Έχουμε διαβάσει 3022 βιβλία

Ο ΥΠΝΟΣ ΤΩΝ ΑΓΑΛΜΑΤΩΝ

29.02.2012
Συντάκτης: Στέφανος Ξένος
facebook twitter linkedin email
Ο ΥΠΝΟΣ ΤΩΝ ΑΓΑΛΜΑΤΩΝ
Εκδοτικός Οίκος
ΚΑΛΕΝΤΗΣ
Συγγραφέας
Κατηγορία
ISBN
978-960-219-240-5
Σελίδες
266

«Όποιος παλεύει με τέρατα, πρέπει να προσέξει μη γίνει και ο ίδιος τέρας. Κι όταν κοιτάζει πολύ ώρα μια άβυσσο, η άβυσσος κοιτάζει κι αυτή μέσα του.» (Κεφ. 14) Φρήντριχ Νίτσε

Φαντάζομαι ότι λίγο-πολύ οι περισσότεροι από εμάς έχουμε επισκεφτεί ένα μουσείο, κάποιον αρχαιολογικό χώρο, κοιτάζοντας αποσβολωμένοι τα εκθέματα και τα αγάλματα. Στεκόμαστε καθηλωμένοι ατενίζοντας τη ζωντανή ιστορία του ανθρώπου, προσπαθώντας να υφάνουμε τη γέφυρα ανάμεσα στο παρόν και το παρελθόν.

Τι θα συνέβαινε, όμως, αν τα αγάλματα άρχιζαν να καταστρέφονται το ένα μετά το άλλο και να γίνονται συντρίμμια. Η Νίκη της Σαμοθράκης, ο Δαβίδ του Μιχαήλ Αγγέλου, η Γοργόνα της Κοπεγχάγης;

Ο κόσμος έκπληκτος βλέπει τα ιστορικά κειμήλια να διαλύονται σε μια στιγμή. Στα δελτία ειδήσεων γίνεται λόγος για μια νέα μέθοδο τρομοκρατίας. Οι άνθρωποι συρρέουν να δουν από κοντά ό,τι έχει απομείνει. Τα σενάρια συνωμοσίας περί παγκόσμιας κυβέρνησης γίνονται ολοένα και πιο έντονα. Η αναρχία εμφανίζεται στις κοινωνίες και οι κυβερνήσεις προσπαθούν να διατηρήσουν την τάξη.

Το χάος έχει επέλθει. Εκείνο όμως που είναι ακόμα πιο τρομακτικό είναι η διάλυση των δεσμών με το παρελθόν. Ο άνθρωπος στέκει μετέωρος στον παρόντα χρόνο, βλέποντας να χάνει την πορεία του στο χρόνο και τελικά την ταυτότητά του.

Ξεκινώντας να διαβάζω το βιβλίο, πίστεψα ότι θα είναι δομημένο πάνω στο κλασικό μοτίβο, ένας κεντρικός ήρωας και γύρω ο κόσμος να καταστρέφεται. Απεναντίας στόχος του βιβλίου είναι να καταδείξει τον πανικό, τη συνωμοσιολογία, την απουσία της ιστορικής ταυτότητας του ανθρώπου σε ένα ευρύτερο επίπεδο. Και αυτό το επιτυγχάνει σε πολύ καλό βαθμό, ακόμα και αν η επικέντρωση σ’ ένα πρόσωπο και η ταύτιση μαζί του δεν είναι κάτι που απασχολεί ούτε τον συγγραφέα ούτε τελικά και τον αναγνώστη.

Οι χαρακτήρες ενέχουν τα στοιχεία του σύγχρονου ανθρώπου, ενώ οι διάλογοι, απλοί και σε καθημερινή γλώσσα, πείθουν ακόμα περισσότερο τον αναγνώστη για το αληθοφανές της μυθιστορίας. Επίσης, τόσο η σημειολογία σε όλο το βιβλίο, όσο και η αληθοφάνεια των στοιχείων, δίνουν ένα χαρακτήρα ρεαλιστικό και διαμορφώνουν την αίσθηση και την ανάγκη του χρόνου και στα τρία επίπεδα, παρελθόν, παρόν και μέλλον. Το έργο χωρίζεται σε κεφάλαια, όπου το πολύ ενδιαφέρον είναι τα αποφθέγματα από διάφορους ανθρώπους του πνεύματος.

Ένα ιδιαίτερο βιβλίο, που διαβάζεται πολύ ευχάριστα, ενώ παράλληλα επιτυγχάνει το στόχο του, να προκαλέσει την ανησυχία για τη θέση του ανθρώπου στην ιστορία αλλά και στη σύγχρονη εξέλιξη.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Συνέντευξη με την Αγγελική Ράδου

Η Αγγελική Ράδου μιλάει στην Αφροδίτη Δημοπούλου και το Diavasame.gr με αφορμή το τελευταίο της βιβλίο "Φάντασμα στο χιόνι" (εκδόσεις Momentum).
26.04.2020
Περισσότερα

Συνέντευξη με τον Κύρο Πόντε

Ο Κύρο Πόντε, φιλολογικό ψευδώνυμο του Κυριάκου Σιδηρόπουλου, μιλάει στην Ευμορφία Ζήση και το Diavasame.gr, με αφορμή το τελευταίο του βιβλίο "Ένας περίεργος ξένος" (εκδόσεις Γκοβόστη).
29.03.2020
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / Platform Seven

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

Platform Seven
24.02.2020
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ