Έχουμε διαβάσει 3025 βιβλία

ΙΣΛΑ ΜΠΟΑ

20.05.2012
Συντάκτης: Βασιλική Χρίστη
email
ΙΣΛΑ ΜΠΟΑ
Εκδοτικός Οίκος
ΠΟΛΙΣ
Συγγραφέας
Κατηγορία
ISBN
978-960-435-337-8
Σελίδες
348

Ένας αγώνας επιβίωσης και το παιχνίδι της ζωής

Δέκα άνθρωποι από διαφορετικές χώρες φτάνουν σε ένα έρημο νησί, το Ίσλα Μπόα, για να λάβουν μέρος σε ένα τηλεοπτικό παιχνίδι επιβίωσης. Αντίθετα απ΄ό,τι συμβαίνει σε άλλα τηλεπαιχνίδια, γνωστά και στα καθ΄ ημάς, όπου νικητής αναδεικνύεται αυτός που θα καταφέρει στο τέλος να «διώξει» τους κυριότερους αντιπάλους του, εδώ, στο «Πείραμα του Ίσλα Μπόα», το στοίχημα είναι αυτοί οι άνθρωποι με διαφορετικό πολιτικό, πολιτισμικό, θρησκευτικό και οικονομικό υπόβαθρο να μπορέσουν να συνεργαστούν για το καλό της ομάδας. Βέβαια ο νικητής είναι κι εδώ ένας και το έπαθλο, ένα εκατομμύριο δολάρια, αρκετά δελεαστικό ώστε οι παίκτες να εγκαταλείψουν ό,τι έκαναν μέχρι τώρα και να τηρήσουν απόλυτη εχεμύθεια για τη συμμετοχή τους στο παιχνίδι.

Το παιχνίδι με τις δοκιμασίες και την επιβράβευση αρχίζει, αλλά σύντομα κάποια απρόβλεπτα γεγονότα θα ανατρέψουν όλα τα πλάνα και τον προγραμματισμό. Η Ιταλίδα Κάρλα και ο Πακιστανός Μοχάμεντ χάνονται σε μια καταιγίδα στη θάλασσα. Το νησί αποκόπτεται από τον υπόλοιπο κόσμο και ο σκηνοθέτης, ο ηθοποιός-τηλεπαρουσιαστής, οι τεχνικοί και οι βοηθοί τους βρίσκονται κι αυτοί χωρίς καμιά επικοινωνία με το κανάλι που έχει αναλάβει την παραγωγή και την εταιρία που το χρηματοδοτεί. Ο αγώνας για τη νίκη γίνεται πραγματικά αγώνας επιβίωσης - για όλους.

Ο αναγνώστης παρακολουθεί την εξέλιξη της ιστορίας μέσα από τις αφηγήσεις των παικτών: του μαύρου Καναδού σεφ, Ρέιμοντ Όκλι, της Κινέζας οικονομολόγου Φου Μινγκ Ξια, του Γερμανού Γιούργκεν Ντρέερ, της Λιβανέζας Ζέινα Αρίς, της Ελληνίδας Μάνιας Κορρέ και της Τερέζας Ααρόν από την Αργεντινή, του Κενυάτη Αμπέμπε Βανίρου και του Γάλλου Φρανσουά Ντιτό. Παρεμβάλλονται αποσπάσματα μιας συνέντευξης (με απρόβλεπτη, επίσης, τροπή) του τότε διευθυντή του καναλιού, Σάμυ Κόου σε μια νεαρή δημοσιογράφο. Μια μικρή αλλά ουσιώδη συμμετοχή έχει και η αφήγηση του παρουσιαστή-ηθοποιού Τίμοθι Μπιούμιλερ. Αυτός ο τρόπος αφήγησης επιτρέπει στο συγγραφέα να διανθίσει την πλοκή με την προσωπική ιστορία κάθε παίκτη και να αναδείξει τους λόγους που τον οδήγησαν να συμμετάσχει στο παιχνίδι. Δίνει, επίσης, στην αφήγηση ένταση και ρυθμό.

Αλλά ούτε και η σειρά των αφηγήσεων είναι τυχαία. Το ενδιαφέρον μετατίθεται όλο και περισσότερο από την εξέλιξη της ιστορίας πάνω στο νησί σε μια γενικότερη θεώρηση του παιχνιδιού, της αφήγησης, της ζωής εν γένει. Κι ενώ αυτό φαίνεται να είναι, κατά την άποψη της υπογράφουσας, το δυνατό σημείο του βιβλίου, μπορεί να θεωρηθεί ταυτόχρονα και η «αδυναμία» του: η σταδιακή εγκατάλειψη του αρχικού καμβά (ένα τηλεπαιχνίδι με ό,τι αυτό συνεπάγεται), για να αναδειχθεί συμπυκνωμένο στις τελευταίες σελίδες το φιλοσοφικό υπόβαθρο του συγγραφέα που χρησιμοποιεί το παιγνίδι ως πρόσχημα. Εύρημα ή αδυναμία της πλοκής; Ο αναγνώστης ας κρίνει.

Το «Ίσλα Μπόα» είναι ένα κοσμοπολίτικο βιβλίο που επιχειρεί μέσα από διαφορετικές φωνές να καταγράψει το σύγχρονο κόσμο.

Ο Χρήστος Αστερίου γεννήθηκε το 1971 στην Αθήνα. Έχει δημοσιεύσει τη συλλογή διηγημάτων «Το γυμνό της σώμα και άλλες παράξενες ιστορίες» (Πατάκης, 2003) και το μυθιστόρημα «Το ταξίδι του Ιάσονα Ρέμβη. Μια αληθινή ιστορία» (Πατάκης 2006). Επιμελήθηκε τις επιστολές του Δ. Π. Παπαδίτσα προς τον Ε. Χ. Γονατά «Να μου γράφεις έστω και βαδίζοντας» (Πατάκης, 2001) και μετέφρασε λογοτεχνικά και φιλοσοφικά βιβλία από τα γερμανικά (Κρίστα Βολφ, Χανς-Γκέοργκ Γκάνταμερ). Διηγήματά του έχουν συμπεριληφθεί σε διάφορες θεματικές ανθολογίες κι έχουν μεταφραστεί στα αγγλικά, στα γερμανικά, στα ιταλικά και στα σέρβικα.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Συνέντευξη με την Αγγελική Ράδου

Η Αγγελική Ράδου μιλάει στην Αφροδίτη Δημοπούλου και το Diavasame.gr με αφορμή το τελευταίο της βιβλίο "Φάντασμα στο χιόνι" (εκδόσεις Momentum).
26.04.2020
Περισσότερα

Συνέντευξη με τον Κύρο Πόντε

Ο Κύρο Πόντε, φιλολογικό ψευδώνυμο του Κυριάκου Σιδηρόπουλου, μιλάει στην Ευμορφία Ζήση και το Diavasame.gr, με αφορμή το τελευταίο του βιβλίο "Ένας περίεργος ξένος" (εκδόσεις Γκοβόστη).
29.03.2020
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / Platform Seven

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

Platform Seven
24.02.2020
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ