Έχουμε διαβάσει 3010 βιβλία

ΠΟΙΟΙ ΑΚΟΥΝΕ ΑΚΟΜΑ ΤΖΑΖ

03.05.2012
facebook email
ΠΟΙΟΙ ΑΚΟΥΝΕ ΑΚΟΜΑ ΤΖΑΖ
Εκδοτικός Οίκος
ΚΕΔΡΟΣ
Συγγραφέας
Κατηγορία
ISBN
978-960-04-4181-2
Σελίδες
152

ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΟΣ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΣ-ΑΦΗΓΗΤΗΣ

Σε αυτές τις σύντομες, λακωνικές θα έλεγα, ιστορίες, ο προσεκτικός παρατηρητής-αφηγητής, που λειτουργεί ως περσόνα του διάσημου συγγραφέα και δημοσιογράφου Γιάννη Ν. Μπασκόζου, κι έχει ενίοτε το ίδιο μικρό όνομα με αυτόν, συνδέει αρμονικά δια της μουσικής και δη δια της ακοής, το μεταμοντέρνο ψηφιδωτό μιας νεοελληνικής κοινωνίας που μετράει τα κομμάτια της μετά την προβλέψιμη, αλλά αδόκητη, αποδόμηση που υπέστη, από την ηρωική γενιά του Πολυτεχνείου μέχρι τη σύγχρονη γενιά των 500 δυσεύρετων ευρώ. Μακράν τού να πολιτικολογεί, ο κάτοχος διδακτορικού διπλώματος στις ανθρωπιστικές επιστήμες παρατηρεί με προσοχή και σχολιάζει διακριτικά τα κοινωνικά δρώμενα, μέσα από ένα κυρίως αστικό τοπίο (με ελάχιστα επαρχιακά διαλείμματα). Οι ήρωές του ευαγγελίζονται ουτοπικές κοινωνίες, συναναστρέφονται ίσοις όροις άτομα του περιθωρίου, εγκληματίες και παρίες του λεγόμενου υποκόσμου, που είναι απλώς παραπροϊόντα –για να μην πω παράπλευρες απώλειες–, ενός συστήματος εκμετάλλευσης της ανθρώπινης μονάδας.

Στο επίπεδο της τεχνικής, κυριαρχεί ο εσωτερικός αφηγηματικός φακός σε συνδυασμό με τα εξωτερικά «μακρινά» πλάνα σε ένα λούμπεν προλεταριάτο, που σπανίως παρελαύνει πλέον από τις σύγχρονες αφηγηματικές πέννες της λογοτεχνίας, η οποία στράφηκε στη φυγή σε ουτοπικές ή φανταστικές καταστάσεις.

Σπανίως ένας αφηγητής δεν αυτοψυχαναλύεται ή δεν γίνεται βορρά στο εύκολο νυστέρι του ψυχολογούντος αναγνώστη, που νομίζει εαυτόν (ή είναι) επαρκής. Ο Γιάννης Ν. Μπασκόζος, που σπούδασε Μαθηματικά, έχει μια αυστηρή δομή στα έργα του και μια προσεκτική απόσταση από τους ήρωές του. Μακράν του να είναι παντογνώστης-αφηγητής, αποφεύγει τις εύκολες συναισθηματικές ταυτίσεις, διατηρεί τη φιλάνθρωπη αποστασιοποίησή του κι εφαρμόζει τον ουμανισμό περισσότερο ως επιστήμη παρά ως θρησκεία. Εν ολίγοις, είναι πρωτότυπος, δοκιμασμένος. Η σίγουρη πέννα του γλιστράει χωρίς (φανερά) εμπόδια στο χαρτί και η ανάγνωση κυλάει απρόσκοπτα, χωρίς να είναι ως εκ τούτου εύκολη.

Μια γραφή που μακάρι να δημιουργήσει σχολή και να εξασφαλίσει επιγόνους, γιατί κουραστήκαμε από τις ναρκισσιστικές, απολίτικες κι ατομικιστικές ασυναρτησίες διαφόρων γερασμένων εφήβων.

Ο Γιάννης Ν. Μπασκόζος είναι ένας νέος «παλαιός» συγγραφέας, προσεκτικών και μετρημένων επιδόσεων, χωρίς υψιπετείς ματαιοδοξίες κι ανέξοδους πειραματισμούς. Αξίζει να διαβαστεί αυτή του η συλλογή διηγημάτων με προσοχή, κατανυκτικά.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Συνέντευξη με τον Κύρο Πόντε

Ο Κύρο Πόντε, φιλολογικό ψευδώνυμο του Κυριάκου Σιδηρόπουλου, μιλάει στην Ευμορφία Ζήση και το Diavasame.gr, με αφορμή το τελευταίο του βιβλίο "Ένας περίεργος ξένος" (εκδόσεις Γκοβόστη).
29.03.2020
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / Platform Seven

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

Platform Seven
24.02.2020
Περισσότερα

Τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών, βιβλία 1/6/2019-30/11/2019

Δημοσιεύουμε τη λίστα με τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών βιβλία για ένα ολόκληρο εξάμηνο. Ρίξτε μια ματιά στην ενδιαφέρουσα λίστα που καλύπτει την περίοδο από 1/6/2019 έως 30/11/2019.
19.12.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ