Έχουμε διαβάσει 3028 βιβλία

ΜΝΗΜΗ ΑΠΟ ΜΕΛΑΝΙ

29.02.2012
Συντάκτης: Ευμορφία Ζήση
facebook email
ΜΝΗΜΗ ΑΠΟ ΜΕΛΑΝΙ
Εκδοτικός Οίκος
ΔΙΟΠΤΡΑ
Συγγραφέας
Κατηγορία
ISBN
978-960-364-444-6
Σελίδες
542

Η μνήμη αποκαλύπτει…

Ο Βασίλης Βασιλικός είναι ο πιο πολυμεταφρασμένος Έλληνας πεζογράφος μετά τον Νίκο Καζαντζάκη. Έχει εκδώσει περισσότερους από 120 αυτοτελείς τόμους βιβλίων. Ο ίδιος δηλώνει ότι το βιβλίο του «Μνήμη από μελάνι» δεν αποτελεί αυτοβιογραφία, αλλά φιλολογικές αναμνήσεις. Επίσης, το χαρακτηρίζει «σαν ηλιοβασιλέματα γεμάτα αναμνήσεις» ή «σαν φύλλα του φθινοπώρου». Ο ίδιος προτείνει την ειρωνική ανάγνωση του όρου «φιλολογικές αναμνήσεις». Εμμένει στη διαφορά του όρου λογοτέχνης από τον όρο συγγραφέας. Λογοτέχνης είναι μια γενικότητα που δε σημαίνει απολύτως τίποτα, όπως και ο όρος τεχνολόγος. Υποτίθεται ότι όποιος δημοσιεύει το κάνει για να φτάσει το βιβλίο του σε κάποιον τρίτο. Γι΄ αυτό και δεν αποκαλείται γραφέας αλλά συγγραφέας. Για τον ίδιο η συγγραφική εργασία είναι επίπονη και πολύωρη σε καθημερινή βάση. Είναι μια εργασία που απαιτεί πλήρη αφοσίωση και πολύ κόπο. Δεν είναι μόνο θέμα εμπνεύσεως και ταλέντου. Ο συγγραφέας σύμφωνα με τον Αριστοτέλη Σαϊνη στο βιβλίο αυτό μιλάει για όλους και για όλα και κυρίως για τον εαυτό του σαν ένα πρόσωπο ενός μυθιστορήματος.

Καταρχήν το βιβλίο αυτό μοιάζει με μυθιστόρημα με πρωταγωνιστή τον ίδιο και μέσω αυτού συστήνεται στο αναγνωστικό του κοινό παραθέτοντας προσωπικές στιγμές του παρελθόντος ιδωμένες από την τωρινή συγγραφική του ματιά. Μας παρουσιάζει τα σημαντικότερα στάδια της πορείας της ζωής του με έμφαση στη συγγραφική του πορεία. Το βιβλίο αποτελείται από 12 κεφάλαια χωρίς όμως ξεκάθαρη αρχή, μέση και τέλος. Όπως δηλώνει ο ίδιος, δεν του αρέσει η παρατακτική αφήγηση και προτιμά την παλινδρομική, όπως λειτουργεί η μνήμη και αυτό εφαρμόζει. Παράλληλα με την προσωπική ιστορία του, μας παραθέτει στιγμές από τη νεοελληνική ιστορία που σημάδεψαν καθοριστικά τον ελληνικό τόπο και την ιστορία του, όπως τα βίωσε ο ίδιος δίπλα σε πολύ επιφανή πρόσωπα, όπως τον Κ. Καραμανλή, τον Α. Παπανδρέου, τον Θ. Αγγελόπουλο και άλλους. Διεισδύει και παραθέτει στιγμές μέσω των οποίων αποκαλύπτεται στα μάτια του αναγνώστη ένα μέρος της αλήθειας και έτσι κατανοεί μέσω αυτών γεγονότα και καταστάσεις της ιστορίας του έθνους.

Τα βιβλία του τα γράφει ενώ γίνονται τα γεγονότα. Κάνει το παρόν παρελθόν. Αντίθετα, δεν μπορεί να κάνει το παρελθόν παρόν και να το ξαναζωντανέψει. Γι΄ αυτό ποτέ δεν ασχολήθηκε με την ιστορία. Πολλές φορές στο βιβλίο του «Μνήμη από μελάνι» καταλήγει σε συμπεράσματα φιλοσοφικού περιεχομένου, όπως στη σελ. 171, όπου αναφέρει ότι λυπάται μόνο εκείνους που έρχονται και δεν θα ξέρουν τη γεύση της ντομάτας, τη γεύση του γραπτού με το χέρι, το ονειροπόλημα σ΄ ένα τρένο που καθυστερεί. Στη σελ. 137 αναφέρει τη συζήτηση που είχε με τον Θεόδωρο Αγγελόπουλο σχετικά με την τέχνη, στη σελ. 400 πώς έπεισε τον Οδυσσέα Ελύτη να κάνει δήλωση για τη δολοφονία το Λαμπράκη και στη σελίδα 255 αναφέρει πώς ο Παπανδρέου έφτασε να μισεί την τέχνη και τους καλλιτέχνες.

Στην ιστορία του αυτή τοποθετεί ενδιάμεσα και αποσπάσματα από την ιστορία του κύριου Μαρούλη, ο οποίος του μοιάζει. Έτσι ο Βασίλης Βασιλικός μας δίνει την ευκαιρία μέσα από μια παλινδρομική αφήγηση προσωπικών του στιγμών και παράλληλη παράθεση της ιστορίας του κύριου Μαρούλη, να γνωρίσουμε τις πτυχές της προσωπικότητάς του και να διεισδύσουμε εις βάθος.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Συνέντευξη με την Αγγελική Ράδου

Η Αγγελική Ράδου μιλάει στην Αφροδίτη Δημοπούλου και το Diavasame.gr με αφορμή το τελευταίο της βιβλίο "Φάντασμα στο χιόνι" (εκδόσεις Momentum).
26.04.2020
Περισσότερα

Συνέντευξη με τον Κύρο Πόντε

Ο Κύρο Πόντε, φιλολογικό ψευδώνυμο του Κυριάκου Σιδηρόπουλου, μιλάει στην Ευμορφία Ζήση και το Diavasame.gr, με αφορμή το τελευταίο του βιβλίο "Ένας περίεργος ξένος" (εκδόσεις Γκοβόστη).
29.03.2020
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / Platform Seven

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

Platform Seven
24.02.2020
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ