Έχουμε διαβάσει 2992 βιβλία

Η ΑΓΚΟΥΣΑ

03.04.2012
Συντάκτης: Στέφανος Ξένος
facebook twitter linkedin email
Η ΑΓΚΟΥΣΑ
Εκδοτικός Οίκος
NOVELBOOKS
Συγγραφέας
Κατηγορία
ISBN
978-960-99896-3-3
Σελίδες
291

«Έρχονται φορές που για να καταλάβεις πόση πατρίδα σου ανήκει, αρκεί να κοιτάξεις τι νούμερο λιωμένα παπούτσια φοράς.»

(Απόσπασμα από το βιβλίο)

Ένα από τα διαχρονικότερα θέματα στην ιστορία της λογοτεχνίας –και όχι μόνο–, είναι ο έρωτας δυο ανθρώπων σε διάφορες χρονικές και τοπικές συγκυρίες. Και πρόκειται για ένα θέμα που σε οποιαδήποτε έκφρασή του πάντοτε έλκει το κοινό.

Όταν το 1967 διώκονται από την Κωνσταντινούπολη και οι εναπομείνασες οικογένειες Ελλήνων, ο Λευτέρης Αμπατζόγλου φτάνει στην Ελλάδα, που ήδη βρίσκεται υπό δικτατορικό καθεστώς. Ο εγκλιματισμός για την προσφυγική οικογένεια έχει αντιξοότητες, καθώς προσπαθούν να αφήσουν πίσω τον ξεριζωμό. Λίγα χρόνια μετά ο Λευτέρης πηγαίνει στην Κύπρο για να τραγουδήσει ως μέλος μιας παιδικής χορωδίας από τον Πειραιά, προσκεκλημένοι από τον Αρχιεπίσκοπο Μακάριο. Εκεί θα συναντήσει τη Μάχη, μια νεαρή κοπέλα που τον μαγνητίζει από την πρώτη στιγμή. Δίνουν ραντεβού αργότερα, όμως οι συγκυρίες τούς κρατούν μακριά τον ένα από τον άλλο.

Λίγο πριν την τουρκική εισβολή, ο Λευτέρης υπηρετεί στην ΕΛΔΥΚ. Η συνάντησή του με τη Μάχη γίνεται τυχαία, ενώ η επίθεση του Τούρκων έχει αρχίσει. Χάνονται ξανά, για να βρεθούν μήνες αργότερα και να φύγουν για την Ελλάδα. Επιστρέφοντας στην Ελλάδα ο Λευτέρης, που έχει κηρυχθεί αγνοούμενος, μαθαίνει πως καταζητείται από την Κρατική Υπηρεσία Πληροφοριών ως «επικίνδυνος δια την εθνικήν ασφάλειαν της χώρας». Και τότε ο αγώνας των δύο νέων να κρατηθούν μαζί και να διατηρήσουν άσβεστη τη φλόγα της αγάπης τους γίνεται δύσκολος και επικίνδυνος.

Το μυθιστόρημα του Θοδωρή Τσάκωνα έχει γρήγορη ροή, ενώ η γλώσσα είναι απλή και μεστή. Το βιβλίο είναι χωρισμένο σε μικρά κεφάλαια, που δεν κουράζουν τον αναγνώστη και τον ωθούν να διαβάζει συνεχώς, όλο και περισσότερο. Οι χαρακτήρες είναι πειστικοί, ενώ οι διάλογοι, λιτοί, προωθούν την εξέλιξη της ιστορίας.

Από τα πιο θετικά στοιχεία του βιβλίου είναι η εικόνα της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο, που αποδίδεται παραστατικά τόσο μέσω των ηρώων, όσο και από τις εικόνες που παρουσιάζονται στο φόντο. Επίσης, εξαιρετική είναι και η απεικόνιση της Ελλάδας στα μέσα της δεκαετίας του ’70.

Λεπτομέρειες που θα μπορούσαν να διορθωθούν, θα μπορούσα να βρω, όμως κρίνω ότι ούτε θα άλλαζαν πολύ το αποτέλεσμα, ούτε θα ενδυνάμωναν την αίσθηση που απομένει στο τέλος, διαβάζοντας ένα τέτοιο καλό βιβλίο.

Επειδή όμως, εκείνο που με εξίταρε πραγματικά ήταν το τέλος του βιβλίου, ως κατακλείδα θα παραθέσω μια φράση από το οπισθόφυλλο : «καθένας βιώνει τη δική του πραγματικότητα, διαμορφώνοντας μια ξεχωριστή αλήθεια για την τύχη του ήρωα. Τι συμβαίνει, όμως, όταν όλες αυτές οι διαφορετικές αλήθειες συναντώνται;»

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών, βιβλία 1/6/2019-30/11/2019

Δημοσιεύουμε τη λίστα με τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών βιβλία για ένα ολόκληρο εξάμηνο. Ρίξτε μια ματιά στην ενδιαφέρουσα λίστα που καλύπτει την περίοδο από 1/6/2019 έως 30/11/2019.
19.12.2019
Περισσότερα

Συνέντευξη με τη Νίτσα Μανωλά

Η Νίτσα Μανωλά με αφορμή το δίγλωσσο παραμύθι «Ο Συννεφούλης ταξιδεύει στην Ελλάδα», που έγραψε παρέα με τρεις ακόμα συγγραφείς και που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Υδροπλάνο, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
17.11.2019
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / The Dutch House

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

The Dutch House
10.11.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ