Έχουμε διαβάσει 3028 βιβλία

ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥ ΣΠΑΡΤΑΚΟΥ

03.04.2012
Συντάκτης: Αγγέλα Γαβρίλη
facebook email
ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥ ΣΠΑΡΤΑΚΟΥ
Εκδοτικός Οίκος
ΚΕΔΡΟΣ
Συγγραφέας
Κατηγορία
ISBN
978-960-04-4256-4
Σελίδες
303

«Άκου, περνάει η στρατιά του Σπάρτακου...»

Γενικά, δεν είμαι σύμφωνη με το να εκδίδονται τα ημιτελή έργα των συγγραφέων μετά θάνατον. Θεωρώ ότι, εφόσον ο συγγραφέας δεν μπορεί να δώσει την έγκρισή του, δεν είναι πρέπον. Αλλά «Τα παιδιά του Σπάρτακου» της Διδώς Σωτηρίου είναι η εξαίρεση στον παραπάνω κανόνα: γιατί διαβάζουμε ένα έργο που η συγγραφέας δεν είχε εγκαταλείψει αλλά το πάλευε μέχρι τη δεκαετία του '90, δεν κατόρθωσε όμως να το ολοκληρώσει. Επιπλέον, κι αυτό είναι το σημαντικότερο, έστω και σε ατελή μορφή, είναι ένα αξιόλογο μυθιστόρημα-τοιχογραφία της κοινωνικής και πολιτικής ιστορίας της Ελλάδας, από τις πρώτες δεκαετίες του εικοστού αιώνα έως τη μετεμφυλιακή περίοδο.

Από τα χωριά της Θράκης μέχρι την Αθήνα, ακολουθούμε την ιστορία μιας οικογένειας αγροτών που αγωνίζονται να επιβιώσουν ενώ εμπλέκονται στην περιπέτεια της Αριστεράς, με τους πολιτικούς αγώνες, τις εξορίες, τις φυλακίσεις, το αδιάκοπο κυνηγητό. Αν και πρόκειται σαφώς για ένα κείμενο πολιτικοποιημένο -το ένα ζευγάρι των ηρώων «ενσαρκώνει» τους Νίκο Μπελογιάννη και Έλλη Παππά, αδερφή της συγγραφέως-, είναι κυρίως ένα δυνατό ανθρώπινο δράμα και «ένα έργο ζωντανών χαρακτήρων στους οποίους αποτυπώνονται υπαρκτοί ανθρώπινοι τύποι», όπως σημειώνει εύστοχα στον πρόλογο η Έρη Σταυροπούλου, που έκανε και τη φιλολογική επιμέλεια του κειμένου.

Οι ατέλειες και τα κενά στην αφήγηση είναι βέβαια εμφανή κι είναι πραγματικά κρίμα που το μυθιστόρημα δεν ολοκληρώθηκε γιατί, συμφωνώ απολύτως με την κ. Σταυροπούλου, θα γινόταν ισάξιο με τα «Ματωμένα Χώματα». Όμως αυτά τα κενά αναπληρώνονται από τους χαρακτήρες -και είναι μεγάλος ο αριθμός των προσώπων του βιβλίου- και τις καταστάσεις που ζουν: ακραίες και δύσκολες, αναγνωρίζονται από τον σύγχρονο αναγνώστη (από τις αφηγήσεις των μεγαλυτέρων) και εντυπώνονται βαθύτατα στον ψυχισμό του, διαμέσου του λυρισμού και της δύναμης των εικόνων που πλάθει η συγγραφέας. Επιπροσθέτως, σε μια εποχή όπου όλα έχουν καταρρεύσει, η ηθική και οι αξίες που προτείνει η Σωτηρίου δεν μοιάζουν πια ξεπερασμένες: αντίθετα, μοιάζουν ξανά αναγκαίες.

Τα παιδιά του Σπάρτακου, τα πιτσιρίκια που διέσχιζαν φορώντας ξύλινα τσόκαρα τους δρόμους, πριν ακόμα ξημερώσει, για να πιάσουν δουλειά στα σηροτροφεία της Θράκης, είναι εκείνα που έδωσαν τον τίτλο του βιβλίου. Και η αφήγηση τής Βασιλιώς στο κλείσιμο του κειμένου, ενός τέτοιου παιδιού που τιμώρησε με εγκαύματα ο επιστάτης επειδή έπαιζε με την κούκλα της «εν ώρα δουλειάς», είναι τόσο αυθεντικά συγκινητική και ανθρώπινη, που αποτελεί έναν εξαιρετικό επίλογο. Επίλογο; Όχι, η φράση που ταιριάζει είναι «Συνεχίζεται».

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Συνέντευξη με την Αγγελική Ράδου

Η Αγγελική Ράδου μιλάει στην Αφροδίτη Δημοπούλου και το Diavasame.gr με αφορμή το τελευταίο της βιβλίο "Φάντασμα στο χιόνι" (εκδόσεις Momentum).
26.04.2020
Περισσότερα

Συνέντευξη με τον Κύρο Πόντε

Ο Κύρο Πόντε, φιλολογικό ψευδώνυμο του Κυριάκου Σιδηρόπουλου, μιλάει στην Ευμορφία Ζήση και το Diavasame.gr, με αφορμή το τελευταίο του βιβλίο "Ένας περίεργος ξένος" (εκδόσεις Γκοβόστη).
29.03.2020
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / Platform Seven

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

Platform Seven
24.02.2020
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ