Η συλλογή διηγημάτων του Γιάννη Νικολόπουλου, αποτελείται από 17 διηγήματα, στα οποία κεντρικός πρωταγωνιστής είναι ο άνθρωπος. Στις ιστορίες της συλλογής υπάρχουν χαρακτήρες που ερωτεύονται, παλεύουν με τη ζωή, αγγίζουν τα όρια της τρέλας, βιώνουν τη μοναξιά και γνωρίζονται με τον θάνατο.
Το μυθιστόρημα έχει ως θεματική όχι μόνο τους ηθοποιούς αλλά και το θέατρο και την ιδιαίτερη πατρίδα του συγγραφέα, την Ερμούπολη. Το θέατρο είναι η αγάπη της ζωής του και γι’ αυτό πάντα έχει πρωταγωνιστικό ρόλο σε ό,τι γράφει. Στο βιβλίο πρωταγωνιστούν μεταξύ άλλων προσωπικότητες του θεάτρου που έζησαν τον 19ο αιώνα και στις αρχές του 20ού αιώνα.
Ο Γιάννης είναι συνταξιούχος δικηγόρος και έχει χάσει πριν από λίγο καιρό τη γυναίκα του, τη Χλόη.. Μια μέρα, κατεβαίνοντας την Πανόρμου, στη γωνία με τη λεωφόρο Αλεξάνδρας, βλέπει μια επιγραφή σε έναν τοίχο που του προκαλεί μεγάλη εντύπωση. Βάζει σκοπό του να ανακαλύψει τι σημαίνει η επιγραφή και ποιος μπορεί να τη ζωγράφισε σε αυτό το σημείο.
Το βιβλίο «Ηδονή στον κρόταφο» είναι ένα σύνολο διηγημάτων, όπου η ανατρεπτική σκέψη, τα εμπνευσμένα κείμενα και το διακριτικό χιούμορ, σε συνδυασμό με τον πλούτο της γραφής, των συναισθημάτων και των εικόνων, το κάνουν μια εξαίρετη συντροφιά.
Ο Λευτέρης Αμπατζόγλου φτάνει στην Ελλάδα ως πρόσφυγας από την Κωνσταντινούπολη. Και λίγο αργότερα πηγαίνει στην Κύπρο ως στρατιώτης, πριν την τουρκική εισβολή. Η επιστροφή του όμως στην Ελλάδα μέσα από περιπέτειες και με τον έρωτα να τον συντροφεύει, θα περάσει από πολλά κύματα.
Από τη Θράκη μέχρι την Αθήνα, ακολουθούμε την ιστορία μιας οικογένειας αγροτών που αγωνίζονται να επιβιώσουν ενώ εμπλέκονται στην περιπέτεια της Αριστεράς. Αν και μη ολοκληρωμένο, είναι ένα αξιόλογο μυθιστόρημα-τοιχογραφία της κοινωνικής και πολιτικής ιστορίας της Ελλάδας, από τις πρώτες δεκαετίες του 20ού αιώνα έως τη μετεμφυλιακή περίοδο.