Έχουμε διαβάσει 3001 βιβλία

ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΗΣ ΚΑΤΑΚΟΜΒΗΣ

05.06.2012
facebook email
ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΗΣ ΚΑΤΑΚΟΜΒΗΣ
Εκδοτικός Οίκος
ΣΜΙΛΗ
Συγγραφέας
Κατηγορία
ISBN
978-960-9880-17-9
Σελίδες
486

Μεγαλώνοντας σε δύσκολα χρόνια

Ο ηθοποιός Βασίλης Μητσάκης σπούδασε στη δραματική σχολή του Θεάτρου Τέχνης του Καρόλου Κουν. Το 1982 δημιούργησε τον θίασο «Θεατές», ενώ υπήρξε ο καλλιτεχνικός διευθυντής του ΔΗΠΕΘΕ Ρούμελης από το 1994 μέχρι το 1997. Έχει γράψει αρκετά θεατρικά έργα. «Τα παιδιά της Κατακόμβης» είναι το πρώτο του μυθιστόρημα.

Πρωταγωνιστής του μυθιστορήματος είναι ο Αντώνης, ένας νεαρός φοιτητής της Νομικής, ο οποίος προέρχεται από την επαρχία. Η σχολή του, όμως, τον αφήνει αδιάφορο, αφού το πραγματικό του ενδιαφέρον βρίσκεται αλλού. Έπειτα από την παρακολούθηση μιας θεατρικής παράστασης στο θέατρο Κατακόμβη, ο νεαρός αποφασίζει να δώσει εξετάσεις στη δραματική σχολή του θεάτρου. Στις εξετάσεις εντυπωσιάζει τον Δάσκαλο, σκηνοθέτη και διευθυντή της σχολής, και σταδιακά γίνεται ο αγαπημένος του μαθητής. Κάποιο βράδυ ο Δάσκαλος τον καλεί στο γραφείο του θεάτρου και του ζητά να του αφηγηθεί την ιστορία της ζωής του. Έτσι, ο Αντώνης του μιλά για τον αντάρτη πατέρα του που δολοφονήθηκε, για τη μητέρα του που έκανε τα πάντα για να τον μεγαλώσει και που τον ξόρκισε να μην ασχοληθεί με το θέατρο, για τα δύσκολα χρόνια της παιδικής και εφηβικής ηλικίας.

Η ιστορία αναπτύσσεται μέσα από μια τριτοπρόσωπη αφήγηση και χωρίζεται σε τέσσερα μέρη. Ουσιαστικά, όμως, είναι χωρισμένη σε δύο κομμάτια: το πρώτο μέρος είναι η εξιστόρηση της αγωνίας του νεαρού Αντώνη μέχρι να καταφέρει να φοιτήσει στη σχολή θεάτρου, ενώ το δεύτερο και μεγαλύτερο μέρος είναι η αφήγηση της προσωπικής του ιστορίας. Το πρώτο μέρος γνωρίζει στον αναγνώστη τον πρωταγωνιστή με την ήρεμη προσωπικότητα και τη μεγάλη αγάπη για το θέατρο. Το δεύτερο μέρος παρουσιάζει όλα τα γεγονότα, μικρά και μεγάλα, που καθόρισαν τη ζωή του και διαμόρφωσαν την προσωπικότητά του. Λεπτομερής αλλά ταυτόχρονα σεμνός αφηγητής ο Αντώνης μιλάει για τους γονείς του, τη ζωή του στο κατηχητικό, τα πρώτα σημάδια της εφηβείας και το μίσος της μητέρας του για το θέατρο, μα κυρίως για τη δυσκολία τού να μεγαλώνεις σε μια τόσο σκληρή χρονική περίοδο. Και ο Δάσκαλος ακούει, ρωτάει και θαυμάζει αυτό το παιδί που μέσα από όλες τις δυσκολίες που πέρασε κράτησε μόνο τη σοφία των εμπειριών και όχι τον πόνο των ανεκπλήρωτων προσδοκιών.

Ολόκληρο το μυθιστόρημα είναι δομημένο στο ζευγάρι μαθητής-δάσκαλος, αλλά με τους ρόλους στο τέλος να αντιστρέφονται. Ο Δάσκαλος, ένας άντρας που μαγνητίζει τους μαθητές του, βρίσκεται ξαφνικά στη θέση του μαθητή, όταν ακούει με δέος την αφήγηση του Αντώνη. Η ιστορία τον συγκλονίζει και τον αναγκάζει να κοιτάξει και ο ίδιος μέσα του. Δεν είναι μια ιστορία που απλά άκουσε, είναι το ξεδίπλωμα μιας ζωής που τώρα το κουβαλάει κι αυτός. Κι ο αναγνώστης πιθανόν να αισθανθεί σαν μαθητής που λαμβάνει ένα μάθημα για την αξία της προσπάθειας, της αξιοπρέπειας και της πίστης στα προσωπικά ιδανικά.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / Platform Seven

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

Platform Seven
24.02.2020
Περισσότερα

Τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών, βιβλία 1/6/2019-30/11/2019

Δημοσιεύουμε τη λίστα με τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών βιβλία για ένα ολόκληρο εξάμηνο. Ρίξτε μια ματιά στην ενδιαφέρουσα λίστα που καλύπτει την περίοδο από 1/6/2019 έως 30/11/2019.
19.12.2019
Περισσότερα

Συνέντευξη με τη Νίτσα Μανωλά

Η Νίτσα Μανωλά με αφορμή το δίγλωσσο παραμύθι «Ο Συννεφούλης ταξιδεύει στην Ελλάδα», που έγραψε παρέα με τρεις ακόμα συγγραφείς και που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Υδροπλάνο, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
17.11.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ