Έχουμε διαβάσει 2962 βιβλία

ΚΑΠΟΤΕ ΣΤΗΝ ΑΡΤΑ

20.06.2012
facebook email
ΚΑΠΟΤΕ ΣΤΗΝ ΑΡΤΑ
Εκδοτικός Οίκος
ΣΤΟΧΑΣΤΗΣ
Συγγραφέας
Κατηγορία
ISBN
978-960-303-189-5
Σελίδες
128

«Το μέρος αντί του όλου…». Μιλώντας για έναν τόπο, όταν σκύψουμε βαθιά στην ψυχή των ανθρώπων, ακραγγίζουμε, ο καθένας με τον τρόπο του, την παν-ανθρώπινη κατάσταση, το μυστήριο εκείνο δέντρο της Ζωής, του οποίου όλοι διατελούμε πρόσκαιρα φύλλα.

Ας μου συχωρεθεί η ποιητική εισαγωγή, αλλά όταν μιλάω για έναν σεμνό ποιητή του Λόγου, έναν ευγενικό χειριστή των λέξεων, εισέρχομαι κι εγώ με προσδοκία σε ένα σύμπαν υψηλότερης δόνησης.

Ο Ελπιδοφόρος Ιντζέμπελης είναι ένας πνευματικός άνθρωπος που ασχολείται με τη σχολική εκπαίδευση, με μεταπτυχιακά και περγαμηνές από το εξωτερικό, με πίστη και συνέπεια στα ουμανιστικά ιδανικά του. Αυτό αποπνέει όλο το έργο του, είτε πρόκειται για διηγήματα είτε για κριτικές βιβλίων και δοκίμια - και τώρα με ένα επιτυχημένο πεζογράφημα που μας ξεναγεί στην Άρτα του Μεσοπολέμου και στα σκληρά χρόνια του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου, που ευχόμαστε να μην ξαναζήσουμε τις θηριωδίες του, όσο κι αν η εποχή μας προσομοιάζει δραματικά με τα πέτρινα χρόνια εκείνα.

Ο ανεκπλήρωτος έρωτας είναι πάντα ένα θέμα προσφιλές στους λογοτέχνες, από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα. Ειδικά όταν κωλύεται από φυλετικές, κοινωνικές, θρησκευτικές ή άλλες ιδιαιτερότητες. Εδώ πρόκειται για έναν Ρωμιό που αγαπάει μια Εβραία. Ο έρωτας στα χρόνια της αδέσποτης φωτιάς. Σκληρές, πρωτότυπες, ανατριχιαστικές οι περιγραφές του στρατοπέδου συγκέντρωσης στο Νταχάου. Η απ-ανθρωποποίηση των όντων, η απαξίωση του πολιτισμού μας, η επιστροφή στα σπήλαια της ανθρώπινης απληστίας, αλαζονείας, δοκησισοφίας, μισαλλοδοξίας, τυφλότητας και ιδιωτείας – εν τέλει. Γιατί δεν καταλαβαίνουμε ότι όλοι εμείς οι άνθρωποι –ζωντανοί και πεθαμένοι– είμαστε αλληλένδετοι και γι’ αυτό πρέπει να αντιμετωπίζουμε τον εαυτό μας (πρωτίστως) και τον συνάνθρωπό μας με άκρα τρυφερότητα, ταπεινότητα και προσήλωση.

Ο Ελπιδοφόρος Ιντζέμπελης μεταφέροντας δημιουργικά γνώσεις που αντλήθηκαν με πολλή σπουδή από συγγράμματα και μαρτυρίες άλλων ανθρώπων, επιτυγχάνει έναν λογοτεχνικό άθλο: να προσομοιάζει τόσο επιτυχώς την άμεση, βιωμένη εμπειρία έτσι ώστε να παρασέρνει τον αναγνώστη του σε μια καταβύθιση στο σκοτάδι εκείνης της όχι και τόσο μακρινής εποχής προκαλώντας του τον αριστοτελικόν «έλεον και φόβον» εκείνον που ελπίζουμε να οδηγήσει στη δημιουργία της κρίσιμης μάζας αφυπνισμένων συνειδήσεων για την αποτροπή καινοφανών ολοκαυτωμάτων.

Αυτό το βιβλίο διαβάζεται με προσοχή, αργά, σε μικρές γουλιές κρυστάλλινου λόγου. Στα πέτρινα, στα ασφυκτικά, στα προκλητικά χρόνια που σπρώχνουν τις μέρες μας και δοκιμάζουν τις όποιες αντοχές μας, ας κάνουμε την ελπίδα και τη χαρά της ζωής αντίδοτο στο φόβο του θανάτου. Το όνομα του συγγραφέα, Ελπιδοφόρος, καθόρισε θαρρώ και την τονικότητα της ματιάς και το λογοτεχνικό του στίγμα. Ανακαλύψτε τον. Διαρκώς.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Συνέντευξη με τη Νίτσα Μανωλά

Η Νίτσα Μανωλά με αφορμή το δίγλωσσο παραμύθι «Ο Συννεφούλης ταξιδεύει στην Ελλάδα», που έγραψε παρέα με τρεις ακόμα συγγραφείς και που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Υδροπλάνο, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
17.11.2019
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / The Dutch House

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

The Dutch House
10.11.2019
Περισσότερα

Συνέντευξη με την Ειρήνη Δερμιτζάκη

Η Ειρήνη Δερμιτζάκη, με αφορμή το βιβλίο της «Γεννημένος Λούζερ» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Εύμαρος, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
20.10.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ