Έχουμε διαβάσει 2992 βιβλία

ΤΟ ΜΑΝΙΦΕΣΤΟ ΤΗΣ ΗΤΤΑΣ

02.09.2007
Συντάκτης: Αγγέλα Γαβρίλη
facebook email
ΤΟ ΜΑΝΙΦΕΣΤΟ ΤΗΣ ΗΤΤΑΣ
Εκδοτικός Οίκος
ΕΣΤΙΑ
Συγγραφέας
Κατηγορία
ISBN
960-05-1279-5
Σελίδες
573

"Ρέκβιεμ για την γενιά του '90"

" Γεμίζουν τα τρελλάδικα,
γεμίζουν τα νοσοκομεία,
.............
Τίποτα άλλο όμως, δε γεμίζει".

Τσαρλς Μπουκόφσκι

Με μια πρώτη ματιά Το Μανιφέστο της Ήττας αποτελεί έναν επιτυχημένο συνδυασμό πολιτικού και ψυχολογικού θρίλερ. Μια ομάδα ελλήνων και ξένων φοιτητών καλών τεχνών αποφασίζει να περάσει τις Απόκριες σ' ένα νησί της άγονης γραμμής του Αιγαίου, στο σπίτι του πατέρα ενός εξ αυτών- διάσημου καλλιτέχνη αλλά και καθηγητή τους στη σχολή. Καταλήγουν έγκλειστοι στο υπόγειο, όπου τους βρίσκουν σχεδόν όλους νεκρούς και μάλιστα χωρίς προφανές αίτιο θανάτου.

Η αφήγηση ξεκινάει χρόνια μετά όταν- με προτροπή της ψυχιάτρου της, η τριαντάχρονη πια Μαρίλη γράφει όσα βίωσε εκείνο τον Φλεβάρη στα τέλη του '90. Περιγράφει τα γεγονότα όπως τα θυμάται και εξηγεί την δική της επιβίωση προσπαθώντας να κλείσει τους λογαριασμούς της με το παρελθόν. Στην διήγηση παρεμβάλλονται εικόνες από τα videos που κατέγραφε η ομάδα κατά την παραμονή τους στο νησί, στα πλαίσια ενός οριακού καλλιτεχνικού πειραματισμού με απρόβλεπτα αποτελέσματα.

Καθώς προχωρά η ανάγνωση αποκαλύπτεται ένα πολυεπίπεδο βιβλίο: με αφορμή το μυστήριο της πλοκής, η συγγραφέας δημιουργεί μια πολιτική αλληγορία και θέτει πολιτικά ζητήματα όπως τι ήταν ιστορικά ο φασισμός και πως εκδηλώνεται σήμερα μέσω των εξουσιαστικών προσωπικών σχέσεων. Παράλληλα ανιχνεύει τα όρια ανάμεσα στην σχιζοφρένεια του ατόμου και την σχιζοφρένεια της κοινωνίας ενώ φέρνει στο φως σκοτεινές περιοχές της ανθρώπινης ψυχοσύνθεσης με ''νοσηρές'' εικόνες που δουλεύουν υπόγεια επηρεάζοντας τον αναγνώστη.

Η γλώσσα είναι πυκνή νοηματικά αλλά ρέουσα, με συχνές διακειμενικές αναφορές στην ξένη λογοτεχνία καθώς και στην ιστορία των κινημάτων της τέχνης από τον μεσοπόλεμο μέχρι την σύγχρονη εποχή. Η εναλλαγή μεταξύ του γραπτού λόγου-αφήγησης και της εικόνας-ντοκουμέντο παραπέμπει στον πειραματικό κινηματογράφο ενώ μας δημιουργεί την αίσθηση ότι παρακολουθούμε ''από μέσα'' το στήσιμο ενός καλλιτεχνικού δρώμενου.

Η Άντζελα Δημητρακάκη γεννήθηκε το 1968 και ζει στη Μ.Βρετανία όπου διδάσκει θεωρία της σύγχρονης τέχνης. Σ' αυτό το τέταρτο βιβλίο της αριστοτεχνικά έχτισε σελίδα τη σελίδα έναν ψυχολογικό λαβύρινθο. Μέσα του περιπλανήθηκαν εκείνοι που ως νέοι στη δεκαετία του '90 αναζήτησαν εναλλακτικά μονοπάτια ζωής και ηττήθηκαν όχι από τις κοινωνικές συνθήκες αλλά από τον ίδιο τους τον εαυτό.  Αυτό το βιβλίο είναι το Μανιφέστο τους.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών, βιβλία 1/6/2019-30/11/2019

Δημοσιεύουμε τη λίστα με τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών βιβλία για ένα ολόκληρο εξάμηνο. Ρίξτε μια ματιά στην ενδιαφέρουσα λίστα που καλύπτει την περίοδο από 1/6/2019 έως 30/11/2019.
19.12.2019
Περισσότερα

Συνέντευξη με τη Νίτσα Μανωλά

Η Νίτσα Μανωλά με αφορμή το δίγλωσσο παραμύθι «Ο Συννεφούλης ταξιδεύει στην Ελλάδα», που έγραψε παρέα με τρεις ακόμα συγγραφείς και που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Υδροπλάνο, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
17.11.2019
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / The Dutch House

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

The Dutch House
10.11.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ