Έχουμε διαβάσει 2998 βιβλία

ΤΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ ΤΗΣ ΝΤΟΡΑΣ

05.06.2012
Συντάκτης: Βασιλική Χρίστη
email
ΤΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ ΤΗΣ ΝΤΟΡΑΣ
Εκδοτικός Οίκος
ΣΜΙΛΗ
Συγγραφέας
Κατηγορία
ISBN
978-960-6880-19-3
Σελίδες
190

Ένας ανεκπλήρωτος έρωτας

Ο Αποστόλης Αρτινός γεννήθηκε στην Άμφισσα το 1966. Σπούδασε στην Αθήνα δημοσιογραφία και επικοινωνία. Κείμενά του, κυρίως κριτικές βιβλίων, έχουν δημοσιευτεί στις εφημερίδες «Ελευθεροτυπία» και «Αυγή», όπως επίσης και στο προσωπικό του ιστολόγιο «Λεξήματα» (www.leximata.blogspot.com). Άλλα βιβλία του: «Βίος ιδεόληπτος» (Σμίλη, 1998), «Η αδύνατη αναπαράσταση» στο συλλογικό τόμο «Αναφορά/Αναπαράσταση» (Futura, 2001).

Το μυθιστόρημα αυτό, «Τα γράμματα της Ντόρας», στηρίζεται σχεδόν εξ ολοκλήρου στην αλληλογραφία μιας γυναίκας. Η Ντόρα του τίτλου είναι μια νεαρή γιατρός, ερωτευμένη με τον Φώτη που γνώρισε στην Άμφισσα, τόπο της προηγούμενης εγκατάστασής της. Το Φεβρουάριο του 1955 φεύγει για τα Τρίκαλα, όπου διορίστηκε, αφού προηγουμένως περάσει από το σπίτι της στην Αθήνα. Από τότε, και για ένα χρόνο περίπου, γράφει γράμματα στον Φώτη, δυο και τρεις φορές τη μέρα, που τα στέλνει με το ταχυδρομείο ή με το λεωφορείο των ΚΤΕΛ. Στις επιστολές αυτές καταγράφει την αγάπη και τον έρωτά της, την καθημερινότητα και την αγωνία της συνάντησης με τον αγαπημένο της, που παραμένει στην Άμφισσα. Μερικές φορές εσωκλείει σύντομα γράμματα που απευθύνονται στους κοινούς τους φίλους, κάτι που μας κάνει να υποθέσουμε την ύπαρξη μιας μεγαλύτερης παρέας στην Άμφισσα, αλλά και ενός μικρότερου κύκλου φίλων στα Τρίκαλα. Απάντηση στις επιστολές της η Ντόρα παίρνει σπάνια κι όταν αυτό συμβαίνει, είναι συνήθως σύντομη. Ο Φώτης «υπάρχει» στα γράμματά της ως μακρινή παρουσία στη γενέτειρά του ή ως ανάμνηση από τη σύντομη συνάντησή τους στον Μπράλλο ή όταν η Ντόρα επισκέπτεται την Άμφισσα, μια φορά το μήνα και παρά την επιδείνωση της υγείας της εξαιτίας του υγρού κλίματος. Η επιστολογράφος θυμάται σκηνές από τα χρόνια που έζησαν μαζί, τους περιπάτους τους, τον ελαιώνα όπου εκείνος δούλευε, αλλά και τις παρεξηγήσεις και τους καβγάδες τους, τα λόγια τρίτων που δηλητηριάζουν όπως πιστεύει τη σχέση τους.

Δύσκολο το εγχείρημα για το συγγραφέα, να στηρίξει το μυθιστόρημά του στις επιστολές μιας γυναίκας και μάλιστα, τις περισσότερες φορές, χωρίς απόκριση. Σπάνια παρεμβαίνει ο Αρτινός, εκτός από την αρχή, που λειτουργεί ως εισαγωγή, και το τέλος, για να μας πει την κατάληξη της σχέσης – κι όμως, έχουμε την αίσθηση ότι και καθόλου να μην παρενέβαινε, το κείμενο θα στεκόταν αυτόνομο ως μυθιστόρημα, τόσο καλά είναι γραμμένο: μια γλώσσα που μοιάζει να ανήκει σε εκείνη την εποχή, χωρίς υπερβολές, λιτή, δραματολογικά στοιχεία που δίνουν τον απαραίτητο ρυθμό στην αφήγηση, μια δομή που κτίζεται γύρω από τις ημερομηνίες και τα γεγονότα στη ζωή της Ντόρας, το πέρασμα από την Αθήνα, τον πρώτο καιρό στα Τρίκαλα και την εγκαθίδρυση της επικοινωνίας με τον Φώτη, την αρρώστια της, την επιδείνωση της κατάστασής της και την απόφαση να φύγει από τα Τρίκαλα. Όλα φαίνεται να οδεύουν προς ένα προδιαγεγραμμένο τέλος.

Ωστόσο, ο ήρωας αυτού μυθιστορήματος δεν είναι η Ντόρα, αλλά ο Φώτης. Αυτόν επιλέγει να προβάλει ο Αρτινός, δικές του φωτογραφίες, όταν δεν είναι τοπία της Άμφισσας, δημοσιεύει, σ’ αυτόν αφιερώνει το βιβλίο. Αυτόν θρηνεί και όχι τον ανεκπλήρωτο, ουσιαστικά, έρωτα. «Ήταν γνωστή η σχέση του με κάποια Ντόρα, πολλά χρόνια πριν τον πρώτο του γάμο. Όταν το κουτάκι ανοίχθηκε ο Φώτης είχε ήδη ‘φύγει’. Πώς φεύγει κανείς; Πήρα τα γράμματα στην Αθήνα. Δεν μπορούσα να τα διαβάσω αμέσως. Έπρεπε να περάσει λίγος χρόνος, λίγος ακόμη, τα γράμματα ήξεραν να περιμένουν», μας λέει στην πρώτη σελίδα, ορίζοντας το πλαίσιο του λογοτεχνικού εγχειρήματός του. Κι εμείς δεν μπορούμε παρά να το αποδεχθούμε.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών, βιβλία 1/6/2019-30/11/2019

Δημοσιεύουμε τη λίστα με τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών βιβλία για ένα ολόκληρο εξάμηνο. Ρίξτε μια ματιά στην ενδιαφέρουσα λίστα που καλύπτει την περίοδο από 1/6/2019 έως 30/11/2019.
19.12.2019
Περισσότερα

Συνέντευξη με τη Νίτσα Μανωλά

Η Νίτσα Μανωλά με αφορμή το δίγλωσσο παραμύθι «Ο Συννεφούλης ταξιδεύει στην Ελλάδα», που έγραψε παρέα με τρεις ακόμα συγγραφείς και που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Υδροπλάνο, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
17.11.2019
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / The Dutch House

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

The Dutch House
10.11.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ