Έχουμε διαβάσει 2956 βιβλία

ΟΙ ΦΩΝΕΣ ΤΩΝ ΒΡΑΧΩΝ

19.04.2012
Συντάκτης: Στέφανος Ξένος
facebook twitter linkedin email
ΟΙ ΦΩΝΕΣ ΤΩΝ ΒΡΑΧΩΝ
Εκδοτικός Οίκος
ΒΕΡΓΙΝΑ
Συγγραφέας
Κατηγορία
ISBN
978-960-9523-20-2
Σελίδες
114

«Αν τον άνθρωπο τον φτιάχνει η λογική, το αίσθημα είναι εκείνο που τον οδηγεί.» Ζαν-Ζακ Ρουσώ

Οι συλλογές διηγημάτων πάντοτε κεντρίζουν το ενδιαφέρον. Ιστορίες διαφορετικών χαρακτήρων, ποικίλες καταστάσεις και ένα κοινό στοιχείο, που αποτελεί το συνδετικό ιστό μεταξύ τους.

Η συλλογή διηγημάτων του Γιάννη Νικολόπουλου αποτελείται από 17 διηγήματα, στα οποία κεντρικός πρωταγωνιστής είναι ο άνθρωπος, ως μονάδα και ως μέρος του συνόλου. Στις ιστορίες της συλλογής υπάρχουν χαρακτήρες που ερωτεύονται, παλεύουν με τη ζωή, αγγίζουν τα όρια της τρέλας, βιώνουν τη μοναξιά και γνωρίζονται με τον θάνατο.

Πρόσωπα που δεν εμφανίζονται στο προσκήνιο των γεγονότων, παρά στέκονται στο περιθώριο μιας κοινωνίας, που δεν έχει τίποτα να τους δώσει, μόνο τους ρουφάει την ψυχή σταδιακά και μεθοδευμένα Καταστάσεις που οι περισσότεροι έχουμε αφουγκραστεί τις στιγμές εκείνες της πνευματικής διαύγειας και συνεύρεσης με τον εσωτερικό μας κόσμο.

Υπαρξιακά ζητήματα, μοναξιά, θάνατος, έρωτας, ελπίδες και όνειρα, είναι μερικά από τα σημεία όπου επικεντρώνεται στη συλλογή του ο Γιάννης Νικολόπουλος. Η δύναμη της σιωπής, η προσμονή της ελπίδας, η αναζήτηση του φωτός, το κρύψιμο στο σκοτάδι, είναι μια διαδικασία αμφιταλάντευσης που αφορά τον περισσότερο, αν όχι ολόκληρο, τον κόσμο. Και από αυτήν την άποψη στο βιβλίο «Οι φωνές των βράχων» θα βρει ο καθένας τη δική του αντιστοιχία, τον δικό του εσωτερικό αναβρασμό.

Τα διηγήματα είναι γραμμένα σε πρωτοπρόσωπη και τριτοπρόσωπη αφήγηση. Η ροή είναι γρήγορη και η γλώσσα καθημερινή και οικεία. Οι χαρακτήρες διέπονται από κοινά στοιχεία μεταξύ τους, ενώ οι διάλογοι είναι άμεσοι και ουσιώδεις. Το ύφος του συγγραφέα είναι λιτό και στακάτο, προσδίδοντας στο κείμενο την αίσθηση της αμεσότητας. Επίσης θετικό στοιχείο είναι ότι οι προσωποκεντρικές διαστάσεις και όχι ένα πλουραλιστικό φόντο, αποτελούν σημείο έλξης για τις συλλογές διηγημάτων, όπως συμβαίνει και στην παρούσα. Το μόνο που θα μπορούσα να σημειώσω ως παρατήρηση είναι ότι ορισμένα διηγήματα θα προτιμούσα να είναι λίγο μεγαλύτερα, διότι αφήνουν μια γεύση ανεκπλήρωτου.

Πρόκειται για ένα βιβλίο που στοιχειοθετεί επιτυχημένα την αγωνία του σύγχρονου ανθρώπου μέσα στο χάος του συνόλου, αλλά και την αναζήτησή του για τη χαραμάδα εκείνη που θα γεμίσει με φως την καθημερινότητά του, ακόμα και αν αυτό το φως διαρκέσει για μια στιγμή.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / The Dutch House

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

The Dutch House
10.11.2019
Περισσότερα

Συνέντευξη με την Ειρήνη Δερμιτζάκη

Η Ειρήνη Δερμιτζάκη, με αφορμή το βιβλίο της «Γεννημένος Λούζερ» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Εύμαρος, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
20.10.2019
Περισσότερα

Τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών, βιβλία 1/12/2018-31/5/2019

Δημοσιεύουμε τη λίστα με τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών βιβλία για ένα ολόκληρο εξάμηνο. Ρίξτε μια ματιά στην ενδιαφέρουσα λίστα που καλύπτει την περίοδο από 1/12/2018 έως 31/5/2019.
03.06.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ