Έχουμε διαβάσει 3025 βιβλία

Ο ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΤΟΥ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟΥ

20.05.2012
Συντάκτης: Ευμορφία Ζήση
facebook email
Ο ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΤΟΥ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟΥ
Εκδοτικός Οίκος
ΕΣΤΙΑ
Συγγραφέας
Κατηγορία
ISBN
978-960-05-1524-4
Σελίδες
175

Ένα βιβλίο για το βιβλίο…

Ο Δημήτρης Φύσσας είναι πτυχιούχος Νεοελληνικής Φιλολογίας και Πολιτικών Επιστημών. Σήμερα ασχολείται με ιδιαίτερα μαθήματα Γλώσσας-Λογοτεχνίας, εταιρική και πολιτική επικοινωνία/κειμενογραφία, επιμέλεια κειμένων, λεξικογραφία, βιβλιοπαρουσίαση, αθηναιογραφία. Συνεργάζεται με τις εφημερίδες “Athens Voice” και “Athens Review of Books”. Μερικά από τα βιβλία του είναι «Η γενιά του Πολυτεχνείου», «Ένα βιογραφικό λεξικό» , «Αυστηρώς ακατάλληλον: Προγράμματα αθηναϊκών κινηματογράφων σεξ» , «Αγύριστο κεφάλι» (διηγήματα, Εστία 2004) κ.ά.

«Ζητείται άτομο με καλή φωνή και άρθρωση, για ανάγνωση λογοτεχνίας κοντά στην Κηφισιά. Αποκλείονται οι ηθοποιοί και κάθε είδους επαγγελματίες…».

Αυτή η μάλλον ασυνήθιστη αγγελία τράβηξε την προσοχή της ηρωίδας Βάλιας Σουρμελή, η οποία απογοητευμένη από τη δουλειά της στον ιδιωτικό τομέα και από τη ρουτίνα της καθημερινότητας, βρίσκει καταφύγιο ως αναγνώστρια λογοτεχνίας στη βίλα «Νούφαρο» της Λόρας Μπραΐμη, μιας καλλιεργημένης μεσήλικης αστής που έχει χάσει την όρασή της πριν από λίγο καιρό σε ένα δυστύχημα στο μετρό του Λονδίνου. Η Βάλια στην αρχή πηγαίνει τα απογεύματα στη βίλα και διαβάζει μεγαλόφωνα στη Λόρα λογοτεχνικά βιβλία που η ίδια της υποδεικνύει. Αργότερα, παραιτείται από τη δουλειά της στον ιδιωτικό τομέα και πηγαίνει στη βίλα όλη την ημέρα από Δευτέρα έως Παρασκευή βράδυ. Η Λόρα τη μυεί στη λογοτεχνία και η ζωή της Βάλιας αλλάζει ριζικά καθώς ανακαλύπτει τον κόσμο της ανάγνωσης και του βιβλίου και νιώθει ότι η σκέψη της διευρύνεται και αποκτά άλλες διαστάσεις, προσφέροντας ποιότητα στη ζωή της και κάνοντάς την να βρει στόχους και νόημα στην ύπαρξή της. Ταυτόχρονα αναπτύσσει στενή σχέση με τη Λόρα και όσους την υπηρετούν στη βίλα, με τους οποίους συζητά κάθε φορά τα υπό ανάγνωση βιβλία και τα μηνύματα που απορρέουν από αυτά. Παρατίθενται αποσπάσματα από τον Βαλτινό, τον Καβάφη, τον Καμί, τον Καρυωτάκη, τον Μοπασάν, τον Ροΐδη, τον Σάμπατο, τον Σπίνραντ, τον Τσάντλερ, τον Χατζή, τον Σολωμό.

Ωστόσο η Βάλια στην πορεία ανακαλύπτει ότι υπάρχει και άλλος αναγνώστης που επισκέπτεται τη βίλα μόνο τα Σαββατοκύριακα και προσπαθεί να έρθει σε επικοινωνία μαζί του για να διαλευκάνει το μυστήριο αυτό. Όταν της αποκαλύπτονται τα μυστικά της βίλας αναθεωρεί κάποιες σκέψεις της και παίρνει νέες αποφάσεις στη ζωή της.

Το μυθιστόρημα αυτό έχει ως θέμα του τη λογοτεχνία και θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι η κύρια πρωταγωνίστριά του. Μας μυεί στην αγάπη προς τη λογοτεχνία μέσω της πρωτότυπης ιστορίας της ηρωίδας, για την οποία η λογοτεχνία αποτέλεσε καθοριστικό σταθμό στη ζωή της. Επίσης, θίγεται το θέμα της ποιότητας και του απρόβλεπτου των ανθρώπινων σχέσεων. Ο συγγραφέας, ο οποίος αρκετές φορές κάνει αισθητή την παρουσία του μέσα στο μυθιστόρημα παραθέτοντας κάποιες σκέψεις του, εξυμνεί το μεγαλείο της λογοτεχνίας σε άρτια γλώσσα που ρέει αβίαστα και μας παρασύρει μαζί με την ιστορία της ηρωίδας σε θέματα και ζητήματα που απασχολούν όλους μας. Το μυθιστόρημα αυτό, παρά τη μικρή έκτασή του, είναι μεστό από ιδέες και νοήματα που δίνουν την ανάλογη βαρύτητα στην ποιότητά του. Με επιδέξια αριστοτεχνικό τρόπο ο συγγραφέας αφηγείται τα γεγονότα που προκαλούν αγωνία στους αναγνώστες όσον αφορά την πορεία που θα λάβουν. Ένα από τα πολλά μηνύματα που απορρέουν θα μπορούσε να είναι ότι η λογοτεχνία ομορφαίνει τη ζωή μας και η ιστορία της ζωή μας αντίστοιχα μπορεί να αποτελέσει ένα από τα καλύτερα μυθιστορήματα.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Συνέντευξη με την Αγγελική Ράδου

Η Αγγελική Ράδου μιλάει στην Αφροδίτη Δημοπούλου και το Diavasame.gr με αφορμή το τελευταίο της βιβλίο "Φάντασμα στο χιόνι" (εκδόσεις Momentum).
26.04.2020
Περισσότερα

Συνέντευξη με τον Κύρο Πόντε

Ο Κύρο Πόντε, φιλολογικό ψευδώνυμο του Κυριάκου Σιδηρόπουλου, μιλάει στην Ευμορφία Ζήση και το Diavasame.gr, με αφορμή το τελευταίο του βιβλίο "Ένας περίεργος ξένος" (εκδόσεις Γκοβόστη).
29.03.2020
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / Platform Seven

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

Platform Seven
24.02.2020
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ