Έχουμε διαβάσει 2998 βιβλία

ΦΙΛΟΔΟΞΙΕΣ ΚΗΠΟΥ

02.09.2007
Συντάκτης: Στέφανος Ξένος
facebook twitter linkedin email
ΦΙΛΟΔΟΞΙΕΣ ΚΗΠΟΥ
Εκδοτικός Οίκος
ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ
Συγγραφέας
Κατηγορία
ISBN
978-960-03-4376-2
Σελίδες
171

"Εξομολογήσεις ανθρώπων"
Πνεύμα και πραγματικότητα

Η Ευγενία Φακίνου γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια το 1945. Μεγάλωσε στην Αθήνα και σπούδασε γραφικές τέχνες και ξεναγός. Εργάστηκε για μερικά χρόνια ως γραφίστρια σε διάφορα περιοδικά. Το 1976 δημιούργησε το κουκλοθέατρο «Ντενεκεδούπολη». Έχει γράψει και εικονογραφήσει πολλά παιδικά βιβλία. Τα μυθιστορήματά της έχουν μεταφραστεί σε διάφορες γλώσσες, όπως γερμανικά, γαλλικά, αγγλικά, ιταλικά κ.α. Το 2005 τιμήθηκε με το Βραβείο Αναγνωστών για το μυθιστόρημά της «Η μέθοδος της Ορλεάνης». 
     
Οι «Φιλοδοξίες κήπου» αποτελούν μια συλλογή διηγημάτων με διάφορους χαρακτήρες, τοποθεσίες και χρονικές περιόδους. Από τη μία η εξομολόγηση και τα κρυφά όνειρα της Ιφιγένειας και από την άλλη ο ανομολόγητος έρωτας της Αριάδνης για τον Θησέα. Μια φανταστική συνέντευξη με τον Ροβινσώνα Κρούσο. Η πρώτη γνωριμία δυο μικρών κοριτσιών, της μίας με τον πρώτο έρωτα και της δεύτερης με την φτώχεια. Η ανάγκη δυο μεγάλων ανθρώπων να αφιερώνουν τον χρόνο τους στις αδυναμίες τους, ο μεν στον εγγονό του και η δε στα λουλούδια της. Η εσωτερική αναζήτηση και η αναδρομή στο παρελθόν ενός ομοφυλόφιλου. Η αγωνία ενός άνδρα να αποδώσει σωστά τα χρώματα σε κάθε πόλη, όπως αρμόζει. Η τρέλα που κυριεύει τον κάτοικο μιας πολυκατοικίας στο κέντρο της Αθήνας, όταν από τις ανεγέρσεις κτιρίων στη γύρω περιοχή, η γειτονιά γεμίζει ποντίκια. Η συναισθηματική σύνδεση ανάμεσα σε μια χωριάτισσα με τις Κόρες. Τέλος, οι μνήμες, τα όνειρα και τα βιώματα που θυμάται ένας άνθρωπος κατά την διάρκεια μιας βόλτας στον κήπο του.
     
Η Ευγενία Φακίνου συνθέτει μια δέσμη ιστοριών με κοινό στοιχείο τους την προσωπική εξομολόγηση καθενός από τους ήρωες. Οι ηλικίες των χαρακτήρων διαφέρουν, προσδίδοντας έναν πλουραλισμό στα συναισθήματα και τις σκέψεις που εξωτερικεύονται. Μερικά διηγήματα είναι γραμμένα σε πρώτο πρόσωπο, ενώ άλλα σε τρίτο, καταδεικνύοντας την ικανότητα της συγγραφέα να διακρίνει σε ποια σημεία πρέπει να εμβαθύνει, εισάγοντας στην ιστορία το προσωπικό στοιχείο και σε ποια σημεία καθίσταται ως απλός παρατηρητής. Κάθε διήγημα έχει όση έκταση πρέπει, δίχως να διογκώνεται από πλατειασμούς και υπερβολικές λεπτομέρειες. Οι εσωτερικοί μονόλογοι των ηρώων διαθέτουν ειλικρίνεια και στοιχεία που αφορούν τις κρυφές σκέψεις των περισσότερων ανθρώπων. 
     
Οι «Φιλοδοξίες κήπου» αποτελούν την ομολογία και τη στάση του πνεύματος απέναντι στη μνήμη, τη λήθη, τον έρωτα και τις επιδιώξεις, τη γνώση και την ελπίδα. 

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών, βιβλία 1/6/2019-30/11/2019

Δημοσιεύουμε τη λίστα με τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών βιβλία για ένα ολόκληρο εξάμηνο. Ρίξτε μια ματιά στην ενδιαφέρουσα λίστα που καλύπτει την περίοδο από 1/6/2019 έως 30/11/2019.
19.12.2019
Περισσότερα

Συνέντευξη με τη Νίτσα Μανωλά

Η Νίτσα Μανωλά με αφορμή το δίγλωσσο παραμύθι «Ο Συννεφούλης ταξιδεύει στην Ελλάδα», που έγραψε παρέα με τρεις ακόμα συγγραφείς και που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Υδροπλάνο, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
17.11.2019
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / The Dutch House

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

The Dutch House
10.11.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ