Έχουμε διαβάσει 2998 βιβλία

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΠΟΛΗ

20.06.2012
Συντάκτης: Στέφανος Ξένος
facebook twitter linkedin email
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΠΟΛΗ
Εκδοτικός Οίκος
ΓΑΒΡΙΗΛΙΔΗΣ
Συγγραφέας
Κατηγορία
ISBN
978-960-336-723-9
Σελίδες
101

«Αν ήταν όλα τέλεια σε τούτον τον κόσμο, δε θα υπήρχε τίποτα τέλειο»

Ντενί Ντιντερό

Στις ημέρες μας δεν είναι και πολύ συχνή η συνάντηση με αμιγώς λογοτεχνικά έργα, που φέρουν την ουσία και την σπουδαιότητα ενός λογοτεχνικού δημιουργήματος. Μπορεί να διαβάσεις μια καλή ιστορία, πιστούς χαρακτήρες, μια συμπαθητική γλώσσα, όμως μέχρι εκεί.

Στο βιβλίο «Τελευταία πόλη» η λογοτεχνία εκφράζεται σε όλο της το φάσμα και το μεγαλείο. Μια οικογένεια, ένας άντρας με τη γυναίκα του και το παιδί του, φεύγουν για να βρουν καταφύγιο εν μέσω πολέμου στη Βοσνία. Οι εικόνες που αντικρίζουν στο διάβα τους απολιθώνουν οτιδήποτε ανθρώπινο και ισορροπημένο υπήρχε εντός τους. Μια κατακαμένη γη, άνθρωποι κυριευμένοι από τα πρωτόγονα και ζωώδη ένστικτά τους, κοινωνίες που κάποτε έμοιαζαν ανθρώπινες.

Το ταξίδι της οικογένειας, η αναζήτηση της σωτηρίας, είναι μια διαδρομή γεμάτη εμπόδια, κινδύνους σε κάθε γωνιά – γεμάτη από την αγωνία για την εύρεση τροφής, τον πόλεμο για τη διατήρηση της ελπίδας, την κρυφή σκέψη να τελειώσει το μαρτύριο μια ώρα νωρίτερα. Το να διατηρηθείς ζωντανός, όντας μετανάστης μέσα στην ίδια σου τη χώρα, είναι η έξοδος από έναν λαβύρινθο, όπου τα ποσοστά δεν είναι με το μέρος σου. Και μέσα σ’ όλα αυτά, το να παλεύεις με το βαθύτερο κόσμο εντός σου, μειώνει απειλητικά τις πιθανότητες να βγεις τουλάχιστον σώος από αυτόν τον πόλεμο – γιατί να βγεις αλώβητος, δεν υπάρχει περίπτωση.

Το βιβλίο του Διονύση Μαρίνου με εξέπληξε από κάθε άποψη, καθ’ ότι δεν είχα διαβάσει το πρώτο του, το «Χαμένα κορμιά». Με πολύ καλή αφηγηματική τεχνική, συμπυκνωμένο και άμεσο λόγο, πλούσιο λεξιλόγιο και μεστό νόημα, ο αναγνώστης έχει ενώπιόν του ένα κείμενο γεμάτο από εικόνες, ανθρώπινα συναισθήματα και ψυχεδελικές καταστάσεις που καταδυναστεύουν οτιδήποτε ανθρώπινο και έλλογο.

Το στοιχείο, όμως, που με κέρδισε ήταν η ικανότητα του συγγραφέα να απεικονίσει μια κατάσταση που δεν άπτεται της δικής μας κοινωνικής ιστορίας των τελευταίων δεκαετιών, μια ικανότητα που δεν κρίνεται επιτυχημένη μόνο από την πολύ καλή σκιαγράφηση των γεγονότων και των εικόνων, αλλά και από την προβολή της κατάρρευσης ενός κόσμου, σε ενδόμυχο και εξωγενές επίπεδο, που σαν τραπουλόχαρτο καταρρέει, κατακερματίζοντας κάθε τι ουσιώδες, ανθρώπινο, ελπιδοφόρο.

Το βιβλίο του Διονύση Μαρίνου είναι ένα εξαιρετικό λογοτεχνικό έργο που καθηλώνει τον αναγνώστη, τόσο για την πολύ καλή αφήγηση, τη μεστότητα και το ύφος που καταδεικνύει το ταλέντο του συγγραφέα, όσο και για την ανάγκη του ατόμου να διατηρήσει τα στοιχεία και τα συστατικά εκείνα που τον χαρακτηρίζουν ως άνθρωπο, την ψυχή και τα όνειρά του.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών, βιβλία 1/6/2019-30/11/2019

Δημοσιεύουμε τη λίστα με τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών βιβλία για ένα ολόκληρο εξάμηνο. Ρίξτε μια ματιά στην ενδιαφέρουσα λίστα που καλύπτει την περίοδο από 1/6/2019 έως 30/11/2019.
19.12.2019
Περισσότερα

Συνέντευξη με τη Νίτσα Μανωλά

Η Νίτσα Μανωλά με αφορμή το δίγλωσσο παραμύθι «Ο Συννεφούλης ταξιδεύει στην Ελλάδα», που έγραψε παρέα με τρεις ακόμα συγγραφείς και που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Υδροπλάνο, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
17.11.2019
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / The Dutch House

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

The Dutch House
10.11.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ