Έχουμε διαβάσει 2998 βιβλία

ΚΑΥΤΗ ΣΟΥΠΑ

16.09.2007
Συντάκτης: Τούλα Ρεπαπή
email
ΚΑΥΤΗ ΣΟΥΠΑ
Εκδοτικός Οίκος
ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ
Συγγραφέας
Κατηγορία
ISBN
978-960-442-817-5
Σελίδες
261

"Μια ασύνδετη αρμονία"
                ή
Εικόνες κάτω από το τραπέζι σε πρώτο πλάνο.

Ο Δημήτρης Μητσοτάκης μουσικός, η ψυχή του συγκροτήματος Ενδελέχεια, μας γίνεται γνωστός και στο χώρο του βιβλίου με το  ΚΑΥΤΗ ΣΟΥΠΑ.

Πρωταγωνιστής αυτός και ο εσωτερικός του κόσμος. Μέσα από ασύνδετα και όμως τόσο συνδεδεμένα διηγήματα, από τα παιδικά του χρόνια μέχρι σήμερα, γίνεται ο καθρέπτης μιας κοινωνίας που έφυγε και της οποίας, ίσως να είναι από τους τελευταίους μάρτυρες,  Με γεγονότα άλλοτε πραγματικά, φανταστικά, ή ανατρεπτικά, αναφέρεται,  σε όλους  όσους  υπήρξαν στη ζωή του για να τον μάθουν να έχει χώρο μέσα του, για  τον έρωτα, τη φιλία, την ελπίδα, τη φαντασία, τ΄άστρα, την απάτη, το θάρρος, το φόβο, τη νοσταλγία, τα όνειρα, τα φαντάσματα, τις προσδοκίες, τη μαγκιά, τη μουσική, το θάνατο, το ξεσπίτωμα, το απαγορευμένο, το εξωπραγματικό, την πλάκα, το θυμό, την εκδίκηση. Στην τελευταία μένει λίγο παραπάνω με δύο πολύ δυνατά κείμενα το Η Συνταγή και το Πρέπει να φύγεις, όπου η εκδίκηση προβάλλει σαν η Κάθαρση για την ψυχική του ίαση.
Οι προσωπικοί λαβύρινθοι, ίσως και τεχνητοί, καθώς και  τα αδιέξοδα δεν λείπουν. Ούτε το φάντασμα του Δάσκαλου/ Προφήτη, που εμφανίζεται κάθε φορά για να τον κάνει να μετρήσει και να αυτομετρηθεί.  Η ευφυής δομή και σύλληψη των κειμένων Ο Πύργος  και το 30Χ7, αποδεικνύουν το ένα την μαεστρία του στην χρήση της γλώσσας με την οποία δομεί κτίσματα και το άλλο την καταγραφή του χρόνου, με  την πληκτική επανάληψη του. Ενώ το ανατρεπτικό εισαγωγικό κείμενο Τα εγκλήματα θα μπορούσε να λεγόταν, Τα εγκλήματα που μου έγιναν.
Ωστόσο το σύνολο των διηγημάτων μοιάζει σαν ένα παιχνίδι, όπου το «ποδοσφαιράκι» γίνεται γήπεδο ζωής που άλλοι χάνουν, άλλοι κερδίζουν και μετά φεύγουν.

Με χρήση γλώσσας πληθωρικής ανάλογης της προσωπικότητάς του, η οποία άλλοτε φορά το κοστούμι της ευπρέπειας, άλλοτε σαν ξυπόλυτο αλητάκι τρέχει στους δρόμους και σπάζει τζάμια και άλλοτε με το θράσος της εφηβείας βγάζει την γλώσσα της στην κοινωνία, αναδεικνύει τον πλούτο της, με μέτρο. Ακόμη και η αθυροστομία προβάλλει σαν μια πλευρά της  γλώσσας η οποία έρχεται να τονίσει δύο αντίθετες ιδιότητές του συγγραφέα, τον Ρεαλισμό και την τρυφερότητα. Εμφανέστατες στα κείμενα του. Επίσης και το χιούμορ, ενίοτε πικρό, έχει μεγάλη θέση, με αποτέλεσμα ο αναγνώστης να παίρνει με κάθε τρόπο την απόλαυση. 
Μικρές κοφτές προτάσεις δίνουν ζωντάνια και ταχύτητα στα κείμενα κάνοντας σε μερικές φορές να νοιώθεις τον ρυθμό της ανάσας του συγγραφέα, που άλλοτε δομεί και άλλοτε δεν διστάζει να αποδομεί τον εαυτόν του. Κείμενα μουσικά, νωθρά ή γρήγορα,  όμως πλήρη αρωμάτων, εικόνων και συναισθημάτων.
Τέλος θα μπορούσαμε  να πούμε ότι το σύνολο των διηγημάτων είναι ένα πλυσταριό που βγάζει μόνο ασπρόρουχα, ή μια καταγραφή  γεγονότων σαν Σούπα χυμένα, γεμάτα πάθος. Καυτά. Νομίζω, πως τον Πήραμε πρέφα και μας άρεσε.
Τα εμπνευσμένα σκίτσα του Γιώργου Τσεριώνη, συντροφεύουν άριστα τα κείμενα απεικονίζοντας τις ελλειπτικές μάσκες του συγγραφέα.

 

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών, βιβλία 1/6/2019-30/11/2019

Δημοσιεύουμε τη λίστα με τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών βιβλία για ένα ολόκληρο εξάμηνο. Ρίξτε μια ματιά στην ενδιαφέρουσα λίστα που καλύπτει την περίοδο από 1/6/2019 έως 30/11/2019.
19.12.2019
Περισσότερα

Συνέντευξη με τη Νίτσα Μανωλά

Η Νίτσα Μανωλά με αφορμή το δίγλωσσο παραμύθι «Ο Συννεφούλης ταξιδεύει στην Ελλάδα», που έγραψε παρέα με τρεις ακόμα συγγραφείς και που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Υδροπλάνο, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
17.11.2019
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / The Dutch House

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

The Dutch House
10.11.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ