός (για κλοπή ποδηλάτων βρέθηκε, έφηβος, στο αναμορφωτήριο της Κέρκυρας), από 12-13 χρονών έμαθε να πηγαίνει με άντρες για να βγάλει χρήματα. Υπήρξε ενεργητικός και παθητικός ομοφυλόφιλος αλλά και τρυφερός εραστής με γυναίκες. Πουλούσε το αίμα του για να ζήσει, τα χρήματα ποτέ δεν ήταν αρκετά. Τον κατηγόρησαν για την επίθεση εναντίον ενός ζευγαριού στο Σέιχ Σου, τη δολοφονία ενός άλλου σε αγροτική περιοχή στη Μίκρα, τη δολοφονία μιας νοσοκόμας στο Δημοτικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, από το Φεβρουάριο έως και τον Απρίλιο του 1959. Κρίθηκε ένοχος και εκτελέστηκε σε ηλικία 28 ετών, στις 16 Φεβρουαρίου του 1968.

Ο συγγραφέας παρουσιάζει τον Αριστείδη-Αρίστο μέσα από ρεπορτάζ της εποχής, αποσπάσματα από την εξέταση και την απολογία του, καταθέσεις μαρτύρων κ.ά., καθώς και από τις αφηγήσεις διαφόρων ανθρώπων που τον γνώρισαν. Ένας παιδικός φίλος από την αλάνα, μια παραδουλεύτρα φίλη της μάνας του, ένας αχθοφόρος, ένας χαφιές περιπτεράς, ένας χωροφύλακας «δημοκρατικών φρονημάτων για την εποχή», ένας αστός, το αφεντικό του στο «Γύρο του θανάτου», μια αρσενική πόρνη, μια λαϊκή τραγουδίστρια. Μιλώντας, άλλος περισσότερο άλλος λιγότερο, για τον εαυτό του, από τη θέση και στάση που είχε στη ζωή, ο καθένας δίνει μια εικόνα του Αρίστου που τον αθωώνει, όπως έγινε και στην πραγματικότητα, στη συνείδηση των απλών ανθρώπων. Φαίνεται πως ήταν το εξιλαστήριο θύμα, η εύκολη λύση για τις διωκτικές αρχές, να τον παρουσιάσουν ως τον δράστη των εγκλημάτων που συντάραξαν τη Θεσσαλονίκη εκείνο τον καιρό. Η κοινωνική διαστρωμάτωση της πόλης παρουσιάζεται ανάγλυφα μέσα από το βιβλίο, με έμφαση στις λαϊκές γειτονιές και τις κατώτερες κοινωνικές τάξεις. Ο Κοροβίνης χρησιμοποιεί το ιδίωμα αυτών των τάξεων, λαϊκότροπα, τούρκικα και άλλα στοιχεία, με μια ιδιαίτερη αναφορά στα καλιαρντά, την ιδιόλεκτο των κίναιδων. Στοιχεία που τα γνωρίζει καλά, μπορεί άνετα να τα χειριστεί για να αποδώσει την εποχή εκείνη, τέλη δεκαετίας ’50-αρχές δεκαετίας ’60, στη Θεσσαλονίκη.

Η ένταση της αφήγησης ποικίλλει ανάλογα με τον αφηγητή, που μιλάει κάθε φορά στο πρώτο πρόσωπο. Κάθε ένα από τα δέκα κεφάλαια «τοποθετείται» από το συγγραφέα χωροταξικά. Π.χ. «Στην Τούμπα των παιδικών χρόνων», «Στο λιμάνι», αλλά και «Στην άκρη της ζωής». Η αφήγηση χαρακτηρίζεται με δυο λέξεις, όπως «Η ?Λολό? για την πιάτσα», μια συγκλονιστική αφήγηση στα καλιαρντά. Τα πρόσωπα εκφέρουν κρίσεις, όπως ο ρουφιάνος γείτονας του Αρίστου για τους δεξιούς και τους αριστερούς (σελ. 94), ο αστός κάτοικος της παραλίας για τη στοιχειοθέτηση των κατηγοριών από το δικαστήριο (σελ. 127) η λαϊκή τραγουδίστρια για τον αστυνομικό διευθυντή Θεσσαλονίκης Μουσχουντή (σελ. 182). Χωρίς καθόλου «δικά του» αφηγηματικά στοιχεία,, πέρ’ από όσα ενσωματώνονται στις χωριστές διηγήσεις για τον Αρίστο, και με κύριο εργαλείο τη γλώσσα στις διάφορες αποχρώσεις της, ο Κοροβίνης στήνει το πάλκο της ζωής του νεαρού Παγκρατίδη. Ο εντοπισμός επιμέρους αδυναμιών επαφίεται στην κρίση του αναγνώστη.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών, βιβλία 1/6/2019-30/11/2019

Δημοσιεύουμε τη λίστα με τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών βιβλία για ένα ολόκληρο εξάμηνο. Ρίξτε μια ματιά στην ενδιαφέρουσα λίστα που καλύπτει την περίοδο από 1/6/2019 έως 30/11/2019.
19.12.2019
Περισσότερα

Συνέντευξη με τη Νίτσα Μανωλά

Η Νίτσα Μανωλά με αφορμή το δίγλωσσο παραμύθι «Ο Συννεφούλης ταξιδεύει στην Ελλάδα», που έγραψε παρέα με τρεις ακόμα συγγραφείς και που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Υδροπλάνο, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
17.11.2019
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / The Dutch House

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

The Dutch House
10.11.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ