Έχουμε διαβάσει 3025 βιβλία

Η ΔΙΑΨΕΥΣΗ

31.01.2012
Συντάκτης: Βασιλική Χρίστη
email
Η ΔΙΑΨΕΥΣΗ
Εκδοτικός Οίκος
ΚΕΔΡΟΣ
Συγγραφέας
Κατηγορία
ISBN
978-960-04-4218-2
Σελίδες
220

Χαμένα όνειρα και ξαναγεννημένη ελπίδα

Στο τελευταίο της βιβλίο με τίτλο «Διάψευση», η Αγγελική Σμυρλή (Πάφος, 1938) ανατρέχει στην ιστορία των Τουρκοκυπρίων στην Κύπρο τα τελευταία πενήντα, περίπου, χρόνια. Το κύριο πρόσωπο του βιβλίου είναι ο γιατρός Ορχάν, 70 χρονών σήμερα, φλογερός πατριώτης (Κύπριος), άλλοτε υποστηρικτής του Ραούφ Ντενκτάς. Το έναυσμα για να ξεκινήσει την αναδρομή στην πορεία του μέσα στην τουρκοκυπριακή κοινότητα, δίνει η είδηση ότι αναγνωρίστηκαν τα οστά του Οδυσσέα, ενός Ελληνοκύπριου με τον οποίο ήταν φίλοι από παιδιά, αλλά τους χώρισαν οι διαφορετικές εξελίξεις στην ελληνοκυπριακή και τουρκοκυπριακή κοινότητα μετά το 1963. Φλογερός πατριώτης και ο Οδυσσέας, μαχητής της ΕΟΚΑ και υποστηρικτής της Ένωσης αυτός, εκτελέστηκε από τους Τούρκους τον Αύγουστο του 1974 και παρέμεινε αγνοούμενος μέχρι τώρα. Βρισκόμαστε στην Κύπρο της πρώτης δεκαετίας του νέου αιώνα, μετά την απόρριψη του σχεδίου Ανάν από τους Ελληνοκυπρίους.

Η πολύ καλή γνώση της ιστορίας των Τουρκοκυπρίων και η αφηγηματική άνεση της Σμυρλή, γνωστή στους αναγνώστες προηγούμενων βιβλίων της («Γαλατείας και Πυγμαλίωνος», «Αναφορά στο Νικόλαο Θησέα» κ. ά.), κάνουν το βιβλίο να διαβάζεται με μεγάλο ενδιαφέρον από την πρώτη μέχρι την τελευταία σελίδα. Η «διάψευση» του τίτλου αναφέρεται, προφανώς, στις ελπίδες και τις προσδοκίες εκείνων των Τουρκοκυπρίων, όπως ο Ορχάν, που συστρατεύτηκαν απρόθυμα με την TMT όταν ξεκινούσε ο απελευθερωτικός αγώνας των Ελληνοκυπρίων κατά των Άγγλων με στόχο την Ένωση με την Ελλάδα, και ακολούθησαν τον μετέπειτα ηγέτη των Τουρκοκυπρίων Ραούφ Ντενκτάς, με την ελπίδα της διάσωσης του «τουρκισμού» στην Κύπρο και, κυρίως, της διασφάλισης της παραμονής των Τουρκοκυπρίων στη γη που γεννήθηκαν, για να δουν τα όνειρά τους να γκρεμίζονται πότε από τους Ελληνοκύπριους, πότε από τους ίδιους τους ηγέτες τους και την Τουρκία.

Η αφήγηση, καθώς εξελίσσεται στη διάρκεια λίγων μόνο ημερών, μέχρι και την ημέρα της κηδείας των οστών του Οδυσσέα στο νότιο τμήμα του νησιού, διακρίνεται επίσης για τη θεατρικότητά της, καθώς οι διάλογοι του Ορχάν με φίλους ή πρώην φίλους και συναγωνιστές του, φανερώνουν τα διλήμματα, τους προβληματισμούς αλλά και την αποφασιστικότητα εκείνων που με τις πράξεις τους κινούν την Ιστορία.

Όμως η συγγραφέας επιφυλάσσει για τους αναγνώστες ένα ευχάριστο τέλος. Η ελπίδα θα ξαναγεννηθεί, όταν τη θέση του μίσους πάρει η αγάπη. Κι όταν οι υποτιθέμενοι νικητές του 1974 αναγνωρίσουν ότι, τελικά, ήταν κι αυτοί χαμένοι.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Συνέντευξη με την Αγγελική Ράδου

Η Αγγελική Ράδου μιλάει στην Αφροδίτη Δημοπούλου και το Diavasame.gr με αφορμή το τελευταίο της βιβλίο "Φάντασμα στο χιόνι" (εκδόσεις Momentum).
26.04.2020
Περισσότερα

Συνέντευξη με τον Κύρο Πόντε

Ο Κύρο Πόντε, φιλολογικό ψευδώνυμο του Κυριάκου Σιδηρόπουλου, μιλάει στην Ευμορφία Ζήση και το Diavasame.gr, με αφορμή το τελευταίο του βιβλίο "Ένας περίεργος ξένος" (εκδόσεις Γκοβόστη).
29.03.2020
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / Platform Seven

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

Platform Seven
24.02.2020
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ